Türkiye, Somali'ye ne kadar asker gönderecek?
Almanya'ya hareketinden önce soruları cevaplayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, tezkere Meclis'ten geçerse ne kadar kuvvetin Somali'ye gönderileceğini açıkladı:
ABONE OLDışişleri Bakanı Ali Babacan, Münih kentinde düzenlenen 45'inci Güvenlik Politikaları Konferansına katılmak üzere Almanya'ya gitti.
Babacan, hareketinden önce, Esenboğa Havalimanında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Babacan, Münih'te yapılması planlanan ikili temaslarına yönelik bir soru üzerine, bu görüşmelerinin takviminin henüz netleşmediğini, ancak kendisiyle görüşmek isteyen çok sayıda konferans katılımcısının olduğunu belirtti.
Programlar üzerinde çalışıldığını, bunlardan hangilerin gerçekleşeceğinin daha sonra belli olacağını söyleyen Babacan, "Ama Ermenistan dışişleri bakanı (Edvard Nalbantyan) ile görüşmenin saati teyit edilmiş durumda" dedi.
Babacan, bir başka soru üzerine de, Abu Dabi'deki Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısı sonunda yayımlanan ve "Arap olmayan tarafların, Arap ülkelerindeki gelişmelere karışmaması" çağrısı yapılan bildiriyi değerlendirdi.
"Böyle bir söylemi üzerimize almamız mümkün değil" diyen Bakan Babacan, şunları kaydetti:
"Son bir kaç haftadır Arap ülkelerinde neler oluyor, Türkiye ile ilgili algılama nasıl, Türkiye'nin bölgedeki etkinliği nasıl değerlendiriliyor, bunlara şöyle bir bakacak olursak, bu tür söylemleri üzerimize almanın ne kadar yersiz olduğunu göreceksiniz. Üzerine alınması gereken başka ülkeler olabilir. Bu, her ülkenin kendi değerlendirmesidir doğrusu. Dolayısıyla, bu konularda yersiz korku ve endişelere gerek yok. Türkiye'nin uygulamakta olduğu politikalar, ortaya koyduğu dış politika çizgisi bölgemizde ve tüm Arap ülkelerinde takdir edilmekte. Bunu hem o ülkelerin halklarında, hem de bire bir sürekli temas halinde olduğumuz o ülkelerin yönetimlerinde görüyorsunuz."
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına geri dönüşü konusunu Türkiye'nin değerlendirmekte olduğunu belirterek, önemli olanın, bu ülkenin dönme kararının NATO tarafından ne zaman ve nasıl uygulanacağı olduğunu söyledi.
Babacan, Münih Güvenlik Politikaları Konferansının, uluslararası güvenlik ve savunma politikalarının ele alındığı önemli bir forum olduğunu belirterek, 300'den fazla üst düzey devlet adamı, parlamenter ve akademisyenin konferansa katılacağını kaydetti.
Babacan bu yıl konferansta, Avrupa Güvenliğinin Geleceği, Silahsızlanma, Afganistan, Kafkasya, Balkanlar ve Orta Doğu konularının ele alınacağını kaydederek, kendisinin de yarın Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu'daki gelişmelerin ele alınacağı panele konuşmacı olarak katılacağını söyledi. Babacan ayrıca, konferans çerçevesinde çok sayıda ikili görüşme yapacağını kaydetti.
Münih'ten sonra Bakü'ye gideceğini belirten Babacan, burada 9 şubatta Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile görüşeceğini, ayrıca Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da kabul edileceğini kaydetti. Ali Babacan bu görüşmelerde, hem iki ülke arasındaki ilişkilerin hem de bölgesel konuların ele alınacağını bildirdi.
-FRANSA'NIN NATO'YA DÖNÜŞÜ-
Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına geri dönme isteğinin hatırlatılması ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunun sorulması üzerine Babacan, şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz, NATO'nun geçen yıl nisan ayındaki zirvesinde, Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy, ülkesinin NATO'nun askeri kanadına geri dönmek istediğini ilan etti ve bu, pek çok NATO üyesi tarafından olumlu olarak karşılandı. Aslında, Fransa'nın dönüşü başka ülkelerin dönüşüne pek benzemiyor, oldukça kendine özel bir durum."
Babacan, Fransa'nın askeri kanat içerisinde bazı NATO operasyonlarında zaten yer aldığını vurgulayarak, dolayısıyla bunun NATO içerisinde şu anda görüşülen bir konu olduğunu belirtti. Bu konunun hem hukuki hem de siyasi boyutunun olduğunu ancak siyasi boyutunun daha önde olduğunu kaydeden Babacan, şöyle konuştu:
"Bununla ilgili biz de değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Burada önemli olan, NATO ittifakının güçlü olmasıdır, NATO'nun güçlü bir uluslararası kuruluş olarak varlığını sürdürmesidir. Ancak Fransa'nın almış olduğu bu kararın nasıl uygulanacağının modeliteleri de herhalde önümüzdeki dönemde görüşülecektir."
Kararın oylanmasından yana olup olmadığının sorulması üzerine ise Babacan, "Böyle bir karar oylanacak mı, oylamaya gerek var mı, yok mu, henüz bu konudaki hukuki değerlendirmeler NATO içerisinde yapılıyor. Hukuki olmaktan ziyade siyasi bir konu. Ama NATO üyelerinin önemli bir bölümünde bu olumlu karşılanıyor. Burada modeliteler önemli. Eminim ki, Fransızlar geri dönüşle alakalı modeliteleri de en kısa zamanda sunacaklardır" dedi.
-ADEN KÖRFEZİNE TÜRK ASKERİ-
Bakan Babacan, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin TBMM Başkanlığına sunulmasına ilişkin bir soruyu da yanıtladı.
Somali açıklarındaki deniz haydutluğuyla ilgili aylardır alınabilecek tedbirler konusunda bir arayış olduğunu belirten Babacan, çalışmaların birkaç grupta toplandığını ifade etti.
Bu çalışmalardan bir tanesinin, ülkelerin bazı donanma gemilerini o bölgeye göndermeleri olduğunu kaydeden Babacan, bir diğer girişimin ise AB'nin "Atlanata girişimi" olduğunu, bunun da farklı ülkelerin katıldığı savaş gemileri topluluğu kurulması olduğunu bildirdi. Babacan, üçüncü girişimin ise BM Güvenlik Konseyi kararıyla, BM çerçevesinde, daha geniş bir katılımla oluşacak bir deniz gücü olduğunu bildirdi.
Babacan, "Biz bunlardan üçüncüsünü tercih ettik, yani BM çerçevesinde yapılacak bir deniz gücünde Türkiye'nin de yer alabileceğini düşündük. Bunu ilgili bütün kurumlarımızla çok detaylı değerlendirdik" dedi. Babacan, Türkiye'nin tek başına değil, oldukça çok sayıda ülkenin olacağı bir deniz gücünün içinde yer alacağını vurguladı. Babacan, Türkiye'nin kaç gemiyle bu deniz gücüne iştirakinin planlandığının sorulması üzerine de, ilk etapta 1 firkateynle katılacağını belirtti.
Ali Babacan, Somali'deki siyasi tablonun son derece kaygı verici olduğunu ve ülkede "ciddi bir otorite boşluğu bulunduğunu" söyledi. Bunun da, Somali açıklarındaki deniz güvenliğiyle ilgili ciddi sorunlar oluşturduğunu kaydeden Babacan, Başbakanlık tezkeresi için, "Bu, sorunlara çözüm bulabilmek için önemli ve olumlu bir adımdır. Ama nihai karar TBMM'nindir" diye konuştu.
-
mevhibe inal 15 yıl önce Şikayet EtYazik... Yine Muslumanlara ates ederken bizi yanlarina aldilar.Beğen