Bakan Güler'den İran'a uyarı: Her türlü tehdide karşılık verme kapasitesine sahibiz

Bakan Güler, Türk havasına giren İran füzeleri için, "Kendi topraklarımıza veya vatandaşlarımıza yönelik hiçbir tehdidi cevapsız bırakmayacağımızı vurgulamak önemli. Her türlü tehdide tepki verme kapasitemiz ve irademiz var." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2026 18:14 GÜNCELLEME 04.04.2026 19:03 SİYASET
Bakan Güler'den İran'a uyarı: Her türlü tehdide karşılık verme kapasitesine sahibiz
Bakan Güler'den İran'a uyarı: Her türlü tehdide karşılık verme kapasitesine sahibiz
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin Orta Doğu'daki çatışmalar sonrası dönemde yapıcı bir rol oynayabileceğini ve uluslararası barışa katkıda bulunma hedefinde olduğunu belirtti.
  • Bakan Güler, askeri çözümlerin kalıcı olmadığını vurgulayarak, diplomasiye önem verdiklerini ve Türkiye'nin bölgesel diyalog kurma kapasitesine sahip az sayıda ülkeden biri olduğunu ifade etti.
  • Güler, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak için terör örgütlerine karşı teyakkuzda olduğunu ve sınırlarında terör yapılanmalarına müsamaha göstermeyeceklerini açıkladı.

Türk savunma sanayiinin son dönemde yakaladığı küresel ivme ve bölgesel caydırıcılık, Avrupa basınının odağına yerleşti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İtalyan basınının önde gelen gazetelerinden Il Messaggero'ya verdiği mülakatta, Türkiye'nin Orta Doğu'daki güncel gelişmelere ve çatışma sonrası sürece dair yaklaşımını paylaştı.

"TÜRKİYE ATEŞKES SONRASI SÜREÇ İÇİN HAZIR"

Bakan Güler’in gazeteci Nicola Pinna’ya verdiği mülakattan öne çıkan satır başları şöyle:

  • "Ülkemiz, savaş sonrası dönemde dengeleyici ve yapıcı bir rol oynayabilir. Jeopolitik konumumuzu göz önünde bulundurarak, çevremizde bir güvenlik kuşağı ve istikrar ortamını hedefliyor, uluslararası barışa katkıda bulunuyoruz."

Çatışmaların sadece can kaybına değil, küresel ekonomiye de ağır darbe vurduğuna değinen Bakan Güler, çözümün askeri değil diplomasiyle çözüleceğinden bahsetti:

  • "Hiçbir bölgesel kriz askeri yöntemlerle kalıcı bir şekilde çözülemez. Mevcut koşullardan bağımsız olarak, diplomasinin hala bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, bölgesel ve Batılı aktörlerle diyalog kurabilen az sayıdaki ülkeden biridir."

İRAN FÜZESİ SORULDU

İran füzelerinin Türk hava sahasına ulaşmasıyla ilgili gelen soruya Bakan Güler, Türkiye’nin sabrının bir sınırı olduğunu hatırlatarak cevap verdi:

"Kendi topraklarımıza veya vatandaşlarımıza yönelik hiçbir tehdidi cevapsız bırakmayacağımızı vurgulamak önemli. Hem ulusal imkanlarla hem de NATO ittifakı kapsamında her türlü tehdide tepki verme kapasitemiz ve irademiz var."

Öte yandan Bakan Güler, İtalyan gazetecinin "Trump, İran’da tüm rejimin değiştiğini düşünüyor. Yeni dini lider Mücteba Hamaney'in seçilmesi bir değişiklik olarak kabul edilirse, bu durum Orta Doğu’ya istikrar getirir mi?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Türkiye, komşu ülkelerin iç siyasi süreçlerine, onların egemenliğine saygı göstererek yaklaşmaktadır. Bizim için önemli olan, bölgenin daha fazla istikrar kazanması, daha güçlü bir diyalog ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkiler kurulmasıdır. Orta Doğu’da kalıcı güvenlik ve istikrar, ancak gerilimleri azaltan ve uluslararası hukuka dayanan bir yaklaşımla sağlanabilir."

GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN’A "GERİLİMİ TIRMANDIRMAYIN" UYARISI

Bazı AB ülkelerinin Kıbrıs çevresine savunma sistemleri kurmasını eleştiren Güler, Türkiye’nin milli menfaatlerinden taviz vermeyeceğini açıkladı:

"AB'nin Kıbrıs çevresine savunma sistemleri konuşlandırmasının, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Yunanistan’ın adadaki askeri varlığını artırma ve gerilimi tırmandırma girişimi olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, KKTC'nin güvenliğini ve Kıbrıs Türk halkının haklarını korumaya kararlıdır."

SINIRDA "TERÖR YAPILANMASINA" GEÇİT YOK

İran’daki karışıklıktan faydalanmak isteyen terör örgütlerine karşı Türkiye’nin teyakkuzda olduğunu belirten Bakan Güler, sınır hattındaki kırmızı çizgiyi şu sözlerle çizdi:

"Terör örgütlerinin güç ve güvenlik boşluklarından yararlanmaya çalıştığının farkındayız. Türkiye, Irak ve Suriye’de görülen senaryoların İran’da tekrarlanmasına karşıdır. Sınırlarımız boyunca terörist yapıların oluşmasına veya güçlenmesine hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz."

Ayşe Çolpan Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Çolpan Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 84 TÜMÜ
  • Faruk 5 dakika önce Şikayet Et
    Bakana bir nevi tuzak sorulmuş cevabı da sanki sadece İran'a söylenmiş gibi sert bir şekilde yayınlanmış tuhaf bir durum, burada sadece İran'dan bahsetmiyor ya da direkt İran'a söylemiyor Savunma bakanımız
    Cevapla
  • aksaray 19 dakika önce Şikayet Et
    türkiyeye atılan füzelerin iran tarafından atıldığına asla inanmıyoruz. amarikanın ve israilin en çok istediği türkiyeyi savaşın içine çekmek için yapılan bir kumpastır.
    Cevapla
  • Misafir 35 dakika önce Şikayet Et
    Akıllı Olalım.Sakin ve Sabırlı Davranalım...!
    Cevapla
  • Bugün 47 dakika önce Şikayet Et
    Abd ve İstailin en çok istediği Türk ordusunun İrana karşı savaşa girmesi. 40 milyon Türk var İranda.
    Cevapla
  • vahdettin 1 saat önce Şikayet Et
    Sayın bakanım tabiki ateş olmayn yerden ateş çıkmaz ama dikkatli olmak lazım siyonist oyunu gibi duruyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR