Adem Palabıyık: Meral Akşener, Anayasa çalışmalarında Cumhur İttifakına katılacak

Sosyolog Adem Palabıyık, 12 Eylül anayasasının artık ülkemizin geleceği için yeterli olmadığını ve değişmesi gerektiği ile alakalı önemli bir analizde bulundu ve 'anayasa görüşmelerinde Meral Akşener, cumhur İttifakı’na katılacaktır' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2023 16:48 GÜNCELLEME 14.09.2023 11:59 SİYASET
Adem Palabıyık: Meral Akşener, Anayasa çalışmalarında Cumhur İttifakına katılacak
Adem Palabıyık: Meral Akşener, Anayasa çalışmalarında Cumhur İttifakına katılacak

Sosyolog Adem Palabıyık; “12 Eylül’ün yamalı bohçaya dönen anayasa metni artık ülkemizin gündemine dair çözümler sunamıyor. Çünkü dünya, küresel rekabet içerisinde hızla değişiyor ve her değişimde oyunun kuralları da yeniden yazılıyor. Değişen düzen ile birlikte toplumsal açıdan ana ihtiyaçlar da daha çok küresel sisteme entegre hale getiriliyor. Bu sebepten ulus devlet mantığı ile yapılan anayasal hükümlerin geçerli olması artık çok zor. Bunun en önemli örneği de 12 Eylül anayasasıdır. Vesayet rejiminin devam etmesi için hazırlanan bir anayasanın ötesine geçemeyen bir metin haline gelen anayasamızın, bir an önce tamamen değiştirilmesi gerekir. Elbette anayasanın değişimi için meclis aritmetiği de önemli rol oynayacaktır. Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısı yeterli olmadığı için muhalefetin desteği şu an ciddi anlamda önem arz etmektedir.

Destek açısından ise siyasal yapı öne çıkmaktadır. İlki, İyi Parti diğeri ise AK Parti’nin eski isimleri olan Saadet ve Gelecek parti birlikteliğidir. Fakat siyasette şöyle bir gerçek vardır, siyasetin doğası boşluk kabul etmez ve hem milletvekili hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hezimete uğraya Millet İttifakı bileşeni olan İyi Parti, yeni anayasa çalışmaları süresinde boş durmayacaktır. Meral Akşener’in, bu fırsatı iyi değerlendireceğini düşünüyorum. Çünkü İyi Parti tabanı şu an kedisine öfkeli, ayrıca Akşener’den bir başarı hikâyesi bekliyor. Meral Akşener’in tek şansı, yeni anayasa çalışmaları sürecinde Cumhur İttifakı’na destek vererek, kapıyı aralaması olacaktır. Böylece Akşener, Cumhur İttifakı için bir adım atmış kabul edilecektir. Zaten tüm ittifaklar böyle başlar ve devam eder. Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı ‘komşuluk’ çağrısının İyi Parti içinde de karşılık bulduğu bilindiği için Meral Akşener, güç kaybetmemek için bir ittifaka dahil olmayı tercih etmelidir. Çünkü artık seçimlere çok uzun bir süre var ve Sayın Akşener, tabanını bu kadar uzun süre, başarı hikâyesiz kontrol edemez, milletvekilleri atıl durumdan bir süre sonra şikâyet eder. Atıl durumdaki vekillerin kendi tercihleri bir süre sonra şekillenebilir. Meral Akşener bunun önüne geçmek zorunda kalacaktır” dedi.

“MANSUR YAVAŞ DA CUMHUR İTTİFAKI’NA GEÇEBİLİR”

Mansur Yavaş’ın köken itibari ile MHP’ye yakın olduğunu ifade eden Sosyolog Palabıyık, “Mansur Yavaş’ın, Ankara adaylığı için bir süre önce MHP’den aday olduğunu unutmayalım. O süreç, Mansur Yavaş’ın nereden geldiğine dair önemli bir işarettir. Zaten Kemal Kılıçdaroğlu açıklama yapmasaydı, Mansur beyin Cumhur İttifakı’na katılma ihtimali oldukça güçlüydü. Çünkü Mansur Yavaş, atıl bir konumda kalabilecek bir siyasal aktör değil, özellikle belediye başkanlığından sonra tekdüze ve siyasetten uzak bir duruşu tercih etmeyecektir. Siyasetin, belki de ülkemizin 50 yıl sonrasını şekillendireceği şimdiki zaman diliminde Mansur Yavaş isminin pasif siyaset izleyeceği sanırım kimse tarafından düşünülmez. Ayrıca sayın Yavaş’ın, kendisini yakın hissettiği sosyolojik taban da yine Cumhur İttifakı saflarında yer almaktadır. Meral Akşener’in başarısızlığının payından nasiplenmek istemeyen Yavaş’ın, Devlet Bahçeli bey lehine döneceği tahmin edilebilir. Eğer Akşener, yeni anayasa yapım sürecinde Cumhur İttifakı’na yaklaşırsa Mansur Yavaş’ın da Cumhur İttifakı’na yakınlaşacağını kolaylıkla söyleyebiliriz. Çünkü biraz da mecburlar.” ifadelerini kullandı.

Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Güzel insan 7 ay önce Şikayet Et
    Adanma bak bizi analiz manyağı yaptı..he he balum
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Ama ne analiz !!!
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Aman iyi parti olmasında....
    Cevapla
  • Fatih 7 ay önce Şikayet Et
    Adım gibi eminim Meral Şenerin ittifaka katılmayacağını. Meral Akşener Cumhur ittifakına asla katılmaz. 28 Şubat darbesindeki konuşmalarını da mı dinlememiş bu yazar. Kurulduğundan beri chp ile ittifak yapan ama sözde ülkücü olduğunu söyleyen bunlar mı katılacak. Çok cahilsin ve saçma bir yazı olmuş.
    Cevapla
  • tepki 7 ay önce Şikayet Et
    konu anayasa su bu degil askere yetki olsun yada ulkenin gelecek ile alakali konu olsun her seye hayir dersen dogru olana halk iyi parmak atar akp ne yapar ise hayir yapma etme yanlis demek hata bazen yanlisa yanlis dersin ulkenin cikarin olana da hayir dersen halk sanal da tv neyin ne oldugunu gørur o zaman oy nah verir bir de turban konusu artik gelsin kafirler ne yapacak gørelim bir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR