Son Dakika: TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan MHP, CHP ve DEM Parti'ye ziyaret
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Özgür Özel ve Tuncer Bakırhan ile Meclis Komisyonu raporunun yasallaşması sürecine ilişkin bir araya geldi.
ABONE OL
SON DAKİKA HABERİ: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, bugün saat 12.00'de MHP, saat 15.30’da CHP'yi ziyaret etti. Bugün DEM Parti'yi de ziyaret etmesi bekleniyor. Yarın ise saat 15.00’de Yeni Yol Partisi, saat 16.00’da AK Parti’nin Meclis’teki gruplarını ziyaret edecek. Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü.
Bahçeli'nin Meclis'teki makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Terörsüz Türkiye" ile Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu süreçlerindeki öncülüğü, desteği dolayısıyla teşekkür etmek için MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Komisyonda yer alan siyasi partilerin genel başkanlarıyla da görüşeceğini hatırlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye için tarihi bir eşikti. Henüz iş bütünüyle bitmiş değil ama Meclis üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Daha evvel defalarca terörün bitirilmesiyle ilgili denenmiş olan çalışmalar ne yazık ki çeşitli nedenlerle Meclis zeminine taşınamamış, partilerimizin ortak kanaatiyle belli noktaya getirilememiştir. İlk sefer, geçmişteki bu değerli müktesebatın üstünde ilerlenerek TBMM'de bulunan partilerin bir tanesi dışında tamamının katıldığı komisyon oluşturuldu, son derece değerli dinlemeler yapıldı."

Komisyonun çalışmalarının ardından partilerin ortaklaştığı bir raporun, metnin ortaya çıktığını vurgulayan Kurtulmuş, "Metnin yayımlanmasından sonra gördüğümüz şudur: toplumun geniş kesimleri bu metinle ilgili büyük bir memnuniyet içerisindedir." diye konuştu.
Partilerin kendi raporlarını hazırladığını aktaran Kurtulmuş, komisyonun raporunda partilerin görüşlerinin bildirildiğini anlattı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, komisyon raporuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu metin, hiçbir siyasi partinin görüşü değildir. 1-2 siyasi partinin ortak görüşü değildir. Komisyonda bulunan bütün partilerin ortak çalışmaları olarak gündeme gelmiş, oylanmış ve daha da önemlisi 50 milletvekilinden 47'sinin oyuyla kabul edilmiştir. Bundan sonraki sürecin de titizlikle takip edilmesi, TBMM çatısı altında oluşturulan fevkalade olgun, demokratik yaklaşımın bundan sonra da sürdürülmesi ve Türkiye'nin bu meseleyi ilanihaye tarihin tozlu raflarına göndermesi için hep beraber yine aynı şekilde açıklıkla, samimiyetle, şeffaf şekilde çalışmalarımızı sürdürmemiz lazım. TBMM, üzerine düşenleri, Genel Kurulda üzerine düşen yasaları hazırlayarak kısa süre içerisinde olgunlaştırılmasını temenni ediyoruz."

MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye teşekkür eden TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bahçeli'nin diğer siyasi partilere de destek ve örnek olduğunu söyledi.
Kurtulmuş'a, açıklamaları sırasında MHP Genel Başkanı Bahçeli de eşlik etti.
Bahçeli'den 'Laiklik Bildirisi'ne tepki: Allah'a iman gericilikse, gericiyiz!
"Eserlerle Devlet Bahçeli" kitabı yayımlandı
Uraz Kaygılaroğlu’ndan Bahçeli’ye dizi üzerinden mesaj! Televizyon tarihine geçen sahne
ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞME
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i Meclis’teki parti grubunda ziyaret etti.
Özel'in Meclis'teki makamında basına kapalı gerçekleşen görüşme 30 dakika sürdü.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raporunun kabul edilmesinin ardından siyasi partilerin genel başkanlarıyla görüştüğünü hatırlattı.
CHP Genel Başkanı Özel'e, Komisyon üyesi CHP milletvekillerine de teşekkür ederek, samimi şekilde sürece destek verildiğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'de demokrasi bakımından bir örnek çalışmanın yüz akıyla tamamlandığını, farklı siyasi kanaatlerdeki milletvekillerinin aynı masa etrafında bir araya geldiğini belirtti.
Müzakereler sonucunda bütün partilerin ortaklaştığı raporun ortaya çıktığını, tüm siyasi partilerin hazırladığı raporların da Komisyon raporunun ekinde yer aldığını anımsatan Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Dünyaya çatışma çözümleri bakımından örnek olacak bir çalışma ortaya konulmuş oldu. Bir üçüncü göze, başka birinin moderatörlüğüne ihtiyaç duyulmaksızın TBMM'de, milli iradenin tecelligahı, Türkiye demokrasisinin kalbi olan bu kutsal mekanda siyasi partiler farklı görüşlerle bir araya geldi ve ortak metni sunmuş oldular. Şimdi bundan sonra ümit ediyorum ki kısa bir süre içerisinde burada özellikle 6. ve 7. bölümlerde dile getirilen somut tekliflerimiz siyasi partiler tarafından ele alınacak ve Meclis'imizin Genel Kurulunda yasama faaliyetlerine başlanacaktır."
Kurtulmuş, terör ve şiddet sarmalının geride kalması, Türkiye'nin o günlere tekrar dönmemesi temennisini dile getirdi.
"DİKKATLE SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ"
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de komisyonun kuruluş sürecinde başkanlığının TBMM Başkanı tarafından yürütülmesini istediklerini hatırlattı.
Görüşmede, Kurtulmuş'a Komisyondaki yönetimi ve uzlaşı kültürüne liderliği için teşekkür ettiğini anlatan Özel, komisyon kuruluşu sürecinde CHP'nin tutumunun merak edildiğini anımsattı.
"CHP'nin olduğu değil, olmadığı komisyondan korkun" ifadelerini kullandıklarını hatırlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"'Biz kimseye hesap veremeyeceğimiz, şehit ailelerinin, gazilerin yüzüne bakamayacağımız hiçbir işin içinde olmayız ama mesele tarihi olarak çok önemlidir ve çözülmelidir. Bizim siyasi olarak yaşadığımız bütün güçlüklere rağmen, zaman zaman süreç içinde 'Acaba CHP, komisyonda devam edecek mi?' sorularına hep aynı yanıtı verdik. Her şey bir yana Türkiye'de kardeşin, kardeşin kanını akıttığı anaların göz yaşlarının, Türk'ün, Kürt'ün göz yaşının aktığı süreç duracaksa, Türkiye'ye barış gelecekse ve bundan sonra da bunun en büyük katkısı olağanüstü bir kalkınma imkanıyla, hem bölgeye hem Türklere hem Kürtlere, Türkiye'de yaşayan herkesin yarınlarına katkı sağlayacaksa, evlatlarımıza, torunlarımıza çatışma ve kavga değil, zenginliği, refahı devredebileceksek bu meselenin çözülmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekli' dedik ve bu yaklaşımla sürdü komisyon çalışmaları. Bugün gelinen nokta bir uzlaşı noktasıdır. Bundan sonraki süreçte de hepimiz dikkatle süreci takip edeceğiz ve sonuçlandırılması için elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz."
TBMM Başkanı Kurtulmuş'a ve komisyon üyesi milletvekillerine teşekkür eden Özel, raporda yer alan yasal düzenleme önerilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Raporumuzun 6. ve 7. maddelerinin gecikmeden ve birlikte hayata geçirilmesi önemlidir. 6. madde sorunun çözümüne yönelik düzenlemelerdir. 7. madde demokratikleşme adımlarıdır. Raporda da altı çizildiği gibi peş peşe değil, iç içe bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreç başarıya ulaştığında hem Türkiye terör sorunundan kurtulur hem de yargı kararlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına, hukukun üstünlüğüne saygılı olma, tutuksuz yargılamanın esas olması, raporda yazılan çok önemli demokratikleşme adımlarının atılmış olması önemlidir ve bunların iç içe, bir an önce yapılacak olması önemlidir. Bu hem ortaklaşılan raporun özüdür, ruhudur, kendisidir hem de Sayın Başkan'ın başkanlığında Meclis'in birbirine verdiği güvencedir. Bu güvenceyi takip etmek çok önemlidir. Bu süreç böyle başarıya ulaştığında kaybedeni olmayacak, kazananı Türkiye olacaktır. Türkiye'nin kazandığı bir yerde hep birlikte katkı koymak hepimizin görevidir."

DEM PARTİ İLE GÖRÜŞME
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile görüştü.
DEM Parti’nin Meclis'teki grubunda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 30 dakika sürdü.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu sürecinde verdikleri destek dolayısıyla DEM Parti’ye teşekkür etti.
DEM Parti’nin Eş Genel Başkanları başta olmak üzere Komisyon’daki üyelerinin, sürecin her safhasında hem fikirlerini açık bir şekilde dile getirdiklerini hem de sürecin sağlıklı şekilde işlemesine katkı sunduklarını belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhuriyet tarihimizin en ağır meselesinin; silah, şiddet ve terör meselesinin çözülmesi için tarihi bir eşik aşılmıştır. Meclisimizin, neredeyse ittifakla Komisyonda aldığı kararla rapor ortaya konulmuş, bu raporun uygulanması için de TBMM Genel Kurulu bir şekilde bundan sonraki süreçte görev alacaktır.
Öncelikle bu meselenin çözülebilmesi için karşılıklı iyi niyetin, samimi ve açık yürekliliğin fevkalade önemli olduğunun bir kere daha altını çizmek isterim. Hem silahların bırakılması hem örgütün feshedilmesi hem de örgüt elemanlarının, silah bırakan ve feshedilen örgütün elemanlarının topluma uyumunun sağlanabilmesi, toplumla bütünleşmesinin sağlanması için çalışmaların titizlikle yerine getirilmesi gerekiyor.
Türkiye artık bu meseleyi geride bırakacaktır. Türkiye asla ve asla geriye dönmeyecektir. Bu kadar yol aldığımız, bu kadar çözüme çok yakın olduğumuz noktada siyaset olarak üzerimize düşeni yapacağız. Herkesin kendi yankı odasında konuşmasından daha değerli olan şey, herkesin Türkiye'nin geneline dönük olarak söz söylemesidir. Ben bunun da raporla birlikte başarıldığını düşünüyorum. Tabi ki bu her şeyin sonu değil, bundan sonra atılacak adımların başlangıcıdır. Bu tarihi sorumluluğu başarıyla Komisyon yerine getirmiş, bu sorumluluğun yerine getirilmesinde de Komisyona destek veren bütün siyasi partiler üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiştir.”
DEM Parti Eş Genel Başkanlarının destekleri ve gayretleriyle, Türkiye'de bu meselenin tamamıyla ortadan kaldırılması için el birliğiyle çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Kurtulmuş, “Sonunda bu işin kazananı Türkiye'nin 86 milyonu olacaktır. Sonunda Türkiye, bölgesinde güçlü ve lider bir ülke olarak bir kez daha ortaya çıkacaktır. Sonunda Türkiye demokrasisi kazanacaktır ve böylece Türk'üyle, Kürt'üyle, bütün farklı etnik, mezhebi kimlikleriyle 86 milyonumuzun huzur ve güvenlik içerisinde olduğu bir Türkiye inşa edeceğiz. ‘Türkiye modeli’ olarak ortaya koyduğumuz bu çalışma da ümit ediyorum ki bütün dünyada çatışma çözümleri için bir örnek olarak gösterilecektir.” şeklinde konuştu.
-
Ziyaretçi 2 saat önce Şikayet EtBir Kürt olarak bu saatten sonra deme oy yokBeğen
-
Gündem 7 saat önce Şikayet EtCHP neden kapatılmıyor?Beğen Toplam 1 beğeni
-
el Mardini 8 saat önce Şikayet EtSn. Numan kurtulmuş beye saygısızlik olmuş. haberin içeriğini okumasak sanki bu sorumluluk Numan beyin şahsi sorumluluğu gibi anlaşılacak.Beğen