THK Başkanı, CHP'li belediyelerin şovunu boşa çıkardı

Son dakika haberi: CHP'li belediyeler THK uçakları üzerinden provokasyona kalkıştı. Günlerce yalan haber sosyal medyadan yayıldı. Ardından 11 CHP'li belediye 'yardım' üzerinden işi şova döktü. THK Başkanı'nın açıklaması şovu boşa çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.08.2021 19:22 GÜNCELLEME 06.08.2021 19:25 SİYASET
THK Başkanı, CHP'li belediyelerin şovunu boşa çıkardı
THK Başkanı, CHP'li belediyelerin şovunu boşa çıkardı

Haber7 - Detay

Son dakika haberi: Türkiye yangınlarla mücadele ederken, CHP'li isimler Türk Hava Kurumu üzerinden provokasyona kalkışıyor. THK'ya ait uçakların çürütüldüğünü iddia eden CHP'li belediyeler, bu uçakların tamir edilmesi için hazır olduklarını söylemişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da THK'ya yaptığı ziyarette 'kurumda uçabilecek uçağın olmadığını' söyledi ama CHP'liler bu açıklamaya da inanmadı.

CHP'liler yalana öyle kanmış ki Kılıçdaroğlu'na da inanmadılar! CHP'liler yalana öyle kanmış ki Kılıçdaroğlu'na da inanmadılar!

Türkiye yangınlarla mücadele ediyor! Yalan rüzgârı ise nifakı harlıyorTürkiye yangınlarla mücadele ediyor! Yalan rüzgârı ise nifakı harlıyor

Yangınlarla beraber başlattıkları THK uçakları provokasyonunu ‘yardımla’ devam ettirmek isteyen CHP’li belediyelerin şovunu ise Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, yaptığı açıklamayla boşa çıkardı. THK'ya ait söndürme uçaklarının 6 tanesinin uçması için 4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirten Aşçı, "Bu parayı herkes verebilir. Hatta yardım kampanyası bile düzenlenebilir. Bunun için kimsenin beklemesine gerek yok" dedi.

Filonun yenilenmesi için TUSAŞ ile görüşme yaptıklarını belirten Aşçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 aydır da jandarma ve polis vakıflarıyla uçakların tamiratı ve onların eğitim, gözetleme, keşif ve AFAD operasyonlarında kullanmak için görüşüyoruz. Dün de Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Onlar da bu uçakların hizmette tutulabilmesi için ne yapılabileceğini sordu. Bizim her yardıma kapımız açık. Uçaklar inşallah yardımlarla hayata döner."

En çok tartışılan konu ise uçakların tamiri. Aşçı şu bilgileri verdi:

"6 uçağın ayağa kalması için gereken para 4 milyon dolar. Bu parayı herkes verebilir. Bağış yapabilirler, hesap numaralarımıza veya SMS ile yardımda bulunabilirler. Hatta yardım kampanyası bile düzenlenebilir. Bunun için kimsenin beklemesine gerek yok."

THK envanterine ilişkin bilgi veren Aşçı; sosyal medyada gündeme gelen CL 215 uçaklarının en eskisinin 1969, en yenisinin 1988 model olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bunların ilk getirildiği yıllarda kullanım hatasından 1988, 1987 ve 1971 model olmak üzere 3 uçağımız kullanılamaz hale gelmiş. İniş takımları kırılmış ve motorları bakımsızlıktan körelmiş. 1986'da filoya katılan diğer uçaklar 2015'e, CL215'ler de 2019'a kadar yangın söndürmede kullanıldı. 2019'da tekrar OGM ile THK arasında görüşme yürütülmüş ama uzlaşma sağlanamamış. Bu sebeple uçaklar yangın söndürmede kullanılamamış."

Aşçı ayrıca, 21 helikopter ve 8 uçakla söndürme faaliyetlerinde bulunduklarını aktardı.

CHP'LİLER BİLE KILIÇDAROĞLU'NA İNANMADI

THK'yı ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, kurumda şu anda uçabilecek uçak olmadığını söyledi. Ancak CHP'liler sosyal medya üzerinden yayılan yalanın peşini bırakmıyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İspanya'dan gelen uçaklarla Türk Hava Kurumu'nda atıl duran uçakların aynı olduğunu iddia etti.

Özel'e yanıt, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan geldi. "Israrla yalan yanlış bilgilerle insanları aldatmaya çalışıyorlar. O uçaklar aynı değil" ifadesini kullanan Varank, "1969 model, 3 yıldır bakım bile yapılmamış bir uçaktan bilet alıp uçar mısınız?" diye sordu.

THK'YI BORÇ BATAĞINA KİM SÜRÜKLEDİ?

Türk Hava Kurumu, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün girişimleriyle kuruldu. 15 yılda halktan 70 milyon para toplandı. Bu paraların 55 milyonu Milli Savunma Bakanlığı'na verildi. Kalan paralarla 331 tane uçak satın alınıp Türk Hava Kurumu'na bağışlandı.

Kurumun büyük sıkıntılara girişi 2010 yılı itibariyle başladı.

2009'da kurumun başına emekli bir tümgeneral olan Osman Yıldırım geçti. Yıldırım yönetiminde; kurumun tüm malları ipotek ettirilerek bankadan yüklü miktarda kredi çekildi. Sonraki yıllarda bu durum devam etti. Bankalardan çekilen miktar 80 milyon dolara ulaştı. Türk Hava Kurumu'nun yeni yönetimi, bu paraların nereye harcandığının belli olmadığını açıkladı.

Bu sürecin sonunda, Türk Hava Kurumu tamamen borç batağının içine girmiş oldu. 2014'te THK Başkanı Osman Yıldırım'ın da aralarında olduğu 9 kişi, 'kurumda bazı usulsüz işlemler yapıldığı' gerekçesiyle gözaltına alındı. Yıldırım ile oğlu Emre Yıldırım olmak üzere 5 kişi, "rüşvet, ihaleye fesat karıştırmak ve mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından tutuklandı.

Bu isimler sonradan tahliye edilse de yargıdaki süreç halen devam ediyor.

Yeni yönetimin açıklamaları ise oldukça vahim. Onlardan bazıları şöyle:

  • 2009/2011 yılları arasında alınmış alınan uçakların en eskisi 1969, en yenisi 1988 model.
     
  • 9 uçaktan üçünü getirir getirmez bozmuşlar. İniş takımlarını kırmışlar, motorlarını bozmuşlar. Bilmedikleri için. Bu uçaklar daha gelir gelmez atıl duruma düşmüş.

2019'da mali kriz had safaya ulaşınca kuruma kayyum atandı. THK'nın Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, "kurumun 10 bankaya 1.5 milyar lira borcu olduğunu, borçları yapılandırarak ödeyeceklerini" açıkladı.

ERDOĞAN: UÇAKLAR PERT OLMUŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tartışmalarla ilgili yaptığı açıklamasında muhalefeti eleştirmişti. Erdoğan, şunları söylemişti:

"Bunlar Türk Hava Kurumu'na talip olmuşlar. Peki buradaki uçakların şu anki durumu nedir? Uçaklar pert olmuş halde. Uçakların durumu iş görür olmaktan çıkmış vaziyette. Bir de çok amaçlı uçaklardan almamız söz konusu. Şu belayı defettikten sonra atacağımız adımlar daha çok bunun üzerine olacaktır."

Türk Hava Kurumu ile ilgili çarpıcı detaylar: Uçak yapıyordu neden tencereye döndüTürk Hava Kurumu ile ilgili çarpıcı detaylar: Uçak yapıyordu neden tencereye döndü

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaştan zorla alınan Kurban derilerine ne oldu. Paraları nereye harcandı??*
    Cevapla
  • Yabancı Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Paralar nerdeeeee chp
    Cevapla
  • O Altun 2 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlardan toplan kurban deri paraları anlaşılan içki masalarına meze olmuş.
    Cevapla
  • Hasan doğru 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp nin elinde olan hangi kurum ileriye gitmiş ki. Hepside batmış. Tıpkı kılıçdaroğlu nun elindeki birzamanların SSK sı gibi.
    Cevapla
  • DARKCAPTAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Yahu şu THK uçaklarını ateşin üstüne gönderin de bir görelim çalışır mi düşer mi yanar mı. Ama pilota yazik olur.
    Cevapla
  • HAKK DOSTU 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP nin boş konuştuğu aşikar sadece laf yaptıkları ortada PEKİİİ siz hükümetin yalakaları gazeteciler siz gerçekleri ne zaman yazmayı düşünüyorsunuz AKP nin sözcülüğünü bırakın artık korkmayın sizi ve bizi ALLAH cc yarattı ALLAH cc adildir adil olanı sever
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR