Numan Kurtulmuş: Erken seçimin rasyonel şartları yok!

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Erken seçim tartışmalarına ilişkin, "Erken seçimin rasyonel şartları yok." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2021 11:53 GÜNCELLEME 06.06.2021 15:15 SİYASET
Numan Kurtulmuş: Erken seçimin rasyonel şartları yok!
Numan Kurtulmuş: Erken seçimin rasyonel şartları yok!

"AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş,  Kanal 7'de Mehmet Acet'in sunumuyla ekrana gelen "Başkent Kulisi" programında konuştu. Kurtulmuş, Karadeniz'deki doğalgaz müjdesine ilişkin, "Ümit ediyoruz ki bu haberlerin devamı da gelecektir" dedi. 

Kurtulmuş, canlı yayında Mehmet Acet'in gündeme dair sorularını cevapladı:

"(Karadeniz'de doğalgaz müjdesi) Ümit ediyoruz ki bu haberlerin devamı da gelecektir. Türkiye ekonomisi çok güzel bir çıkış imkanı bulmuştur. Türkiye'nin cari açığını azaltacak önemli bir adım.

Doğu Akdeniz'deki büyük mücadelenin nedenlerinden biri de budur. Siyasi bağımsızlığın koşulu ekonomik bağımsızlıktır. Sadece doğalgaz ve petrol değil, Türkiye rüzgar ve güneş enerjisiyle de enerji kaynaklarını çeşitlendiriyor. Alternatif enerjilerde Türkiye'nin potansiyelini artıracağız. Türkiye'de 84 milyonun kahir ekseriyeti bu haberlerden memnundur. Türkiye'nin hedefi enerjide kendi kendine yeterli hale gelmedir."

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Erken seçim söylemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "Türkiye bütün büyük sorunlara, meydan okumalarına rağmen büyümesini sürdürüyor. Türkiye pozitif siyasi gündemde devam ediyor.

"Erken seçimi doğuracak herhangi bir neden görünmüyor." açıklamasında bulundu. Buradan bir eken seçim çıkmayacağını onlarda biliyor diyen Kurtulmuş, "Hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan halkın verdiği yetkiyi 2023'e kadar kullanacaktır."  dedi.

Kurtulmuş, muhalefetin erken seçim çağrılarına şu yanıtı verdi:

"Muhalefet bir demokraside her zaman erken seçim isteyebilir çünkü muhalefetin iktidara gelmesi için sandığın önüne gelmesi lazım. Ama sonuçta erken seçim olabilmesi için iki temel kuralın olması lazım. Bunlardan bir tanesi siyasi atmosferin buna müsait olması lazım. Yani mevcut hükümetin ülkeyi yönetemez durumda olması lazım, ciddi başarısızlıklar içinde olması lazım, halk desteğinin ortadan kalkmış olması lazım. Diğer muhalefet partilerinin yaptığı kamuoyu araştırmalarında bile AK Parti, ikinci parti ile arasındaki fark neredeyse yarı yarıya bir şekilde Türkiye’de açık ara birinci parti olarak çıkıyor. Siyasal şartlar bakımından erken seçimi doğuracak hiçbir neden görünmüyor.

İkinci nedense, siyasi şartlar olmuş olsa bile bunun bir de siyasi matematiği söz konusu. Bu anlamda şu anki parlamento aritmetiği içerisinde hiçbir şekilde parlamentodan erken seçim kararı çıkacak bir çoğunluk oluşmaz. Dolayısıyla bunların ben, hükümeti köşeye sıkıştırmak, gündemi bir şekilde erken seçim üzerinden yormak anlamına gelecek bir gündem çalışması olduğunu düşünüyorum.

Erken seçim üzerinden Türkiye siyasetinde yeni bir gündem ve bir kapı aralamak istiyor olabilirler. Çok açık söylüyoruz, bir erken seçim gündemi Türkiye’nin yoktur. Bu kadar önemli meselelerimizi konuştuğumuz ve önemli adımları attığımız bir ortamda hükümet, sayın Cumhurbaşkanımız, halkın verdiği yetkiyi son vaktine kadar yani bu dönemin son noktasına kadar kullanacaktır. O da 2023’ün yaz aylarında yapılacak olan seçimdir. Hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem milletvekili seçimleri yapılacaktır. Ardından da 2024’te yine Anayasa’nın gereği olarak Türkiye yerel seçimlerini yapacaktır. Türkiye’de şu gün itibarıyla erken seçim gündemi yoktur, bunu tamamıyla siyasetin yapay gündemi olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim.

"BİR İTTİFAK YAPILMASI, TÜRKİE'NİN ŞARTLARI BAKIMINDAN ZARURİ GÖRÜLÜYOR" 

Kurtulmuş, muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları hatırlatılarak, “AK Parti açısından en ideal aday kim olur sizin için?" sorusu üzerine, “Böyle bir şey demem. Karşımızda kim olursa olsun, siyasi mücadelemizi veririz, seçim kampanyasını da en güçlü şekilde yürütürüz.” dedi.

Yeni sistemin partilerin tek başına mücadele vermesinin ötesinde bloklar halinde seçime girmesini zorunlu kıldığını ifade eden Kurtulmuş, “Bir ittifak yapılması Türkiye’nin şartları bakımından zaruri görülüyor. Burada mesele kimin ittifak yapacağı, hangi adayın ortaya çıkacağından ziyade ittifakların ana çerçevesinin ne olacağıyla ilgili. Temel meselelerde ortak noktaları neresidir bunları ilan etmeleri lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

Numan Kurtulmuş, “Demokratik sistemde aslolan bir yarış varsa, iktidar partisinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan şimdiden Cumhur İttifakı’nın adayı olarak ortadadır. Bunun en doğal yolu da ana muhalefet partisinin liderinin karşısında aday olmasıdır. Benim tavsiyem kimin aday olacağından ziyade, hangi programla halkın huzuruna çıkacaklarıdır.” diye konuştu.

"SEÇİM BARAJININ FİİLEN BİR KARŞILIĞI KALMADI"

“Muhalefetin hepsinin bir araya gelmesini izleyecek misiniz? Yoksa oraya birtakım sondajlar yapacak mısınız, yapıyor musunuz?” sorusuna karşılık Kurtulmuş, on yıllardır siyasetin içinde var olduklarını ve kendilerini güçlü kılan bazı hususların bulunduğunu belirtti.

Demokratik kurallar için halkın reyine itibar ederek siyaset yaptıklarını vurgulayan Kurtulmuş, “Dolayıyla bizim siyasetteki bütün ilişkilerimiz açık ve şeffaftır. Birtakım karanlık odakların emrinde ya da onların tesirlerinde hiç siyaset yapmadık, yapmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, AK Parti’nin son MYK toplantısında gündeme gelen seçim kanunu ile ilgili çalışmalara ilişkin şunları aktardı:

Resmi olarak açıklanmadığı için detayını söylemem ama çok ciddi şekilde çalışıldı. MYK’da sunuldu, MHP’ye verildi ve daha sonra diğer partiler ile paylaşılacaktır. Zaten mevcut bu ittifaklar çerçevesinde seçim barajının fiilen bir karşılığı kalmadı. Şu anda yüzde birin altında oy alan partilerin parlamentoda temsilcileri var. Türkiye şartları bakımından da barajın makul bir seviyeye indirilmesi doğru bir şeydir. Öteden beri siyasette eleştirdiğimiz hususlardan biri İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde halkın büyük kesiminin tanımadığı çok sayıda ismin olduğu listeler üzerinden seçime gidiliyor. Bugün Türkiye’nin şartları çerçevesinde seçim çevresinin de daraltılması doğrusudur.

Anayasa tartışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, üzerinde çokça değişiklik yapılmış olsa bile mevcut Anayasa'nın darbeci bir anayasa olduğunu dile getirdi.

Herkesin yeni anayasa ile ilgili fikrini söylemesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, “Partilerin anayasası olmaz, milletin anayasası olur. Partilerin çalışmalarıyla anayasa teklifleri gündeme gelir. Biz bugün bu aşamadayız. Bu teklifin genişletilmesini, müzakere edilmesini istiyoruz. Bütün siyasi çevrelerin kendi görüşlerini ortaya koyabilmelerini istiyoruz.” diye konuştu. 

"TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK GÖRÜNDÜ"

Dünyada enflasyonist bir baskı var, bunun temel nedeni emtia fiyatlarındaki yükseliş... Altın fiyatları da dünyada artıyor. Bunun sebebi de pandemi şartları... Biz vatandaşımızın hangi sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Esnaf ve sanatkara yönelik destek veriyoruz. Keşke Türkiye'nin imkanı olsa da daha fazla destek versek. Kimin ne sıkıntı çektiğinin farkındayız. Zor bir süreç ama tünelin ucundaki ışık göründü. 

Hizmet sektörünün 5.9 büyümüş olması iyi bir sinyaldir. 

TÜRKİYE NORMALE DÖNÜYOR

31 milyon aşı yapıldı. 200 milyonun üzerinde bir aşı Türkiye'ye gelecek.

İTTİFAK VE ORTAK ADAY ARAYIŞLARI

İttifakın ana çerçevesinin ne olacağı önemli. CHP'nin seçmeni banbaşka bir seçmen HDP'nin seçmeni ve İYİ Parti'nin seçmeni banbaşka... Burada benim gördüğüm en temel sorun kimin aday olacağı değil. İttifakın ana çerçevesinin ne olacağı... Örneğin Türkiye'nin terörle mücadelesi konusunda ne yapacaklar? Türkiye'nin Orta Doğu ve Avrupa ilişkileri ne olacak? Bu somut konuları ortaya koymaları gerekiyor. 

Program ittifakları kimin seçileceğinden önemli. Niçin bundan sonra birlikte hareket edeceklerini söylemeleri lazım! Erken seçimin rasyonel şartları yok.

Biz siyaset yaparken açık, şeffaf ve net olarak görüşlerimizi sunuyoruz. Bizim ittifakımızın sınırları açık olarak çizilmiştir. Siyasette en büyük gücün herkesin gönlünü almak olduğunu biliyoruz.

SİYASİ PARTİLER YASASI VE SEÇİM YASASI

Büyük şehirlerde halkın büyük bir kesimi seçtiği kişiyi tanımıyor. Buralarda daraltılmış seçim bölgesi olacak. Bunun daha demokratik bir hamle olacağını düşünüyoruz. Bizim gündemimizde erken seçim yok. Gündemimizi seçim odaklı belirlemiyoruz. Kendi işimize bakıyoruz.

ANAYASA ÇALIŞMALARI

Türkiye'de anayasa yapılmamış hep yazılmıştır. Bu da sivil ve kapsayıcı bir anayasa olmalıdır. 

İSRAİL'İN SAVAŞ SUÇU

Filistin'de işgal fiili olarak kanıksanıyor. İsrail'in gücü uluslararası Siyonizm'dir.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 74 TÜMÜ
  • VATANSEVER 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne Mutlu Türk'üm Diyene...
    Cevapla
  • enayi değiliz 3 yıl önce Şikayet Et
    birileri EYT den dem vuruyor esas bizler EYT liyiz 1999 yılında ssk kanununda değişiklik yaparak EYT sorununun ortaya çıkmasına sebep olan o günün SHP si günümüzün CHP si Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu (o günün ana sol hükümeti günümüzün millet ittifakı) devamı olan partilere göz kırpacak kadar geri zekalı değiliz hemde 1999 öncesi bir eğitim dönemi devletin ilk işletmelere 1988 de gönderilen bizler okul ve öğretmenlerin gözetiminde işletmelerde bizzat çalışarak staj gördük ve bize o dönemde işletmelerdeki bu çalışmalarımızın emekliliğe sayılacağı yalanı söylendi yani bizzat bu sıkıntıya sebep olanlardan 2 büyük gol yiyen bizler (başta CHP) partilere oy verecek kadar enayiler değiliz
    Cevapla
  • enayi değiliz 3 yıl önce Şikayet Et
    birileri EYT den dem vuruyor esas bizler EYT liyiz 1999 yılında ssk kanununda değişiklik yaparak EYT sorununun ortaya çıkmasına sebep olan o günün SHP si günümüzün CHP si Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu (o günün ana sol hükümeti günümüzün millet ittifakı) devamı olan partilere göz kırpacak kadar geri zekalı değiliz hemde 1999 öncesi bir eğitim dönemi devletin ilk işletmelere 1988 de gönderilen bizler okul ve öğretmenlerin gözetiminde işletmelerde bizzat çalışarak staj gördük ve bize o dönemde işletmelerdeki bu çalışmalarımızın emekliliğe sayılacağı yalanı söylendi yani bizzat bu sıkıntıya sebep olan (başta CHP) partilere oy verecek enayiler değiliz
    Cevapla
  • Millet 3 yıl önce Şikayet Et
    Köklü bir değişim göremiyoruz her şey ekonomide değil mesala Egitim mesala 657 sayılı kanun mesala Dövizi kazanç kapısı yapanlar için önlemler mesala fırsatçı Ticaret yapanlara karşı önlemler mesala Çalışanların sosyal hakları ve çalışma saatleri mesala Vergi Adaleti vs.Ekonomiden hariç işler var yapılması gereken Bunlar yapılırsa tabiki oyumuz Hükümete olur.
    Cevapla
  • Dadas 3 yıl önce Şikayet Et
    EYT intikamını alacak.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan başka kapıya. Türkiye ye yeterli saldıran var, seninkide okadar olur.
    Cevapla
  • ....değiliz 3 yıl önce Şikayet Et
    bizlerde EYT liyi ama esas 1999 yılında ssk kanununda değişiklik yaparak EYT sorununun ortaya çıkmasına sebep olan o günün SHP si günümüzün CHP si Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu (o günün ana sol hükümeti günümüzün millet ittifakı) devamı olan partilere göz kırpacak kadar geri zekalı değiliz hemde 1999 öncesi bir eğitim dönemi devletin ilk işletmelerde okul ve öğretmenlerin gözetiminde işletmelerde bizzat çalışarak staj gördük ve bize o dönemde işletmelerdeki bu çalışmalarımızın emekliliğe sayılacağı yalanı söylendi yani bizzat bu sıkıntıya sebep olan (başta CHP) partilere oy verecek enayiler değiliz
    Cevapla
  • Taban 3 yıl önce Şikayet Et
    İntikam demeyelim de Oy verir iken unutmayacağız.Ya Eyt hakkı verilsin yada O durumda olanlara iş bulma konusunda avantajlar sağlansın Mesala Bu durumda olanları işe alanlara avantaj sağlansın.Ama Soruna tamamen kulak tıkamak üzüyor tabi insanları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR