Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AYM açıklaması: Gerekirse iki başkan ile görüşürüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay ile AYM arasındaki gerginliğe ilişkin "Gerekirse her ikisiyle de görüşürüm. Yargıtay Başkanı'yla zaten görüştük. Anayasa Mahkemesi Başkanı’yla da gerekmesi halinde görüşürüz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2023 12:58 GÜNCELLEME 12.11.2023 14:04 SİYASET
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AYM açıklaması: Gerekirse iki başkan ile görüşürüm
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AYM açıklaması: Gerekirse iki başkan ile görüşürüm

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerle yaptığı söyleşide gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararıyla ilgili 'Biz taraf değil hakem konumundayız" demişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Efendim benim sorum Türkiye'de son birkaç gündür devam eden yargıyla ilgili tartışmalar konusunda. Siz bir hakem rolü oynayabileceğinizi, iki tarafla da görüşebileceğinizi söylediniz. Yüksek yargıyla ilgili sorunların anayasal ve yasal zeminde çözülebileceğini vurguladınız. Şimdi Anayasa çalışmasının zaman alacağından yola çıkarak soruyorum. Acaba öncelikle hızlı bir şekilde yetki çatışmalarının önüne geçmek adına bireysel başvuru konusunda bir yasal düzenlemeye gidilebilir mi? sorusu soruldu. 

Erdoğan, konuyla ilgili şu yanıtı verdi: 

Yani bireysel başvuruyla ilgili yasal düzenlemeye gitmek zor bir olay değil. Bütün iş Cumhur İttifakı'nın alacağı karara bağlı, atacağı adıma bağlı. Fakat bireysel başvuruyu hallettikten sonra iş bitmez. Bundan sonra bu bireysel başvurunun dayandığı kapı neresi olacak? Yine Anayasa Mahkemesi olacak. Önce Anayasa Mahkemesi’nin buna hazır hale gelmesi lazım. Zira birçok yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Anayasa Mahkemesi'nde ters yüz ediliyor. Burada da parlamento böyle bir kararı alır ama bu karar Anayasa Mahkemesi tarafından ters yüz edilirse, bu zaman kaybından başka bir şeye yaramaz. Onun için parlamento şu anda malum plan bütçe çalışmalarına devam ediyor. Ama bireysel başvuruyla ilgili olarak, bunu zamanında Anayasa Mahkemesinin çalışmalarına hız kazandırır diyerek çıkarttılar. Şu anda bir öğrendim. Dedim ne kadar bireysel başvuru var? Yanıt 130 bin. Demek ki Anayasa Mahkemesi’nin çalışmalarını hızlandırma hedefini sağlamamış maalesef. Bunların üzerinde durmak, hayali davranmamak lazım ve benim tabii en son Yargıtay Başkanı’nın yaptığı açıklama, bu da tabii manidar. Bir önceki seyahatimizde ben bir ifade kullanmıştım. Demiştim ki Yargıtay üyeleri sadece hukukçulardan oluşuyor. Ama Anayasa Mahkemesi üyelerinin içinde hukukçular olduğu gibi bunların yanında valiler vardır, bunların yanında iktisatçılar vardır, sosyologlar vardır vesaire böyle de olması zaten gerekir. Ama misyonu noktasında ağırlık nerededir? Yargıtay’dadır. Orada Anayasadan tutun, Ticaret Hukukuna, İş Hukukuna varıncaya hepsi Yargıtay’da. Buradaki kavganın tarafı olacak halim yok, o ayrı bir şey. Ama işin hakemliğine gelince bu hakemliği yapma da tabii bize görev düşebilir. O da bize yine Anayasa’nın yüklediği bir görevdir Cumhurbaşkanı olarak. Temennimiz odur ki tabii böyle bir gerilim olmasaydı.

"GEREKİSE HER İKİSİYLE DE GÖRÜŞÜRÜM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yargı kurumlarının başkanlarıyla görüşecek misiniz?" sorusuna ise "İki yargı kurumunun başkanlarıyla görüşme konusuna gelirsek. Gerekirse her ikisiyle de görüşürüm. Yargıtay Başkanı'yla zaten görüştük. Anayasa Mahkemesi Başkanı’yla da gerekmesi halinde görüşürüz. Görüşmemek diye bir şey söz konusu değil" açıklamasını yaptı.  

KAYNAK : Haber7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim mahkemelerimiz neden vatana zarar verenlere naif davranıyo.. Bu milletin vicdanı değil bu terörist seviciliği...
    Cevapla
  • Fahrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes işine geldiği gibi konuşuyor Madem anayasa kararları herkesi bağlar Ne diye kıvırıyorsunuz
    Cevapla
  • Mehmedim 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanı sözlerinde haklı da yalnız eksik bıraktığı bir şey var. Bu aynı zamanda kurmayların hatası. (Meclis yavaş çalışıyor) sözünü de boşuna söylemedi. Adıgeçen hükümlü kişinin cezası Yargıtayda onaylandığı gün veya ertesi gün TBMM ile ilişiği kesilmeliydi. Beyler sayın vekiller sizler Sayın Erdoğan İle Sayın Bahçeli emir vermelerini beklemeden danışıp gereğini yapmalıydınız
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Seçildiği gün mazbatasını aldı çıkarmak yerine hızlıca hüküm vermek nedir? Mecliste okutulmuşu da var o vekil de döndü vekilliğe usul buydu şimdi neden değişti onu anlat sen.
    Cevapla
  • Recep YÜKSEL 1 yıl önce Şikayet Et
    AYM Güç zehirlenmesi yaşıyor bence. Bireysel başvuru insanların iyiliği için getirilen bir hak ama suçlular için hukukun arka kapısı oldu. Adil yargılama kontrol edilecek iken işin cılkı çıktı. İdeolojiler objektif karar vermeyi engelliyor. Adı suçlarda sorun yok ama vatan hainliği için büyük sorun.
    Cevapla
  • İzmirli 1 yıl önce Şikayet Et
    Can Atalay serbest bırakılırsa TBMM dokunulmazlığını kaldırır. Sonra 18 yıl ile değil MÜEBBET cezaya çarptırılır. Kanunlar böyle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR