Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığı: BM Genel Kurulu'nun, Filistin'in BM çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

ABONE OL
GİRİŞ 10.05.2024 22:13 GÜNCELLEME 11.05.2024 11:57 SİYASET
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama

 Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "BM Genel Kurulu'nun, Filistin'in BM çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesine yer verildi.

"Bu karar, uluslararası toplumun ezici çoğunluğunun, Filistin halkının kendi devletine sahip olma hakkına ve iki devletli çözüme verdiği güçlü desteği bir kere daha ortaya koymuştur." denilen açıklamada, uluslararası topluma, "İsrail'in Gazze'de uyguladığı vahşeti durdurmak için somut adımlar atma" ve "Filistin Devleti'ni tanıma" çağrısında bulunuldu.

BM GENEL KURULU, FİLİSTİN TASARISINI KABUL ETTİ 

BM Genel Kurulunda bugün yapılan oylamada, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi'nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

Türkiye'nin yanı sıra 80'e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyuyla kabul edildi. Tasarı 25 "çekimser" oy alırken aralarında ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan'ın bulunduğu 9 ülke "hayır" oyu kullandı.

Kararda, "Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesi uyarınca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi" gerektiğine dikkat çekildi.

Filistin, 2011'de de BM'ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK'de gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında BM'de "daimi gözlemci statüsüne" kavuşmuştu.

KAYNAK : AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 39 TÜMÜ
  • ali 1 hafta önce Şikayet Et
    Bunların hepsi uydurma hiç bir küffar müslümanı düşünmez bu tür olaylarla İslam alemini uyutup köleleştirme projesidir bizim bu küffar kararlarına ihtiyacımız olmamalı bu karar tavşana kaç tazıya tut demektir. bu kararda bu kadar samimiyseler ambargo uygulasınlar. İSRAİL'E.
    Cevapla
  • Gül 1 hafta önce Şikayet Et
    13 yıl neyi beklemişler filistin halkından kimsenin kalmayacağı günümü geç alınmış geç kalırmış birdahaki gelecek kararlara kadar filistin diye bir ülke kalırsa tabi
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    reis Rte önderliğinde yeni BM kurulsun. Adaletli Konsey olsun.
    Cevapla
  • SelahadDİN Eyyubi 1 hafta önce Şikayet Et
    BM Ölmüştür. 143 ülke 5 li çetenin veto uygulamasını aşamıyor. 143 ülke BM den ayrılarak ÖZ BM yi kursunlar.Hiçbir ülkede veto yetkisi olmasın. 5 li çete alsın kokmuş BM lerini tepe tepe veto etsinler
    Cevapla
  • Emin çiftçi 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne değişecek İsrail'i kim durduracak. Millet gene sığır gibi seyreder .Yeni üyelik tam bağımsız Filistin demiyor. Aptal olmayın.
    Cevapla
  • Çiftçi Emin 1 hafta önce Şikayet Et
    Asıl sen aptal olma. Bu karar daha BMGK'ya sunulacak. 5'li çeteden biri bile veto ederse karar çöp.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR