Türkiye'den sürpriz hamle! 2012'den bu yana en üst düzey ziyaret olacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin davetine icabetle 3-5 Haziran tarihlerinde Çin'e ziyarette bulunacak. Bakan Fidan ayrıca Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni de ziyaret edecek.

ABONE OL
GİRİŞ 01.06.2024 17:36 GÜNCELLEME 01.06.2024 17:36 SİYASET
Türkiye'den sürpriz hamle! 2012'den bu yana en üst düzey ziyaret olacak
Türkiye'den sürpriz hamle! 2012'den bu yana en üst düzey ziyaret olacak

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, dışişleri bakanı sıfatıyla Çin'e ilk kez bir ziyaret gerçekleştirirken, Çinli mevkidaşı Vang, Temmuz 2023'te Türkiye’yi ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ziyaret kapsamında mevkidaşı Vang'ın yanı sıra Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çın Vınçing ile de görüşmesi öngörülüyor.

Çin'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşması da planlanan Fidan'ın, Pekin’deki temaslarının ardından 4-5 Haziran'da Urumçi ve Kaşgar şehirlerini ziyaret etmesi bekleniyor.

SİNCAN UYGUR BÖLGESİ ZİYARETİ

Bakan Fidan'ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Nisan 2012'de bölgeye yaptığı ziyaretten sonra Türkiye’den en üst düzeyli ziyaret olacak.


Son dönemde Çin'in tüm bölgeleriyle ilişkilerini güçlendirmek için adımlar atan Türkiye, bu çerçevede Çin'deki diplomatik mevcudiyetini Pekin Büyükelçiliği, Guangcou, Şanghay ve Hong Kong Başkonsolosluklarına ilave olarak geçen yıl açtığı Çıngdu Başkonsolosluğuyla pekiştirdi.

ÖNEMLİ KONULAR GÜNDEME GELECEK

Türkiye-Çin ikili ticaret hacminin 2023'te 48 milyar doları geçtiği ve Çin'in Türkiye'nin Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağı olduğu bir zamanda Bakan Fidan'ın bu ülkede yapacağı temaslarda ekonomik-ticari ilişkiler önemli yer tutuyor.

Görüşmelerde, ikili ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ile Çin'den Türkiye’ye özellikle yeni teknolojiler alanında yatırımlara dair işbirliği imkanları da ele alınacak.

UKRAYNA VE GAZZE KONUSU

Bakan Fidan'ın temaslarında, Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin küresel tedarik hatlarının güvenliğini ve bazı ulaştırma koridoru projelerini olumsuz etkilediği bir dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılması çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.

Enerji, sivil havacılık, turizm işbirliğinin de diğer gündem konuları arasında yer alacağı görüşmelerde, tek Çin politikası izleyen Türkiye, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği öneme vurgu yapacak.

Görüşmelerde, başta Gazze olmak üzere Ukrayna ve Asya-Pasifik’teki gelişmelerin de değerlendirilmesi öngörülürken, Çin ve Türkiye özellikle Filistin meselesinde benzer görüşlere sahip.

Bakan Fidan’ın Pekin’de yapacağı temaslarda Gazze’de bir an önce kalıcı ateşkes sağlanması ve iki devletli çözümün sağlanması için atılabilecek adımlar önemli yer tutacak.

ÇİN'İN FİLİSTİN TAVRI

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Konferansı açılış töreninde yaptığı konuşmada Çin'in, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kuruluşunu ve Filistin'in Birleşmiş Milletlere (BM) tam üyeliğini savunduğunu, çözüm için geniş kapsamlı, yetkin ve etkili bir uluslararası barış konferansının toplanmasını desteklediğini belirtmişti.

Türkiye, Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve Çin'de refah ve huzur içinde yaşamalarının önemini de tüm ikili temaslarda gündeme getirecek.

