Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan 'dördüncü madde' açıklaması!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’nun Anayasanın dördüncü maddesinin değiştirilmesini istemesine ilişkin açıklama yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2024 09:24 GÜNCELLEME 18.09.2024 09:53 SİYASET
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan 'dördüncü madde' açıklaması!
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan 'dördüncü madde' açıklaması!

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4'üncü maddesinin değiştirilmesini istemesine ilişkin olarak, "Değiştirilmezlik ilkesi, kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir" dedi.

Uçum, "Hiçbir yeni kuruculuk, geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi, ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir" ifadelerini kullandı. 

'Bir sabah notu' olarak paylaşım yapan Uçum'un açıklaması şu şekilde:

"Yeni anayasa tartışması bakımından iki konuya açıklık getirmek gerekir:

1-) İLK ÜÇ MADDE VE DEĞİŞTİRİLMEZLİK İLKESİ

Öncelikle belirtelim ki ilk üç maddenin ve ilk üç maddeye ilişkin “değiştirilmezlik ilkesi”nin korunması gerekir. 

Aktüel gündeme bakılırsa aslında ilk üç maddedeki esaslar tartışma konusu değil. Türkiye toplumunun ilk üç madde konusunda genel mutabakatı olduğu görülüyor. Aktüel açısından mesele gelecek kuşaklar bakımından ilk üç maddeye ilişkin değiştirilmezlik ilkesinin anlamıdır.

Bu yönüyle değiştirilmezlik ilkesi yaklaşımı gelecek kuşaklara ülkesel birikimin korunmasıyla ilgili güçlü bir siyasi ve hukuki perspektif sunmak anlamına gelir. 

Ayrıca değiştirilmezlik ilkesi kurucu neslin gelecek kuşaklara nasihatıdır, söylendiğinin aksine sonraki neslin iradesine ipotek koymak değildir, bu maddeten mümkün de olmaz.

Çünkü nihayetinde her kuşak kendi kuruculuğunu yapma hakkına sahiptir. Ancak her yeni kuruculuk önceki neslin birikimine dayanmak zorundadır. Aksi takdirde devletin, ulusun ve ülkenin devamlılığını sağlamak riske girer. Hatta devamlılık sağlanamaz. 

Diğer deyişle hiç bir yeni kuruculuk geçmişi sıfırlayarak yapılamaz. Nesnel olarak da öznel olarak da bu imkansızdır. Bu nedenle değiştirilmezlik ilkesi ülkesel birliğin ve devamlılığın temeli demektir. Bu temele sahip çıkmak da gelecek neslin ödevidir. Bu ödevi hatırlatacak değiştirilmezlik ilkesini vurgulamak da mevcut neslin görevidir.

2-) VATANDAŞLIK

Vatandaşlık toplumun özelliklerine ve çeşitliliğine göre değil; milletin niteliklerine ve birliğine göre belirlenir; vatandaşlık toplumun üyesi olmaktan doğmaz, milletin mensubu olmaktan kaynaklanır.

Türk vatandaşlığının içeriğini Cumhuriyet vatandaşlığı oluşturur. Yani Türk vatandaşlığı kurtuluş ve kuruluş sürecinin ortaya çıkardığı olgusal bir vatandaşlıktır. Kesinlikle bir etnisiteye dayanmaz ve asla ırki bir vatandaşlık değildir. 

Atatürk “Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” tanımını yapmıştır. 

Bu tanımdan yola çıkarak belirlemek gerekirse Türk vatandaşlığı Cumhuriyetin kurucusu olan Türk Milletinin mensubu olmaktır. 

Bu nedenle Türk vatandaşlığı Anayasa ile verilen bir vatandaşlık yani anayasal vatandaşlık değil Anayasa ile tespit ve teşhis edilen ve anayasa ile hukuku oluşturulan vatandaşlıktır. 

Yeni anayasa Türk vatandaşlığı kavramını elbette koruyacaktır. Çünkü Türk vatandaşlığı kavramı anayasa hukukuyla üzerinde oynanacak yani sadece hukukun konusu olan bir kavram değildir. Türk vatandaşlığı ismiyle de içeriğiyle de tartışılamaz.

KAYNAK : Haber7
Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • CTN 1 gün önce Şikayet Et
    HÜDA-PAR başkanı mantıklı ve doğru söylüyor. Diğer yandan CB danışmanı UÇUM aksini düşünüyorsa bence o makamda olmamalı. Değiştirilemeyecek tek şey Allah'ın hükümleridir. Ancak o hühükümler bile bugün uygulanamazken darbeci bir general bozuntusu K.E'nin koyduğu anayasanın 4. maddesinin değiştirilemeyeceğini söylemek kuvvetli ve umutsuz bir akıl tutulmasından başka bir şey değildir.
    Cevapla
  • MaDMaX 1 gün önce Şikayet Et
    sıfırdan yazılsın, hiçbir madde aynı kalmasın mümkünse. hiçbir şeyin teminatı falan değildir maddeler, halkın iradesine, demokrasi ve cumhuriyet ilkesine saldırıdır resmen darbeciler tarafından yazılıp değiştirilemez denilen maddeler.
    Cevapla
  • vahim 1 gün önce Şikayet Et
    Bu Anayasa bizi sadece geri bırakır. 100. yılında hala Olağanüstü Hal yönetilen ülkede ne olabilir. Enflasyonşla boğuşur durur. Denemelerle ekonomi geli,şmez. Üretimle Teknoloji ile gelişir.
    Cevapla
  • İsmail 1 gün önce Şikayet Et
    Evet uzun lafın Kısası; '' Ne Mutlu TÜRK' üm Diyene.'' Bırakın Değiştirmeyi sözü bile edilemez iken İKTİDAR Mensubu Bi Gurup tarafından yapılıyor olması bence, ACZİYETTİR-...... dır...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR