SHP 14 yılın ardından yeniden kuruldu

Sosyal Demokrat Halkçı Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan karara göre; 28 Haziran 2024 tarihi itibariyle yeniden kuruldu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.07.2024 17:39 GÜNCELLEME 09.07.2024 14:00 SİYASET
SHP 14 yılın ardından yeniden kuruldu
SHP 14 yılın ardından yeniden kuruldu

Siyaset arenasına 14 yıllık ara veren SHP (Sosyal Demokrat Halkçı Parti), üçüncü kez yeniden kuruldu. 

GENEL MERKEZİ KARANFİL'DE

Yargıtay'ın resmi internet sitesinde yayınlanan karara göre SHP, 28 Haziran 2024'te kuruldu. Partinin genel merkezi adresi de Ankara'nın göbeğindeki işlek caddelerinden "Meşrutiyet Mahallesi, Karanfil Sokak, Çankaya, Ankara" olarak geçti. 

Kuruluş işlemleri tamamlanan Sosyal Demokrat Halkçı Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının "faaliyette olan siyasi partiler" listesinde yer aldı.

Kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluş işlemleri 28 Haziran'da tamamlanan partiyi "faaliyette olan siyasi partiler" arasına ekledi.

Sosyal Demokrat Halkçı Partinin kurucuları şu isimlerden oluştu:

"Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın."

FESHEDİLDİ SONRA EDP İLE BİRLEŞTİ

SHP, 1995'te Murat Karayalçın'ın liderliğinde kurumsal kimliğini feshedip CHP'ye katılmıştı. Karayalçın 2002 yılında partiyi yeniden kurmuş ve CHP'deki Deniz Baykal muhaliflerini bir araya getirmişti. Murat Karayalçın'ın 2009 yılında SHP'den, CHP'de Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmak için ayrılması sonucunda genel başkanlık görevini Hüseyin Ergün devralmıştı.

Murat Karayalçın

YENİDEN SİYASET ARENASINDA

Son olarak Ergün ise partiyi 2010'da Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) ile birleştirmişti. O günden bu yana siyaset arenasından uzak olan parti üçüncü kez yeniden kurulmuş oldu. 

KILIÇDAROĞLU BU İŞİN NERESİNDE?

Partinin yeniden kurulması üzerine ise gözler CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na çevrildi. Öyle ki; Kılıçdaroğlu'nun aktif olarak siyaset yapmak istediği konuşulanlar arasındaydı.

CHP eski Genel Başkanı'nın yeniden kurulan parti ile ilişkisi henüz netleşmedi. 

Kemal Kılıçdaroğlu

MURAT KARAYALÇIN'DAN AÇIKLAMA: 'Yeniden kuruldu' demek doğru değil

Murat Karayalçın "SHP yeniden açıldı" iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

"SHP yeniden kuruldu demek doğru değil" diyen Karayalçın şunları söyledi:

"Bu haberin başlığı 'SHP yeniden kuruldu' olmamalı. Çünkü yasal bir ölçü var mı yok mu bilmiyorum ama siyasi ahlak açısından kendi varlığına son vermiş bir partinin yeniden canlanması son verme kararını veren delegelerin, yeniden açılma kararını vermesi ile mümkün olur. 1995 Şubat ayında Sosyaldemokrat Halkçı Parti kurultayında SHP'li delegeler partinin CHP çatısında birleşme kararını almışlardı.

SHP'yi temsil edenler son gelen başkan olarak benim ve o kurulayın delegeleridir. Benden ya da delegelerden böyle bir girişim gelmediğine göre, yeni kurulan partiyi 'SHP yeniden kuruldu' diye adlandırmak son derece yanlış"

Sadece adreslerini verdiler Yargıtay'ın sitesinden ama kim oldukları ile ilgili bir bilgim yok. Sonra bir bildiri yayınlanmış onda da isim yok, imza yok kurucular kurulu diye adlandırılmış. SHP'de CHP'de ve DSP'de siyaset yapmış siyasetçiler ifadesini kullanmışlar."

KAYNAK : Haber7, ODATV , AA
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 78 TÜMÜ
  • Okur 2 ay önce Şikayet Et
    Kurulsun tabi CHP havalara giriyor başarı benimdir diyor halbuki DEM den aldığı İYİ partiden aldığı oyları saymıyor öylemi SHP bakalım neler yapacak DEM partililer CHP yemi yoksa SHP yemi gidecekler?Kılıçdaroğlu tüm alevileri çeker!CHP ninde oy oranı belli olur Hep sağ partilermi oy bölen olacak?Sol danda partiler çıksın!Bakalım imamoğlu ile Özgür ne yapacaklar sırttan hançerleyenler
    Cevapla
  • ahsen 2 ay önce Şikayet Et
    ecevit gibi kılıçdaroğlu gibi kişiler islami açıdan zayıf ama islama yakın gibi görünen tayyipten çok daha dürüst adaletli ve bu islami siyaset açısından utanç verici rezalet bir durum
    Cevapla
  • necmettin durmaz 2 ay önce Şikayet Et
    demek ki chp tam demlenmedi
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bu ülke için en büyük tehlike kilicdarogludur
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bunların hepsi aynı bunlardan memlekete hayır gelmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR