Kirli algı: CHP’li Özer’in bihaber olduğu kanun yapı süreçlerini Bakan Gürlek anlattı
CHP’li Özer’in eleştirilerine Bakan Gürlek’ten net yanıt: Yasa yapma yetkisi yalnızca Meclis’te. Bakanlıklar hazırlık yapar, Cumhurbaşkanlığı denetler, nihai teklif milletvekillerinden gelir. Süreç Anayasa’ya uygun ilerliyor.
ABONE OL
- CHP'li Turan Taşkın Özer, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in 12. Yargı paketine ilişkin Meclis'teki röportajını sosyal medyada paylaştı ve Gürlek'in sürecin detaylarından habersiz olduğunu vurguladı.
- Bakan Gürlek, yasama yetkisinin yürütme tarafından kullanıldığına dair iddiaların asılsız olduğunu belirterek, Adalet Bakanlığı'nın mevzuat hazırlama sürecinin yasal çerçevelerle düzenlendiğini açıkladı.
- Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmeliklerin, yürütme yetkisini kullanarak yasama sürecine katkıda bulunduğunu ifade eden Gürlek, yasama yetkisinin sadece milletvekillerine ait olduğunu vurguladı.
CHP'li Turan Taşkın Özer, sosyal medyada yayınladığı bir gönderide Adalet Bakanı Akın Gürlek'in Meclis'teki bir röportajına yer verdi. Söz konusu videoda Bakan Gürlek, gazetecilerin 12. Yargı paketine ilişkin sorularını yanıtlıyordu. Gürlek'i kanun yapımı tartışmaları üzerinden hedef alan Özer, süreçten "bihaber" olduğunu gözler önüne serdi.
Türkiye'nin yönetim sistemine ve kurumların işleyişine yönelik zaman zaman ortaya atılan "yasama yetkisi yürütme tarafından kullanılıyor" şeklindeki mesnetsiz iddialara karşı tarihi bir hukuki çerçeve Adalet Bakanı Akın Gürlek tarafından ortaya kondu.
![]()
DEVLETİN ÇARKLARI NASIL İŞLİYOR?
1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 38 ve 42. maddeleri gereğince, adalet hizmetlerinin aksamaması için gerekli araştırmaları yapmak ve mevzuat hazırlıklarını yürütmek görevi Adalet Bakanlığına verilmiştir. Sahadaki sorunları en iyi bilen kurumların bu hazırlıkları yapması, devlet aklının bir gereğidir. Hazırlanan bu taslaklar başıboş bırakılmamakta; Kararnamenin 7. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü'nün titiz süzgecinden geçmektedir. Bu stratejik inceleme, taslakların Anayasa'ya, kanunlara, genel hukuk kurallarına ve Cumhurbaşkanı Programına uygunluğunu garanti altına almaktadır.

İDARİ KOORDİNASYONUN MEŞRU YANSIMASI
23 Şubat 2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile kabul edilerek 24 Şubat 2022 tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe giren 5210 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, sürecin anayasallığını perçinlemiştir. Yönetmelikte "mevzuat" kavramının; kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Cumhurbaşkanı kararı ve yönetmelikleri kapsadığı açıkça belirtilmiştir.
Bakanlıklar ve kamu kurumları tarafından hazırlanan kanun taslaklarının nihai hale getirilerek Cumhurbaşkanlığına sunulması, bir yetki aşımı değil; tam aksine Anayasa'nın 104. maddesi uyarınca yürütme yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanının idari koordinasyon ve değerlendirme fonksiyonunun en meşru yansımasıdır.
![]()
"YASAMA" MİLLİ İRADENİN TEKELİNDE
"Yürütme yasamanın yerine geçiyor" şeklindeki hezeyanlar, Anayasa'nın 88. maddesi ile tuzla buz olmaktadır. Kanun teklif etme yetkisi, tartışmasız milletin oylarıyla seçilmiş milletvekillerine aittir. Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıkların doğrudan kanun teklifi sunma yetkisi kesinlikle bulunmamaktadır.
-
Misafir 24 dakika önce Şikayet EtBu ülkede , millet için yapılan herhangi bir düzenlemeye cehape ve Kitlesi yanlış diyorsa , yapılan düzenleme krsinlikle bu aziz millet için faydalıdır. Bu asla değişmez . Chp ye verilen en büyük vazife bu milletin hayrına olan her işe karşı çıkmaktır. 70 yıldır .Ithal samanla bu kadar.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Trabzonlu 49 dakika önce Şikayet EtDiplomalı zır cahiller. Boş tenekeler. Hepsi siyasi olarak oralara geliyor. Kim daha çok chp de çevre yapıyorsa o geliyor. Liyakata gerek yok chp de. Partizanlık önemli.Beğen Toplam 19 beğeni
-
aliço 37 dakika önce Şikayet EtNoktaBeğen Toplam 3 beğeni
-
Vatandaş 1 saat önce Şikayet EtChp kanun takmaz bildikleri 90 yıldır ya Ordu ya yargı ya basın bürokrasi darbe yapar bizde Sefa içinde yaşarız mantığı var bunlarda bu yüzden çaldıklarında yolsuzluk yaptıklarında yakalanıyorlar eskiden bu kurumlar ellerindeydi kimseye dokunulmuyordu şimdi tam tersi bu yüzden kuduruyorlar mahkeme salonlarını karştırmak istiyorlar.Beğen Toplam 12 beğeni
-
Selim 1 saat önce Şikayet EtBırakın başkan bunların hepsi kara çahilBeğen Toplam 8 beğeni