Kılıçdaroğlu'nun yeni ekonomi danışmanı Daron Acemoğlu, yalana başvurdu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İkinci Yüzyıl Vizyonu" etkinliğine uzaktan katılan yeni danışman Daron Acemoğlu, sunumunda Gini katsayısına ilişkin sahte verilere yer verdi. İşte başlık başlık gerçek veriler...
ABONE OLCumhurbaşkanı adayı olmak için büyük mücadele gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ve İngiltere'ye giderek Batı desteğini arkasına almaya çalışmıştı. İki ülkedeki görüşmelerinin arka planı yavaş yavaş ortaya çıktı. ABD'den iki danışman alan Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz gün İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda CHP'nin yeni vizyon belgesini açıkladı.
DARON ACEMOĞLU ABD'DEN ÇEVRİMİÇİ BAĞLANDI
Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanları arasında yer alan Daron Acemoğlu da, ABD'li Jeremy Rifkin gibi CHP'nin yeni vizyon belgesinin tanıtıldığı toplantı salonuna dahi gelmeye tenezzül etmeyip, uzaktan canlı bağlantı yoluyla katıldı.
SAHTE VERİLERİ PAYLAŞTI
Acemoğlu, sunumunda Türkiye'nin ekonomisine ve büyüme rakamlarına gösterdiğini iddia ettiği grafiklerdeyse büyük bir skandala imza attı.
Sunum esnasında kullandığı grafikteki bilgiler, TÜİK'in ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın yayımladığı resmi rakamlarla uyuşmuyordu. Acemoğlu sunumunda yer alan grafikte gerçek dışı verilerle Gini katsayısını 2019 özelinde 0,42 seviyelerinde gösterdi. Söz konusu verilerin yanlış olduğu Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın resmi hesaplamalarıyla ortaya çıktı.
Türkiye'nin 2019 yılındaki Gini katsayısı Acemoğlu'nun çarpıtılmış verilerinin aksine 0,395 olarak ölçülmüştü.
GİNİ KATSAYISI NEDİR?
Gini katsayısı, bir ülkenin milli gelirinin o ülkede yaşayan vatandaşlar arasında dağılımını ölçen istatistiksel bir hesaplamadır. Söz konusu ülkenin milli gelirinin o ülkede yaşayan vatandaşlar arasındaki eşit dağılımında kullanılan ve 1 ile 0 arasında bir değerde ölçülen Gini katsayısı, sıfır değerini aldığı ülkelerde milli gelirin bireyler arasında eşit paylaşıldığını, bir değerini aldığı ülkelerde ise gelire yalnızca bir kişinin sahip olduğu anlamında kullanılıyor.
TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ DÜZEYİNİ EKSİK BİLGİLERLE SUNDU
Daron Acemoğlu, "Aynı Problem: Türkiye'nin (İhracat Penceresinden) Teknoloji Düzeyi" başlığıyla sunduğu grafikte, 2008 yıllarına kadar düşük yoğunluklu teknoloji ürünlerinin ihracatının azaldığını, orta düşük ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının da arttığına yer verdi.
Bununla birlikte teknolojinin ihracattaki katkısının azaldığını ve düşük kaliteli büyümeyle devam edildiğini ifade eden Acemoğlu'nun, 2008 ekonomik krizinden itibaren Türkiye'nin ihracatının 2,5 katına yükseltmesini göz ardı etmesi dikkat çekti. Resmi rakamlara göre Türkiye, 2008'den 2021 yılına kadar ihracatını 2,5 kat, teknoloji yoğun ürünlerinin ihracatını da aynı oranda artırdı.
TÜRKİYE'DE KURUMSAL DEĞİŞİM GRAFİĞİNİN KAYNAĞINI PAYLAŞMADI
2008 ekonomik krizini baz alarak oluşturulan "Türkiye'de Kurumsal Değişim" isimli grafiğin, hiçbir resmi kaynağa dayandırılmamış olması dikkatlerden kaçmadı.
Acemoğlu'nun 2008 ekonomik krizi öncesi ve sonrası diye adlandırdığı grafikteki veriler, "Sesini duyurabilme ve sorumluluk, siyasi istikrar ve şiddet/terör yokluğu, hükümet etkinliği, düzenleyicilik kalitesi, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluğun denetimi" başlıklarıyla sunuldu. Bu verilerin tamamen hangi istatistiksel çalışmalara ve verilere dayandırıldığı ise paylaşılmadı.
"DÜŞÜK KALİTELİ BÜYÜMENİN NEDENLERİ" GRAFİĞİ DE SAHTE ÇIKTI
Acemoğlu, 2006 ve 2022 yılları arasındaki verilerin paylaşıldığı "Düşük Kaliteli Büyümenin Nedenleri" adlı grafiklerde, kamu sektörünün dış borcunu resmi kaynakların açıkladığı verilerin dışında tutarak olduğundan fazla gösterdi.
TÜİK'in yayımladığı verilere göre Türkiye'nin dış borcunda kamu sektörünün payı, özel sektörün gerisinde kalırken; Acemoğlu'nun grafiklerinde yer verdiği veriler bunun tam tersinde gösterildi.
Resmi kaynakların yayımladığı verilere göre Türkiye'nin dış borcu 2021 yılında 441,1 milyar dolar olarak ölçülürken, bunun 179,8 milyarının kamu sektörünün borcu olduğu ifade edildi. Özel sektörün borcu ise 235,2 milyar dolar olarak açıklanırken, Daron Acemoğlu'nun grafiklerinde yer verdiği verilerin resmi rakamlarla çelişmesi dikkatlerden kaçmadı.
ÖDÜLÜ VEREN ABDULLAH GÜL'DÜ
Daron Acemoğlu, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında 2013 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanmış ve ödülünü dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden almıştı.
Aslı Baykal’dan Kılıçdaroğlu'na ABD’li danışman üzerinden olay sözler! Mahalle karıştı
CHP'li Gürsel Tekin 'Jeremy Rifkin yerli ve millidir' dedi! Spikerin tepkisi olay oldu
İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım! Kılıçdaroğlu'na adaylık mesajı mı?
AK Partili Dağ'dan Kılıçdaroğlu'na tepki
Muharrem İnce'den Kılıçdaroğlu'na 'ithal danışman' eleştirisi
Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı İngilizce konuştu: Çeviri cihazı olmayanlar zor anlar yaşadı
-
Murat Ersin 1 yıl önce Şikayet EtBir Ermeni’mi Ülkemizin ekonomisini düzeltecek. Peh ki peh. Unutulmasınki her ermeninin aklında büyük Ermenistan vardır.Beğen
-
Gül 1 yıl önce Şikayet EtTürkiye aleyhine ne yapılıyor ise yapanların topunun Allah belasını versin bunu en içten dileklerimle ile yazıyorum Vatansız olunmaz yeri dolmaz ama insanoğlunun biri gider biri gelir yeri her daim dolar.Beğen
-
Kerem 1 yıl önce Şikayet EtMuhalefete Amerikadan destek veren herkes ya doğrudan fetöcü ya da fetönün tavsiye ettiği isimler.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Selam 1 yıl önce Şikayet Etchpkaka Türkiye için milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Türkiye ve batıdaki bütün terör örgütlerin çatı partisi haline gelmiştir. Atatürk partisi adı altında Türkiye düşmanlığını yapıyor ve körüklüyorlar.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Türk 1 yıl önce Şikayet EtYaw Allah bunlara fırsat vermesin... Neyi doğru ki bunların...Beğen Toplam 3 beğeni