İşte, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konuşulan iki tarih!

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında geçmesi beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı olası tarihlere yönelik kamuoyunda farklı tarihler ön plana çıktı. Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, sınavlar ve mevsimlik işçilerin göç etmesi göz önünde bulundurularak sandığa gidilecek tarihin öne alınması gündeme geldi. Peki genel görüşün mutabık kaldığı takvim hangisi?

ABONE OL
GİRİŞ 03.01.2023 17:39 GÜNCELLEME 03.01.2023 17:39 SİYASET
İşte, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konuşulan iki tarih!
İşte, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konuşulan iki tarih!

On milyonlarca insanın yaşadığı Türkiye'de seçim sathına girildi. AK Parti, MHP ve BBP bileşeninden oluşma Cumhur İttifakı, kamuoyunda '6+1' olarak da bilinen Millet İttifakı ile sandıkta kozlarını paylaşacak.

Normal takvimde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 18 Haziran Pazar günü yapılması planlanmış, olası ikinci turun da 2 Temmuz'da düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

YURT İÇİNDE YAŞANACAK HAREKETLİLİK GEREKÇE OLARAK SUNULDU

Fakat bahsi geçen tarihlerde mevsimlik işçi göçlerinin yaşanacak olması, üniversite kademelerindeki yoğun sınav takvimi ve Kurban Bayramı gibi gerekçelerden ötürü öne alınması gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin doğum günü hasebiyle üç hilalin yer aldığı pastayı ikram etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milliyetçi Harekat Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 29 Aralık'ta Beştepe'de bir araya gelerek ülkenin gündemine yönelik önemli beyanatlarda bulunmuştu. Masadaki gündem başlıkları arasında seçim tarihleri de vardı.

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet'in geçtiğimiz hafta seçim tarihlerine yönelik aldığı kulis bilgisini paylaşması üzerine, sandık tarihlerine dair peş peşe açıklamalar yapıldı.

Mehmet Acet'in yazdığı '7 Mayıs, yahut 14 Mayıs 2023' tarihli köşe yazısının tamamına ulaşmak için tıklayın.

Cumhur İttifakı kanadından gelen yorumlarda, seçimlerin erkene alınmasından ziyade öne alınması üzerine istişare yapıldığı vurgulandı. Gazeteciler ise, almış oldukları son kulis bilgilerini vatandaşla paylaştı. Peki mutabık kalınan seçim takvimi hangisi?

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: "SEÇİMLERİN NORMAL TARİHİ 18 HAZİRAN"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen 'erken seçim' sorusunu şu sözlerle cevapladı:

"Meclis karar alırsa o zaman seçimin tarihini de belirler diyor. YSK bakımından da bir takvimi var. Makul süre 60 gün falandır. Eğer Cumhurbaşkanı karar alırsa karardan 60 günden sonraki ilk pazardır seçim tarihi. Bu karar Meclis'ten de Cumhurbaşkanı'ndan alınabilir."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop

KURTULMUŞ: "BÖYLE BİR KONU..."

Yeni Şafak Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkanvekili Profesör Doktor Numan Kurtulmuş, seçimlerin öne alınma ihtimalini: "Belli zorunluluklar ortaya çıkarsa bir miktar öne alınması mümkün olabilir. Ama böyle bir konu henüz gündemimizde değil” ifadeleriyle yorumladı.

Profesör Doktor Numan Kurtulmuş

ÇELİK: "DEĞERLENDİRME YAPILIYOR"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, önceki gün düzenlenen basın toplantısında seçimlerin erkene alınması ihtimaline dair gelen soruya şu cevabı verdi:

"Bu tabii ki bir erken seçim düzeyinde bir tarih değerlendirmesi olmayacak. Bu sadece 18 Haziran'da yapılmasının o sırada Türkiye içindeki, işte yaz gelmiş, vatandaşlarımızın birçoğu bulundukları yerleri terk ediyorlar, Anadolu'nun çeşitli yerlerine gidiyorlar, tarımla ilgili birçok konuyla ilgili birtakım tarihlere denk geliyor. O çerçevede bir değerlendirme yapılıyor. Yani bu değerlendirme erken seçim anlamına gelebilecek bir değerlendirme şeklinde değil, biraz daha, çok az daha tarihin geriye çekilmesiyle ilgili. Ama bununla ilgili olarak üst kurullarımızda verilmiş kesin bir karar yoktur. Kesin bir karar olduğu zaman sizinle paylaşacağım."

Ömer Çelik

DAĞ: "KENDİLERİ BİLİR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Avukat Hamza Dağ, seçim mevzuatını işaret ederken tarihlerin öne alınması ihtimalini şu ifadelerle değerlendirdi:

"Seçim tarihine ilişkin 18 Haziran dışında bir kararımız yok. Eğer böyle bir durum olursa Anayasada, seçim mevzuatında karşılığı var. İki türlü seçime gitme imkanı var. Birisi Meclis’in 360 milletvekiliyle karar almasıyla diğeri de Cumhurbaşkanının Meclis’i feshetmesiyle. 18 Haziran değil de başka bir tarih durumu söz konusu olacak olursa bunlardan birisi uygulanabilir. Muhalefet ‘ben bu işte yokum’ derse kendileri bilir.”

Hamza Dağ

UÇUM: "10 SEÇENEK GÜN VAR"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, sosyal medya hesabı üzerinden seçim tarihlerine yönelik yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Seçim Kanunu değişikliğinin 2023 seçimlerinde geçerli olması için seçimlerin 6 Nisan 2023 tarihinden sonra yapılması hukuken zorunludur. Bu nedenle seçimler en erken 9 Nisan'a en geç 11 Haziran'a alınabilir. Bu periyotta seçim için 10 seçenek gün var."

Mehmet Uçum

ACET: "7 MAYIS YA DA 14 MAYIS..."

Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet, seçim tarihlerine yönelik edindiği kulis bilgisini şu ifadelerle paylaştı:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kısa bir aradan sonra yeniden bir araya gelmeleri, Başkent kulislerinde “Seçim takvimini konuşup, karar kıldılar” biçiminde yorumlara kapı araladı. Hatta, bu takvimin 30 Nisan 2023 olarak netleştiği yönünde haberler de çıktı. Geçen hafta bu konu gündeme düştüğünde, herhangi bir bilgi sahibi olmadan önce, seçim tarihi 9 Nisan olabilir diye bir tahmin yürütmüştüm. Ama sonra sorup soruşturunca, seçim takvimi için Mayıs ayının ilk yarısına dönük bir izlenim edindim. Yani, 7 Mayıs ya da 14 Mayıs."

Mehmet Acet

KARAKUŞ: "MAYIS AYINDA SEÇİM OLABİLİR"

Milliyet gazetesinin köşe yazarlarından Abdullah Karakuş, 'Seçim ne zaman yapılacak?' başlıklı yazısında Mayıs ayını işaret etti.

Karakuş: "Kulislerden edindiğim bilgi mayıs ayında seçim olabilir. Tek seçim mi yoksa referandum ile birlikte olabilir mi? Bunu da başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği görüşmeleri belirleyebilir. Hükümet kanadı bu süreçte ekonomiye yönelik üst üste adımlar atacak. Muhalefet kanadı ise anayasa değişikliği taslağını açıkladı, adaylık tartışmaları sürüyor" dedi.

Abdullah Karakuş

YİĞİTEL: "EN ÇOK KONUŞULAN TARİH..."

TürkMedya Ankara Temsilcisi Melih Yiğitel, CNN Türk kanalında konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada 14 Mayıs tarihinin altını çizdi. Yiğitel: "Erdoğan ve Bahçeli'nin görüşmesinde bu konunun görüşüldüğünü düşünüyorum. Muhtemel tarih de benim tahminime göre 30 Nisan-7 Mayıs- 14 Mayıs. Bu üç tarihten birine karar verme olasılığı yüksek gibi görünüyor. En çok konuşulan 14 Mayıs" diye konuştu.

Melih Yiğitel

GÜREL: "14 MAYIS..."

tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı tarihe yönelik şu ifadeleri kullandı:

"Seçimin ikinci tura kalması halinde seçimin önüne problem çıkarabilecek unsurlar var. Üniversite sınavı, hac mevsimi olması, Kurban Bayramı gibi. AK Parti MYK'da bugün Seçim İşleri Başkanlığı sunum yapmış. Alternatif senaryolar konuşulmuş. Kesin olmamakla beraber genel mutabakat 14 Mayıs 2023 tarihinde Türkiye’nin seçime gideceğine dair bilgim var"

BARLAS: "TEK BİR TARİH KONUŞULUYOR"

Sabah gazetesinin köşe yazarı Mehmet Barlas, 'Seçim tarihi 14 Mayıs mı?' başlıklı yazısında seçimlerin öne alınma ihtimalini şöyle yorumladı:

"Şimdi şubat-mart aylarında bir seçim olacağı konuşuluyor. Şimdiden söyleyeyim, bu iddia da gerçekleşmeyecek. AK Parti çevrelerinde tek bir tarih konuşuluyor: "14 Mayıs."
Yani 18 Haziran seçimleri 35 gün kadar geri çekilecek. Bu da elbette bir erken seçim sayılmaz."

Mehmet Barlas

KAYNAK : Haber7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar erken olursa o kadar çabuk kurtuluruz sizden.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    enflasyonu tetikleyen evlerede çözüm açık . devletin bulunan doğalgaz ve petrolden gelen gelirle tüm evsiz vatandaşlarımıza ev vereceğiz denmesi ayrıca 1 evden fazla evi bulunanların vergi oranları 4 veya 5 kat artırılacak ki insanı ihtiyacı rant kapısı yapılmasın.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah
    Cevapla
  • Oğuz 1 yıl önce Şikayet Et
    sandığa ilk ben gidecem,memur zammını kabinde bi hesaplayacam.
    Cevapla
  • GÜZEL İNSAN 1 yıl önce Şikayet Et
    REiS HERKES SİZDEN ASGARİ ÜCRETLİLERE VERİLEN YÜZDE 54.LÜK ZAMMI BEKLİYORDU SİZDEN RİCAMIZ YENİ BİR MÜJDEYLE VERİLEN ZAMMI BARİ YÜZDE 35.ŞE ÇIKARMANIZDIR
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR