Son dakika: Bakan Fidan'dan F-35 ve S-400 açıklaması!

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, S-400 ve F-35 konularıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.09.2024 12:14 GÜNCELLEME 19.09.2024 14:37 SİYASET
Son dakika: Bakan Fidan'dan F-35 ve S-400 açıklaması!
Son dakika: Bakan Fidan'dan F-35 ve S-400 açıklaması!

Son dakika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Amerika'nın Türkiye'ye F-35 satışına neden onay vermediğini anlattı. Bakan Fidan, Türkiye'nin ABD Senatosu ile CAATSA dışında başka bir probleminin olmadığını söyledi.

Bakan Fidan'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle;

F-35 konusunda Amerikalıların çıkardıkları bir kanun var. Belli bir Rus ürünlerini alanlara yaptırım uyguluyorlar ve bunu da yasaya bağlamışlar. Ama bunların olduğu zamanla günümüz şartları başka. Bunun için çeşitli formüller, her iki taraftan öneriler var. Bizim savunma sanayimiz CAATSA'ya girmiş durumda. Bundan çıkmış istiyoruz.

F-16 olayında olduğu gibi bir ihtiyaç iradesi ortaya konduğunda biz ona göre bir plan yaptık. Ve Amerikan senatosundaki engel de kalktı. F-16'da siyasi bir engel yoktu. F-35 ise CAATSA'dan dolayı takıldı. 

Nihai değerlendirme makamı Milli Savunma Bakanlığımız.

İki ülke ilişkilerinde ayak bağı olduğu konusunda iki taraf da hemfikir.

CAATSA YASASI NEDİR? 

2 Ağustos 2017’de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD’nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor. Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 99 TÜMÜ
  • Alperen Nokta 3 saat önce Şikayet Et
    ABD senin artık ırak, Suriye, Ürdün, Kıbrıs, ÇATCA gibi kanunlarla tetbirin. Bize karşı alınmış olmuyor.silah vermem diyon. Buna karşılık bende bu tetbir bahane ederek bu benim NATO üyesi olsan dahi önce güvenlik, ekonomik, beka hassasiyet lerim var. Derhal bu alanı bölgeyi,dahada Coğrafya yı bize boşalt ve terket seninle müttefikliğin anahtarı budur.... Neee demekkk F35 vermiyorum. KcnS
    Cevapla
  • Mehmet 3 saat önce Şikayet Et
    ABD kalleş sereften yoksun adı bir ülke ABD dünya düzenini cikarlari için yenide n dizayn ediyor kesinlikle uçak almayalım Yunan'a üstler kuruyor öbür tarafta terorisleri kolluyor mühimmat desteği veriyor ABD ile görüşmeyelim çünkü kalleş insanların çok olduğu yer
    Cevapla
  • Hayati 4 saat önce Şikayet Et
    İkinci ve üçüncü parti 400 Ler şart hem de hemen
    Cevapla
  • Sabri topuz 4 saat önce Şikayet Et
    Biz fe35 şe bedava verseler de almayalım yazılımları onların elinde her an kötülük yapabilirler PKK yi yığınlarca silah veriyorlar.bizkaani Bir an önce geliştirelim.bize ABD hayır gelmez ...
    Cevapla
  • Sami Uyanık 4 saat önce Şikayet Et
    Tahmin ediyorum ki yerli hava savunma sistemilerini övmeye başladılar S400 leri elden çıkaracaklar lütfen tükürdüğunuzu yalamaktan vazgeçin S400 ler Bizim için olmazsa olmaz yerli hava savunma sistemleri ile beraber çok güzel oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR