İBB 'Deniz Taksi'yle böyle battı: 165 milyon lira zarara uğradı

İBB, deniz ulaşımı için kendi şirketine 84 milyon 950 bin TL ödeyerek 50 adet deniz taksi satın aldı. Aynı şirkete 54 milyon 973 bin 380 TL yıllık hizmet bedeli ödedi. 2021'deki tek gelir 54 bin lira oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 12.04.2022 17:07 GÜNCELLEME 14.04.2022 10:15 SİYASET
İBB 'Deniz Taksi'yle böyle battı: 165 milyon lira zarara uğradı
İBB 'Deniz Taksi'yle böyle battı: 165 milyon lira zarara uğradı

CHP'li İBB, yanlış uygulamalarının faturalarını İstanbullulara ödetmeye devam ediyor.

İBB; 27 Temmuz 2021'de Deniz Taksi alımına karar verdi. Kendi şirketi olan İstanbul Şehir Hatları turizm Sanayi ve Ticaret AŞ 84 milyon 950 bin TL+KDV ile 50 adet deniz taksi alımı yaptı.

Haliç Tersanesi’nde çürümeye terk edilen İBB'nin Deniz Taksileri

GİDER 165 MİLYON TL GELİR 54 BİN TL

Alınan deniz taksiler Aralık 2021 yılına kadar hizmet vermedi. İBB Meclis Denetim Raporunda yer alan bilgilere göre sadece 1 Aralık-31 Aralık 2021 tarihleri arasında hizmet veren deniz taksiler için ikinci kez yüklü bir ödeme yapıldı. İBB kendi şirketine kendi aldığı deniz taksiler için 54 milyon 973 bin TL+ KDV hizmet bedeli ödedi. Aralık 2021'de deniz taşımacılığından elde edilen gelir ise 54 bin 301 TL'de kaldı. İBB Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Muhammet Kaynar, İBB'nin hizmet bedelini yıllık olarak imzaladığına dikkat çekerek, "Her yıl 54 milyon TL İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve ticaret A.Ş.'ye ödenecek. Deniz taksilerin 12 ay çalıştığını düşünsek bile zararı karşılamaktan çok bir durumla karşı karşıyayız" dedi. Kaynar, alınan deniz taksilerin bakım onarım masraflarının da eklendiğinde zararın her geçen gün daha da büyüyeceğine dikkat çekti.

SATIN ALMAK YERİNE HAT KİRASI

Denetim Raporunda İBB'nin 50 adet deniz taksisi satın alarak bunun hizmet ve amortisman bedelleri ile karşı karşıya bırakıldığının altı çizildi. Raporda bu durum; "Deniz taksi işletme işinin taksi satın alınması, sonrasında bu taksilerin işletilmesi hizmeti almak yerine belediye tarafından belirlenecek hatlarda taksiler ve er türlü masrafı işletmeciye ait olmak üzere yetki verilmesi halinde hiçbir harcama yapmadan hat kirası elde edilerek bu hizmetin götürülebileceği" ifadeleri ile anlatıldı.

HEM KAMU HİZMETİ HEM GELİR

Avukat Muhammet Kaynar, deniz taksi işletmesinin özel bir firmaya verilmesi durumunda, hem kamu hizmetinin aksamayacağı, hem İBB'nin böylesine bir zarara uğramayacağı hem de hat kirası üzerinden hiç masraf yapmadan gelir elde edeceğini belirterek, komisyonda da meclis üyelerine bu durumu anlattıklarını dile getirdi.

İBB'NİN BORCU 57 MİLYAR 602 MİLYON TL

İBB Meclisinde konuşan AK Parti Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, İBB'nin 2021 sonu itibarıyla borcu- nun 57 milyar 602 milyon liraya yük- seldiğini söyledi. İBB'nin kurulduğu günden bu yana, 35 yılda toplam borcunun 28 milyar lira olduğunu, 2019'dan bugüne ise 30 milyar lira borç yaptığını aktaran Kaynar, "35 yılda yapılamayanı 2,5 yılda yapmışsınız. Bununla övünebilirsiniz" dedi.

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ
YORUMLAR 121 TÜMÜ
  • misafir3 2 yıl önce Şikayet Et
    bırakın artık ya. onları başkan seçenler düşünsün. beter olsun istanbullular.(oy vermeyenler müstesna)
    Cevapla
  • Milletin Avukatı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim demokraside büyük arızalar var. Nasıl oluyorda, devletinmilletin malını bir belediye başkanı kamu görevlisi kafasına göre çarçur edip israf edebiliyor. Medeni demiyorum ama gelişmiş ülkelerden bir örnek alsak onlar bu işleri nasıl yapıyor. Yazık. Mevzuat mevzuat !
    Cevapla
  • FSM 2 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğlu 113 Bin TL lik skonter ihalesini kime verdin, arabamı aldın skonter mi.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk yönetimi hırsız rüşvetçi felâket tellahlarıdır nereye girseler orayı kuruturlar
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Karışmayın İmamoğlu na saltanatı bulmuş yandaşları ile İBB yi bitiriyor, ye ye bitmez sanıyor. Yakında satılık İBB ve İstanbul Levhasını asarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR