Cihat Yaycı: Adaların askerileştirilmesi, egemenlik devir şartını ortadan kaldırır

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, "Adaların statüsünü Lozan ve Paris Barış Antlaşmaları ortadayken bozamazsın" diyerek adaların askerileştirilmesi ve silahlandırılmasının Yunanistan'ın egemenliğini ortadan kaldıracağını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.11.2022 11:48 GÜNCELLEME 01.11.2022 12:42 SİYASET
Cihat Yaycı: Adaların askerileştirilmesi, egemenlik devir şartını ortadan kaldırır
Cihat Yaycı: Adaların askerileştirilmesi, egemenlik devir şartını ortadan kaldırır

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı ve Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı, silahsızlandırılmış statüdeki Doğu Ege adalarını son dönemde Yunanistan'ın silahlandırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Miçotakis yine Türkiye'yi hedef aldı: Kırmızı çizgiyi aşmamalıMiçotakis yine Türkiye'yi hedef aldı: Kırmızı çizgiyi aşmamalı


LOZAN VE PARİS BARIŞ ANLAŞMASI

Müstafi Tümamiral Yaycı, 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Antlaşmalarına göre silahsızlandırılmış statüde bulunması gereken 23 adada, Yunanistan'ın ancak asayişi temin edebilecek şekilde bir müfreze kuvveti bulundurabileceğini söyledi.

Jeffry Flake'in 'Ege' açıklamasına Bahçeli'den cevap: Türkiye'de aptal yok!Jeffry Flake'in 'Ege' açıklamasına Bahçeli'den cevap: Türkiye'de aptal yok!

Bu antlaşmalarda geçen hükme göre Yunanistan'ın bu kuvvette bir tabanca, kılıç ve tüfek sahibi olabileceğini ifade eden Yaycı, "Bu kuvvet 100 kişiyi geçerse bir tane makineli tüfek verilebilir. Onun dışında en ufak bir askeri birlik ve silah getirilemez, hiçbir gemi liman ziyareti yapamaz. Adaların üzerinden askeri uçak geçemez. Bu konu çok önemli ve çok nettir." diye konuştu.

Yaycı, Yunan ordusunun 1919-1922'de Batı Anadolu'yu işgal ederken bugün olduğu gibi Midilli, Sakız ve Sisam adalarına askeri yığınak yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"İtalyanlar da Akdeniz Bölgesini işgal ederken İstanköy, Rodos ve Meis ağırlıklı olmak üzere bu adalara önce yığınaklanmış ve bu adalardan asker çıkarmışlardır. İşte 1923 Lozan Antlaşmasında Atatürk'ün üzerinde özellikle durduğu konu budur. Bir daha Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti böyle bir işgale uğramasın. Madem bu adalar veriliyor, fiilen elimizden çıkmış, bu adaların gayri askeri statüde olması şartı koşulacak ki bir daha Türkiye Cumhuriyeti böyle bir tehdit ve riskle karşı karşıya kalmasın. Bu antlaşma hükümlerinde ve tutanaklarında çok nettir. Bugün Yunanistan'ın yaptığı hem antlaşma hükümlerini ihlal etmektir hem de gayri askeri statüde olmak kaydıyla egemenliği devredilen adaların statülerinin bozulması yani bu adaların silahlandırılması ve askerileştirilmesi, bu adaların egemenlik devir şartını ortadan kaldırır."

Cihat Yaycı aşama aşama anlattı! ABD'nin NATO'nun 5. maddesi eliyle Türkiye'yi işgal planıCihat Yaycı aşama aşama anlattı! ABD'nin NATO'nun 5. maddesi eliyle Türkiye'yi işgal planı

"YUNANİSTAN, HUKUK TANIMAZ BİR DEVLETTİR"

Ege Denizi'nde 23 adanın statülerinin ihlal edildiğini fotoğraflarla tespit ettiklerini belirten Yaycı, "Yunanistan, hukuk, anlaşma ve hüküm tanımaz, devamlı yayılmacı, genişlemeci ve revizyonist bir devlettir. Yunanistan 6 kere toprak büyütmüştür ve 6'sında da Türklerden toprak alarak büyümüştür. Hiçbirinde savaş kazanmadan ya da savaşa girmeden masada almıştır." diye konuştu.

"ADALARIN OSMANLI HALEFİ TÜRKİYE YERİNE YUNANLARA VERİLMESİ HUKUKSUZDUR"

Yunanistan'ın "2. Dünya Savaşı'nda zarar gördüğünü öne sürerek İtalyanlara verilen adaların kendisine verilmesini istediği"ne değinen Yaycı, şöyle devam etti:

"Lozan'ın 16. maddesi 'Söz konusu olan Osmanlı topraklarının şimdiki ve gelecekteki kaderleri ilgili devletlerce belirlenecektir' der. 1947'de o adaların kaderi yeniden belirlenmiştir. Yani Osmanlı'dan İtalyanlara verilen o adalar, Osmanlı halefi olan Türkiye masada olmadan alınıp Yunanlara verilmiştir. Bu hukuksuzdur, aslına dönmesi lazımdır. Bu adaların şu anki durumu ya aslına dönüp Türklerin olmalıdır ya da İtalyanların ama asla Yunanların değildir. Şimdi Yunanistan, Amerika'nın hibe ettiği silahları Midilli, Sakız ve Sisam'a getirdi. Yüzyıl öncesinde bizi buralardan işgal etmeye kalkan Yunanistan, yine Batılı güçlerin etkisiyle aynı şekilde bu adalara yığınak yapıyor. Türkiye bu adalara bir kere silah, top ve bomba atmış mıdır, hayır. Atmadıysa sen (Yunanistan) bunların statüsünü Lozan ve Paris Barış Antlaşmaları ortadayken bozamazsın. Bu kabul edilemez."

Skandal suçlamalarda bulunan Miçotakis: Yunanistan, Türkiye'ye dostluk eli uzatmaya hazırSkandal suçlamalarda bulunan Miçotakis: Yunanistan, Türkiye'ye dostluk eli uzatmaya hazır

Frank Pallone: Erdoğan'a güvenemeyiz, F-16'ların satışı durdurulmalıFrank Pallone: Erdoğan'a güvenemeyiz, F-16'ların satışı durdurulmalı

 

KAYNAK : AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan Lozan ve Paris anlaşmalarını çoktan yırtıp atmış. Sınırlarını genişleterek yeni bir sınır anlaşması yapmak için hazırlanıyor ama biz yeni bir sınır anlaşması yapmak için herhangi bir hazırlık yapıyor muyuz?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan anlaşmayı bozalı yıllar olmuş. Bu saatten sonra savaşarak adaları almaktan başka yol yok.
    Cevapla
  • Avni 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya sabır abd çöksün görüşürüz.
    Cevapla
  • fairtru 1 yıl önce Şikayet Et
    Derhal anakaraya yakınlığına göre adalar talep edilmeli. Yunan toprağı ile alakasız adalar geri alınmalıdır. Yunan biraz insan olsa bu adalar turizm merkezi olur muazzam kazançlar sağlanırdı. 10 milyon yunan ülkemizdeki sokak köpeği nüfusuyla yarışıyor. Uluslararası siyasette çok destekleniyor ancak havlayan köpek ısırmazmış.
    Cevapla
  • ismailbey 1 yıl önce Şikayet Et
    lozana ve paris antlaşmaları yaşanan olaylar lehimize bm nezdinde yapılacak siyasi ve diplomatik atakla adaların üstünlüğü tarafımıza fiilen geçer bu saaattten sonra bizans oyunları biter.....milli duruş akıllı politika ekonomik ve askeri tüm güçler bizden yana..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR