İran büyükelçisinden Türkiye açıklaması: Bize gelen bir şikayet yok

Türkiye ile ikinci bir doğalgaz hattının açılabileceğini söyleyen İran büyükelçisi, sınırda insan ve uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı iddialarına ilişkin, "Bu konuda Türkiye'nin bize ilettiği bir şikayet yok" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.10.2021 12:44 GÜNCELLEME 23.10.2021 12:44 SİYASET
İran büyükelçisinden Türkiye açıklaması: Bize gelen bir şikayet yok
İran büyükelçisinden Türkiye açıklaması: Bize gelen bir şikayet yok

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand, Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk'e mülakat verdi.

Farazmand, İran üzerinden insan ve uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı yolundaki iddiaların doğru olmadığını kaydederek, "Bu konuda Türkiye'nin bize ilettiği şikayet de yok. Siz niçin şikayetçi oldunuz?" dedi. Büyükelçi Farazmand, günde 700 civarında aracın çıkış yaptığını belirterek, bunların arasında gözden kaçanlar olabileceğini söyledi. Büyükelçi, Türkiye tarafında olduğu gibi ülkelerinde de sınırlardan kaçak geçişlere karşı duyarlı olduklarını belirtti.

"KENDİ PARALARIMIZLA TİCARET YAPABİLİRİZ"

"Türkiye ve İran, kendi ulusal paralarını kullanarak yabancı dövizlere ihtiyaç duymadan ikili sistemler çerçevesinde birbirleriyle ticaret yapabilir. İran ve Türkiye birbirlerinin ekonomik ihtiyaçlarını tamamlayabilir" diyen Farazmand, iki ülke arasındaki 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin hala geçerli olduğunu kaydetti.

  • "Bu hedef gerçekçi bir hedeftir, biz bu hedefe yaklaştık. Yaklaşık 10 yıl önce iki ülke arasındaki ticaret 20 milyar dolara yükselmişti ve bu rakam son 5-6 yılda ortalama 10-11 milyar dolara kadar indi. Bu rakam 2019 yılında başta pandemi koşulları olmak üzere, iki ülkenin elinde olmayan nedenlerden dolayı çok ciddi azalma göstermiştir."

"DOĞALGAZ AKIŞINDA SORUN YOK"

İran'dan Türkiye'ye doğalgaz akışında sıkıntı olmadığını belirten büyükelçi, "Şu anda mevcut boru hattının maksimum kapasitesini kullanıyoruz" ifadesini kullandı.

"İKİNCİ DOĞALGAZ HATTINI MEMNUNİYETLE KARŞILARIZ"

İran ile Türkiye arasında ikinci bir doğalgaz boru hattının inşasına ilişkin tartışmalara da değinen Farazmand, "İran'a komşu olan Van ve Erzurum gibi illerin doğalgaz ihtiyacının karşılanması için İran ile ikinci bir doğalgaz boru hattı önerisi yapılmıştır. İran bu konuyu memnuniyetle karşılamaktadır. Ancak bu konuda henüz resmi bir öneri yoktur. Bu konuda Türkiye'de bazı birlikler ve sanayiciler tarafından teklifler yapılmış ancak henüz resmi bir teklif sunulmamıştır" dedi.

SOYLU'NUN ZİYARETİ VE İMZALANAN PROTOKOL

Farazman, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun son İran ziyareti ve İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelere ilişkin olarak da "İki dost ve komşu ülke olan İran ve Türkiye arasında en üst düzeyde görüşülebilecek tüm konular mümkün olan en iyi şekilde konuşulmaktadır. Örneğin iki ülke sınır sorunları, sınır güvenliği, sorunsuz sınır geçişleri, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla mücadele ve terörle mücadele konularını görüşmektedir, taraflar ayrıca çevre ve sınır akarsuları ile kolluk kuvvetleri ve polis teşkilatları arasında da görüşmelerde bulunmaktadır ve son ziyarette de bu konular gündeme geldi ve taraflar arasında bir protokol imzalandı" dedi.

Türkiye ile İran arasında kritik anlaşma! İmzalar atıldıTürkiye ile İran arasında kritik anlaşma! İmzalar atıldı

TÜRKİYE İLE ARAMIZDA SU SORUNU YOK

Farazmand, iki ülke arasında çevre ve su konuları ile ilgili, "İki ülke arasında su konusunda belirli bir mesele mevcut değildir. Kurak yıllarda kaynaktan akan suyun azalması söz konusu olmaktadır, iki ülke arasında bu konuda çeşitli anlaşmalar ve protokoller vardır ve bir mesele olması durumunda bu anlaşmalar ve protokoller çerçevesinde sorunlar çözülmektedir. Bizim bu hususta faal Hukuk Komitemiz vardır ve konuları bu komitede inceliyoruz" dedi.

KAYNAK : Sözcü Gazetesi / Saygı Öztürk
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Mamet 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru söylüyor adama şikayet yok tirci olarak kapıyı kullanıyoruz yol geçen hanı bu konuda İran'ın suçu yok
    Cevapla
  • hadi ordan 2 yıl önce Şikayet Et
    size bundan sonra su yok. kalleşler.
    Cevapla
  • 1514 Çaldıran 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye insan kaçakçılığını iran'a iletmiyoruz ?
    Cevapla
  • TOSUN 2 yıl önce Şikayet Et
    sözkonusu iran sa asla asla güvenilmez
    Cevapla
  • Mehmet Olgun 2 yıl önce Şikayet Et
    Kendi doğalgazımızı çıkaralım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR