Son Dakika: Başkan Erdoğan, 'kimse güvende değildir' diyerek uyardı!

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sağduyunun askıya alındığı, diyalog mekanizmasının devre dışı bırakıldığı, diplomasi ve müzakerenin yerini silah, füze ve bombaların aldığı böyle bir ortamda kimse güvende değildir" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.04.2026 19:49 GÜNCELLEME 16.04.2026 20:54 SİYASET
Son Dakika: Başkan Erdoğan, 'kimse güvende değildir' diyerek uyardı!
Son Dakika: Başkan Erdoğan, 'kimse güvende değildir' diyerek uyardı!
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen 152. Parlamentolar Arası Birlik Genel Kurulu'nda konuştu.
  • Erdoğan, barış ve güven arayışlarının bölge ülkelerinin katılımı olmadan sağlanamayacağını vurguladı.
  • Filistin'de kalıcı barış için iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini ve parlamenterlerin güç birliği yapması gerektiğini dile getirdi.

SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda 152. Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Genel Kurulu onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

Erdoğan, "Bölge ülkelerinin ana aktör olmadığı hiçbir denklemin barış ve güven arayışına cevap veremeyeceği açıktır." diyerek, "Sağduyunun askıya alındığı, diyalog mekanizmasının devre dışı bırakıldığı, diplomasi ve müzakerenin yerini silah, füze ve bombaların aldığı böyle bir ortamda kimse güvende değildir." açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Genel kurul kapsamında alınacak kararların, yapılacak tartışmaların, buradaki tespit, tenkit ve tekliflerin aynı şekilde icra edilecek komite toplantıları, forum oturumları ve yan etkinliklerin aramızdaki dostluk ve dayanışmayı daha da güçlendirmesini, Gazze'deki mezalim başta olmak üzere mevcut sorunların çözümüne katkı vermesini temenni ediyorum. Parlamentolar arası birlik tam 137 yıldır çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Herkes için demokrasi anlayışıyla parlamenter demokrasiye açılan birliğin siz kıymetli mensuplarına bu akşam bir kez daha teşekkür ediyorum. Diyalog ve işbirliği imkânlarının artırılması, barış ve adalet odaklı girişimlerin yoğunlaştırılması temelinde birliğin üstlendiği misyonu çok kıymetli buluyorum.

152. Genel Kurulun parlamenter diplomasi zemininde daha adil ve güvenli bir dünyanın, yeni ümitlerle yeşeren huzur ve barış dolu bir geleceğin inşasına önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Kıymetli konuklar, akıl ve vicdan sahipleri olarak şu gerçeği hepimiz çok iyi biliyoruz: 80 yıl önce galipler eliyle tesis edilen uluslararası sistem bugün büyük bir meşruiyet kriziyle yüz yüzedir. Bölge ülkelerinin ana aktör olmadığı hiçbir denklemin barış ve güven arayışına cevap veremeyeceği açıktır.

"SAĞDUYU ASKIYA ALINDI"

Sağduyunun askıya alındığı, diyalog mekanizmasının devre dışı bırakıldığı, diplomasi ve müzakerenin yerini silah, füze ve bombaların aldığı böyle bir ortamda kimse güvende değildir. Bakın, burada şunu çok açık ve net ifade etmek isterim. Türkiye olarak insani değerler üzerine bina ettiğimiz dış politikamızın önceliği, hangi coğrafyada olursa olsun ihtilafların barışçıl yollarla çözüme ulaştırılmasıdır.

Bölge ülkelerinin ana aktör olmadığı hiçbir denklemin barış ve güven arayışına cevap veremeyeceği açıktır. Bizim Gazze'de, Ukrayna'da, İran'da, Afrika'da ve daha birçok bölgede üstlendiğimiz barış girişimlerinin özü, ilkeli ve gerçekçi yaklaşımdır. Tabii milletlerin iradesinin tezahür ettiği kurumlar olan parlamentolarda da bu anlamda son derece kritik sorumluluklar düşüyor.

Uluslararası kamuoyu Orta Doğu'daki trajedileri durdurma iradesi gösterse de hükümetlerin bu noktada çok daha geriden geldiklerine tanık oluyoruz.

Filistin'de adil ve kalıcı barışın tek formülü iki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesi için tüm parlamenterleri güç birliği yapmaya davet ediyorum. Eşit ortaklık anlayışıyla şekillenen Afrika politikamız, dost ve kardeş Afrika ülkelerinin teveccühüyle her geçen gün daha da güçleniyor.

"İSRAİL APARTHEİD UTANCINI TEKRAR HORTLATMA PEŞİNDE"

Hem kendi halkı hem Filistin hem de bölgemiz için barışın ve huzurun önündeki en büyük engel olan İsrail hükümeti, uluslararası toplumun tüm çabalarına rağmen durmuyor, durdurulamıyor.

Bunun üzerinde uzun uzun düşünmemiz gerektiği kanaatindeyim. Aynı hukuk ve kural tanımazlık Filistin’de de katmerlenerek devam ediyor. İsrail güçleri, ateşkesin imzalandığı 10 Ekim 2025’ten bugüne 755 Filistinliyi şehit etti, 2 bin 100 kişiyi yaraladı. 7 Ekim 2023’ten bu yana 73 bin Filistinli hayattan koparılırken, Gazze’de yaralananların sayısı 172 bini geçti. Ateşkes çerçevesindeki taahhütlerine uymayan İsrail yönetimi, Gazze’ye insani yardım girişlerine de engel oluyor.

Kudüs, Mescid-i Aksa ve Batı Şeria’ya yönelik mütecaviz politikalar ile yasa dışı yerleşimci terörü sürüyor. Batı Şeria’yı yeni Gazze yapmak planını açık açık dillendiren İsrail, Filistinli mahkûmlara getirdiği idam cezasıyla apartheid utancını, Güney Afrika’da yıkılışından 32 yıl sonra tekrar hortlatma peşindedir. İsrail parlamentosunda kabul edilen ve yalnızca Filistinlilere uygulanacak bu karara karşı dünya parlamentolarının en sert şekilde tepki vermesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.

Aliyev'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mektubuAliyev'den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mektubu

Son Dakika: Erdoğan'dan Avrupa ülkelerine Kıbrıs uyarısıSon Dakika: Erdoğan'dan Avrupa ülkelerine Kıbrıs uyarısı

Sıfır Atık vizyonu uluslararası finansın merkezine taşınıyorSıfır Atık vizyonu uluslararası finansın merkezine taşınıyor

Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ile bir araya geldiErdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vietnam Meclis Başkanı Thanh Man'ı kabul ettiCumhurbaşkanı Erdoğan, Vietnam Meclis Başkanı Thanh Man'ı kabul etti

Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Faruk Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Cskn 36 dakika önce Şikayet Et
    İtraili tanidigimiz gune lanet olsun. Ne kötu bir topluluk. Xerhal dagitilmasi gereken bir millet.
    Cevapla
  • Rasim paydaroglu 39 dakika önce Şikayet Et
    Herşey apaçık ortada zorbalık eşkiyalık sistemi uygulaması yapanlar ancak onların anladığı şekilde daha güçlü karşılıktan güçten anlar.
    Cevapla
  • Aslan 39 dakika önce Şikayet Et
    Bizim genclere zorunlu askerlik gelmeli. Millet iyice zivanadan cikti. Okumayan 12 ay okuyana da 6 ay.bedelli de kalksin. 18 yasindan askere alinsin herkes.
    Cevapla
  • Erdoğan 56 dakika önce Şikayet Et
    nükleer in yoksa söz hakkın yok ....Rusya dış işleri bakanı resmen abd nükleer silah olan ülkelere dokunmuyor dedi.......Türkiye 1 saniye bile beklemeden nükleer silah yapmak zorunda bu varoluşsal gereklilik zorunluluk realite bu
    Cevapla
  • Musluman turk 31 dakika önce Şikayet Et
    Olmadigini net biliyormusun
    Cevapla
  • Misafir 59 dakika önce Şikayet Et
    Allah'ın laneti Şu mübarek gecede bunların üzerine olsun netan Yahudi'nin kafir sabaha çıkmadan Allah'ım bu zalimin canını al
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR