AYM'nin ret kararından sonra HDP kapatılacak mı?

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin kapatma davasındaki sözlü savunmayı seçim sonrasına bırakma talebini reddetti. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ve AK Parti Milletvekili Selim Yağcı, son gelişmeyi Haber 7'ye değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2023 19:25 GÜNCELLEME 22.03.2023 19:25 SİYASET
AYM'nin ret kararından sonra HDP kapatılacak mı?
AYM'nin ret kararından sonra HDP kapatılacak mı?
  • HABER 7 - ÖZEL

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in 7 Haziran 2021'de HDP'nin kapatılmasına yönelik açtığı davada bugün yeni bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'nin sözlü savunmayı 14 Mayıs'taki seçimden sonra yapma talebini reddetti. AYM, savunmanın 11 Nisan'da yapılması yönündeki kararı onadı. Normal takvime göre 14 Mart'ta yapılması planlanan sözlü savunma, HDP'nin isteğiyle 11 Nisan'a ertelenmişti.

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ile AK Parti Bilecik Milletvekili Avukat Selim Yağcı, AYM'nin HDP aleyhine aldığı ret kararını ve olası kapatılma ihtimalini Haber 7 okuyucuları için yorumladı. İşte, Prof. Dr. Fendoğlu ile Av. Yağcı'nın açıklamaları:

AVRUPA VE ABD'DEKİ ÖRNEKLERİ

Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, HDP aleyhine açılan kapatma davasını Avrupa ve ABD'deki örnekleri üzerinden şu ifadelerle anlattı:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) parti kapatma davalarıyla ilgili kararları var. AİHM, ‘Eğer bir siyasi parti, şiddetle ilişkiliyse, terörle bağlantılıysa kapatılır’ hükmünde bulunuyor. İspanya’da Batasuna Partisi örneği vardı. Batasuna, AİHM’e taşındığında, orada kapatma kararı çıkmıştı. Parti önce İspanya’da kapatılmış, parti yetkilileri konuyu AİHM’e taşımış ve kararda bir değişiklik olmamıştı. Dolayısıyla Avrupa’nın hukukuna ve mahkemelerine baktığımız zaman, bu tür durumlarda partilerin kapatılabileceğini görüyoruz. Bir de ABD’ye bakalım… ABD’de Federal Yüksek Mahkeme’nin (Supreme Court) en yüksek mahkeme olduğunu biliyoruz. Burada da PKK terör örgütüyle ilgili bir karar alınmıştı. Bir profesör, PKK’ya fikri olarak, düşünsel olarak katkı sunmak istemiş ve bu konu Federal Yüksek Mahkeme’ye kadar gelmişti. Mahkeme, PKK’yı terör örgütü olarak nitelendirip oraya fikri ve düşünsel yardımda bulunmanın hukukun ihlali olacağı ve suça teşkil edeceği kararını almıştı."

Masanın altından çıkan HDP'nin ilk işi İyi Parti'yi yakmak oldu! Oylarda büyük kayıpMasanın altından çıkan HDP'nin ilk işi İyi Parti'yi yakmak oldu! Oylarda büyük kayıp

HDP KAPATILACAK MI?

Prof. Dr. Fendoğlu, AYM'den 'kapatma' kararı çıkması için 3'te 2'lik çoğunluk gerektiğini, "Bugün Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) almış olduğu kapatma davasına erteleme talebine ret kararını yerinde buluyorum. Gayet yerinde bir karar. AYM’nin 15 tane üyesi var. Başkanın oyu 2 tane. Kesin bir şey söylemek doğru da olmaz. Fakat kritik bir karar çıkacaksa bu balıksırtı olur. Yani 7’ye 8 gibi bir dağılım olabilir. Ancak parti kapatmalarda 3’te 2’lik çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Yani 10 kişinin kapatılmasını istemesi lazım. 9 kişi olursa kapatma kararı çıkmaz. Çok kritik bir karar çıkacağını düşünüyorum" diye yorumladı.

HAZİNE YARDIMI DETAYI

AK Parti Bilecik Milletvekili Avukat Selim Yağcı, Anayasa Mahkemesi'nin HDP lehine almış olduğu hazine yardımı kararı üzerinden kapatma davasını şöyle özetledi:

"Anayasa Mahkemesi’nin eylemlerini seçimlere ilişkin olarak hazine yardımının serbest bırakılması üzerinden yorumlarsak HDP’nin kapatılmasına yönelik kamuoyunun beklediği bir kararın çıkmayacağını düşünüyorum. Tabi mahkeme heyeti son kararını açıklamadan bunları bilmek mümkün değil. Eğer AYM, kapatılmaya ilişkin bir karar verirse hem siyasi hem de hukuki bir problem ortaya çıkacak. HDP bu olasılıkları öngörerek hazırlıklarını yapıyor. Maalesef bu kapatma kararları yenilerinin farklı kimseler üzerinden kurulmasıyla kamuoyunun beklediği katkıyı sağlamayacak. Bu sebepten dolayı kamuoyu, hazine yardımının kesilmesinin devamını bekliyordu. Milletimizin helal paralarından, vergilerinden oluşan bu paraların, maalesef PKK’nın siyasi temsilciğini yapan bir partiye akıtan kararın kamuoyunun vicdanını sızlattığını düşünüyorum. Hazine yardımı üzerindeki tedbir kararının kaldırılması ve yargılamaya devam edilecek olması, yine kamuoyunun vicdanını yaralayacak bir karar çıkacağının sinyallerini veriyor sanki."

KAYNAK : Haber7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • memo can 1 yıl önce Şikayet Et
    hem hdp yi kapatin hepsine ömür boyu siyaset yasagi getirin yeni parti gelirse kapatilsin. ve aymde reform edin. bunlara nasil 550 milyon lira veriyorlar resmen kendi ülkeni bombaliyorsun buna izin vermekle.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Nerede o günler..kapansa bir an önce inşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hiç olmassa ispanya kadar olun bu ne korkaklık yahu.
    Cevapla
  • sikici 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatin gitsin les karklarini
    Cevapla
  • Haluk 1 yıl önce Şikayet Et
    Kapatın hemen ve hepsini yargılayın bu bölücüleri,bu ülkenin ekmeğini yemesinler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR