Gaziosmanpaşa'da artık kimsesizlerin kimi var!
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yaklaşık 8 ay önce hizmete soktuğu “EVDE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ PROJESİ''ne ilgi her geçen gün artıyor
ABONE OLGaziosmanpaşa Belediyesi’nin yaklaşık 8 ay önce hizmete soktuğu “EVDE SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ PROJESİ''ne ilgi her geçen gün artıyor. Yalnız kalan ya da aileleri tarafından yalnızlığa terk edilenlerden, sosyal destek isteyenlerin sayısı her ay artış göstererek Ocak ayı itibarıyla 750’ye yaklaştı.
Yalnızlık kader ama terk edilmişlik düşündürücü
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Sosyal Destek Hizmetleri Projesi'nin yaşlılarımıza hizmet amacıyla başlatıldığını belirterek,''Bizleri yetiştiren ve bugünlere gelmemizi sağlayan yaşlılarımızı yalnız bırakmamak ve onlara hak ettikleri kaliteli yaşamı sağlamak en büyük hedefimiz.''dedi. Yaşlılarını çaresizliğe terk eden ailelere de çağrıda bulunarak, yarın aynı anlayışın kendi başlarına da geleceğini vurgulayarak, herkesin büyüklerine sahip çıkmaların istedi.
Gaziosmanpaşa Belediyesi sosyal sorumluluk ilkesi paralelinde “Yaşlılarımızın da Yanındayız’ sloganıyla başlattığı ‘’Evde Sosyal Destek Hizmeti Projesi” ilçede büyük ilgi görüyor. Daha yedi aylık geçmişi olmasına karşın Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin bu anlamlı hizmetini duyan yaklaşık 750 kişi sosyal destek istemiyle kuruma başvurdu.
Daha önce uygulamaya soktuğu sokak çocuklarına yönelik İlk Adım İstasyonu'nun yanı sıra cenaze evlerine din görevlisi ve tabldot yemek ikramıyla ilklere adını yazdıran belediyenin bu kez yaşlı ve yalnız insanların yardımına koşmak için düzenlediği proje bir başka gerçeği de ortaya çıkardı. Başvuru da bulunanların yüzde 30’luk bir kısmı aslında ailelerinin ilgisizliği nedeniyle yalnız bırakılıyor. Destek isteyen yaşlılardan bazıları kendilerini yalnızlığa terk eden ailelerinin belediyenin bu hizmetini duyduktan sonra utanç duygusu içinde kendilerine sahip çıkmak için çeşitli yöntemlere başvurduklarına dikkat çektiler.
Bu konuda görüşünü aldığımız uzmanlar, Ne yazık ki Türk örf ve adetlerinin aksine bazı ailelerin büyüklerini yalnız bırakarak sorumsuz bir davranış içine girdiklerini üzüntüyle izlediklerini belirterek, “Burada devreye giren yerel hizmetlerin önemi çok büyük.
Böylesine çağdaş hizmeti hayata geçiren Gaziosmanpaşa Belediyesine teşekkür ederiz’’ dediler. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol'un liderliğinde hizmete sokulan ''Evde Sosyal Destek Hizmetleri'' uygulaması, sağlık, temizlik ve tamirat gibi en çok ihtiyaç duyulan hizmetleri kapsıyor. Yaşlılara hizmet konusunda belediye uzmanları tarafından eğitilen ve duyulan ihtiyaca göre sayıları 10'u bulan Sosyal Destek Hizmetleri Birimi'nden yararlanmak isteyenler yedi gün yirmi dört saat hizmet veren GOP Belediyesi'nin 0212 453 55 32 numaralı telefonuna başvurabiliyor.
Belediye ayrıca ilçe gönüllüleri ve muhtarlıklar kanalıyla yalnız ve yardıma muhtaç vatandaşları tespit ederek hizmet götürüyor. Yeni Destek Hizmet Biriminin bir başka özelliği de ihtiyaç duyulan alanlarda verdiği hizmetin bir kereye mahsus değil sürekli olması.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Evde Sosyal Destek Hizmetleri Birimi'nin asıl amacının ilçe sınırları içinde yaşayan, ekonomik yetersizlikler nedeniyle, sosyal faaliyetlerden yararlanamayan, fiziksel ve maddi desteğe ihtiyaç duyan, sağlık problemleri bulunan yaşlılarımıza, profesyonel anlamda yardım sağlamak.
Proje yöneticileri bugüne kadar çok sayıda yapılan başvurulardan en acil ihtiyaç sahiplerini tespit etmek amacıyla bir ön tetkik gezisi gerçekleştirdiklerini vurgulayarak ‘’En önemli hedefimizde daha sağlıklı bir toplum, yaş ortalaması daha uzun nesiller oluşmasına katkıda bulunmaktır.
Hizmet Birimimiz, teknik servis yetkilisi, sağlık hizmet elemanı, temizlik görevlisi ve servis olmak üzere yaklaşık 10 kişilik bir ekipten oluşmaktadır. Güler yüzlü, saygılı, insan ilişkilerinde başarılı, işinde donanımlı ve her şeyden öte konularında uzman bir ekiple yaşlılarımıza hizmet verilmektedir.''
EVDE SOSYAL DESTEK HİZMETİ NEDİR ?
Günlük ihtiyaçlarını tek başına yapamayacak kimseler için düşünülen bu hizmet yaşlılarımızın yaşam kalitelerini arttırırken, yanlarında bir güvence olarak da ihtiyaç duydukları her anda belediyelerini yanında görme stratejisi üzerine planlandı.
Destek Biriminde hemşirelik ve hastabakıcı hizmetini kapsayan sağlık işlerinden, evlerin temizlenmesi ve hijyene kavuşturulması ile evde bozuk olan eşya, musluk gibi hayati kullanım araçlarının onarımı hizmetleri sağlanıyor. Kişisel başvurunun yanı sıra ilçede yaşayan mahalle gönüllüleri ve muhtarların saptadıkları kişilere bu hizmet ihtiyaç devam ettiği sürece veriliyor. Belediyenin saptadığı 0212 453 55 32 numarayı arayan bu durumdaki vatandaşların kayıtları yapıldıktan sonra evleri ziyaret ediliyor ve gerekli eksiklikler tespit edildikten sonrahizmet verilmeye başlanıyor.