Ziyaret vesilesiyle yapılacak temaslar, bu konuların tekraren ele alınması bakımından önemli bir fırsat oluşturacak.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Çin , deniz platformu üzerinden uzaya roket fırlatabiliyor , Yörüngeye Uydu yerleştiriyor . Çin ile Uzay teknolojisi alanında işbirliği yaparak deniz platformu üzerinden uzay roketi fırlatma teknolojisini elde edebiliriz . Bu teknoloji üzerinde Elon Musk'ta çalışıyor .
    Cevapla
  • Liman 4 hafta önce Şikayet Et
    Bügün herkez uzayı roket fırlatbiliyor AB, ABD, Japonya, Hindistan, Rusya Federasyonu , kuzey kore bile bu teknoloji sahip! Çin PRC yüksek teknolji cutting edge çip üretemiyor Hollanda ASML Çip makinası ithalatı sınırlı! SSCB soğuk savaşı Çip alanında kayıp etti google=Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology!
    Cevapla
  • Osman Okur 1 ay önce Şikayet Et
    ABD deki Kızılderili yerli kardeşlerimiz bir bir katledilip yerlerinden edildi, şimdi ABD de neredeyse yerli halk diye bir kesim kalmadı. Şimdi de aynı şekilde Doğu Türkistan daki kardeşlerimiz için aynı tehlikeli söz konusu. Tek olumlu şey yapılan hiç bir şey sosyal medya sayesinde gizli kalmıyor, oysa ABD de öyle olmadı, Kızılderili nesli Avrupalı yamyamlar tarafından yok edildi
    Cevapla
  • Mehmet Yetim 1 ay önce Şikayet Et
    Önemli Uygur lar kardeşlerimizin çilesi bitsin oralar bizim ileri cephelerimiz kaybetmek yok olmak demektir
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Çinli Turistleri ülkemize çekmeliyiz . Yılda 20 Milyon Çinli Turist ağırlayabiliriz , İleriki yıllarda bu sayı artışa geçebilir . Özellikle Kapadokya ziyareti , Dağcılık , Camping , Eko Turizm alanında atraksiyon oluşturabiliriz .
    Cevapla
  • @Kamile tepki! 4 hafta önce Şikayet Et
    Sen dinsiz kitapsız ateist çinlinin karnını doyuracağıma ilk önce kendi halkın milletim karnına doyurmayı düşün! Halkîmız yüksek enflayon neticesinde aileler geçim sıkıntısı yaşıyor! Bizde Çin gibi Soyayı Brezilya Arjantinden ithal ediyoruz orda araziler elverişli! Breee senin halkın aç kalsın sen çinlinin karnına doyur hadi oradan senin komşun aç yatarken sen nasıl rahat uyabiliyorsun?
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Soya çok kıymetli bir üründür , Keza Türkiye'de tüketimi yok denecek kadar cüzidir . Ülkemizde , Soya , hayvan yemi olarak tüketiliyor , Soya sütü içen yok gibidir . Bizim tüketmediğimiz ürünler , Uzakdoğulular tarafından her gün tüketiliyor . Ciddi bir döviz ¥ kaynağıdır .
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Karadeniz'de ki istilacı tür Deniz Salyangozu onların Hong Kong , Kanton , Çinli , Japon Mutfağının Kralıdır . Midye , Karides , Yengeç , Salyangoz ve Tavuk bacağı ithal ediyorlar . Biz bunları iç piyasada , Turizm sektöründe ₱ dövize çevirip değerlendirebiliriz . Soya üretimini de artırabiliriz . Kurutsunlar demiyorum , Tüketsinler !
    Cevapla
  • Hayır 1 ay önce Şikayet Et
    Mümkün olduğu kadarı çinli ülkemizden uzak dursun lütfen, bunlar girdikleri yerleri kurutuyorlar. Ayrıca çok saygısız ve imansız yaratıklar, gerek yok.
    Cevapla
  • Ramazan Yüksel 1 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım Doğu Türkistan'daki soykırıma uğrayan uygur,Kazak,Kırgız vs.diğer soydaş müslümanlar ve döngen müslümanların en tabii insani haklarının iadesi için baskı yapmalısınız. Çok sinsi ve yalancı bir devlet olan Çin, müslüman kardeşlerimize öz vatanındaki zulümlerine son vermelidir.
    Cevapla
  • ÇİN=Brics=hayır 1 ay önce Şikayet Et
    Günaydın Türkiye bunun içinmi içimizdeki o çok bilmişler Çinin anti batı propagandası ile gaza gelip Çin=Brics üyesi pardon kölesi olmak için hayal kuruyorlar o bireyler birgün o Çin hayalinden "Çin kabusu" ile uyanacaklar! ABD AB batıda demokratik ülkelerde din ibadet innanç serbest! Ateist Çin ise Tibete budist manastır bile yıkıyor maalesef hiç bir kutsalı yok!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR