'Yargı Meclis'e aba altından sopa gösteriyor'
Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu,yeni Anayasa konusundaki tartışmalara açıklık getirdi.
ABONE OLİzzet Taşkıran’ın haberi
Mevcut tartışmaların ‘yamalı bohça’ görünümündeki 1982 Anayasası’ndan kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Kuzu, “Özellikle askeri dönemden izler taşıyanın yerine yeni bir Anayasa hazırlanması için 2007 seçimlerinden önce Başbakan Erdoğan tarafından Prof. Dr. Özbudun başkanlığındaki bilim kuruluna teklif götürüldü. Fakat bu sırada biliyorsunuz ki çok büyük tartışmalar yaşandı ve süreç resmen tıkanmış oldu.” diye konuştu.
“AK PARTİ, YENİ ANAYASA KONUSUNDA İSTEKSİZ DAVRANMIYOR”
Moral FM'de Oktay Mahşer’in hazırlayıp sunduğu Basında Bugün’de kamuoyunda çokça dillendirilen ‘AK Parti yeni anayasa konusunda isteksiz davranıyor’ şeklindeki eleştirileri de cevaplandıran AK Parti’li Komisyon Başkanı, bu konuda topu muhalefet partilere atarak şöyle devam etti:
“Toplum birçok şeyin farkındadır diye düşünüyorum. Şuanda Türkiye’nin her yerinde anayasa konusunda paneller yapılıyor. Dolayısıyla toplumda ve AK Parti’de yeni anayasa konusunda herhangi bir isteksizlik ve inançsızlık görülmüyor. Fakat bazı muhalefet partilerinin karşı çıkmaları neticesinde halkımızda “bu çalışmalardan bir şey çıkmaz, iktidar çok ısrar ediyor ama muhalefette direniyor” düşüncesi oluşmuş olabilir.”
Prof. Dr. Burhan Kuzu, yeni anayasa taslağının içeriğinden de bahsederek bu konuda ayak direttiklerini öne sürdüğü bazı partileri halka şikâyet etti.
OMBUSMANLIK VE TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ YENİ ANAYASADA VAR MI?
Prof. Dr. Kuzu, “Siyasi Parti kapatma, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yapılandırılması, ombudsmanlık ve Türkiye milletvekilliği gibi kavramlar bu anayasa taslağında yer alıyor. Bunlar bence ikinci plandaki hususlardır. Önemli olan ise TBMM çatısı altındaki siyasi partilerle uzlaşma için masaya oturulmasıdır. Maalesef şu zamana kadar bu gerçekleşmedi. Bunun sebeplerini vatandaşın görmesi lazım diye düşünüyorum.” dedi.
Programın son bölümünde TBMM’nin anayasa konusundaki yetkilerinin sınırlı olduğuna yönelik bir değerlendirme de bulunan Danıştay Başkanı Mustafa BİRDEN’i aba altından sopa göstermekle suçladı.
“YARGI KURUMLARI TBMM’YE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR”
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, TBMM’in Anayasa konusundaki yetkilerini sonuna kadar kullanacaklarını belirterek “Şu anda anayasa değişikliği konusunda değişmez maddeler belli, Meclis’in bunların dışındaki maddeleri değiştirme yetkisi zaten mevcuttur. TBMM bunları yaparken başkasına mı soracak? Ben bunu anlamakta epey bir zorlanıyorum” şeklinde konuştu.
“Türbanla ilişkilendirilen değişiklikle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin kararlarından sonra bizim geldiğimiz noktada sorun şu: Türkiye’deki bu meclis anayasa değiştirme yetkisini kullanarak bırakın değiştirilemez maddelerini, diğerlerini nasıl değiştirebilecek? Sonuç olarak TBMM’nin eli kolu bağlanmış bir vaziyettedir.
“ANAYASA DENETİME TABİ OLDUĞU TEK ÜLKE TÜRKİYE’DİR”
“Yeni anayasa kabul edildikten sonra CHP, Anayasa Mahkemesi’ne şikâyet için giderse şeklindeki endişelerle yeni bir anayasa yapılabilir mi? Türkiye’de demokrasinin anlamı bu mudur? Maalesef meclisin çıkardığı anayasa değişikliğinin denetime tabi olduğu tek ülke Türkiye’dir. Dolayısıyla yargı kurumları Türkiye’de biraz kendine kapalı kast sistemi gibi bir model istiyor gibi geliyor.”
-
ZEKİ AĞAÇDAN 15 yıl önce Şikayet EtNELER OLUYOR NELER NEDENN ?. Önce biz büyük ülkeyiz diyorum samimi olarakda her vatandaşın bunu idrak etmesini istiyorum . ve sonra cumhuriyetiz diyorum yalnız gazete ile karıştırmayın o gazetenin ortakları kafamı karıştırıyor ne alaka aşağıdakiler yukarıdakiler dizisimi oynuyor eğer seçtiklerimiz bizi yönetmeyecekse cumhuriyet nerde kaldı yoksa herkesin cumhuriyeti ayrımı babam...Beğen
-
mehmet tokat 15 yıl önce Şikayet Etyargı mı yönetiyor bizi?. biz niye seçmiyoruz o zaman yargı üyelerini? onlar da bizim gibi üniversite okumadılar mı? onlar da etten kemikten adam değiller mi? o zaman ne bu üstünlük düşünceleri? niye böyle herkese üstten bakıyorlar? nasıl bu milleti sevmezler? niye meclisin üstünde görüyorlar kendilerini?Beğen
-
FATİH HAKSEVER 15 yıl önce Şikayet EtEgemenlik Kayıtsız Şartsız Kimde?. CHP Almanyadan yasa-dışı aldığı paralar nedeniyle, PKK ve Ergenekon ile ilişkisi nedeniyle defalarca kapatılmayı haketmiş vatan haini bir parti. Uzanların Genç partisinden beter olmayı çoktan haketmiş bir parti. Üzerine gidilmeli, vatan hainliğinin hesabı sorularak kediye çevrilmeli. Anayasa Mahkemesi üyeleri, yetkilerini aştıkları için VATANA İHANETTEN YARGILANMALI. Meydan asker kaçağı savcılara bırakılmamalı, derdest edilmelidir. Yasalar herkese es geçilmeden uygulanmalıdır.Beğen
-
FATİH HAKSEVER 15 yıl önce Şikayet EtEgemenlik biz de; ANAYASAYI DEĞİŞTİRİN.. Biz yetkiyi CHPye, Anayasa Mahkemesine ,Danıştaya-Yargıtaya vermedik. KURU GÜRÜLTÜYE PABUÇ BIRAKMAYIN. A.M. İktidar Partisini kapatır diye düşünmeyin.TBMM olarak,İktidar olarak siz A.M.yi KAPATIN. Boyundan büyük laflar eden Danıştay/Yargıtay başkanları olur ise onlara Kapıyı gösterin, bize değil. Siz kimden korkacaksınız? Kendilerini asker karşısında emir eri; Yasama ve Yürütme erki olan T.B.M.M.ne karşı dev aynasında Yarı-İlah gören yargı bürokrasisinden mi korkuyorsunuz? Mazlumun ahından korkun!Beğen
-
ARİF UÇAR 15 yıl önce Şikayet EtYargının İstediği "Yargıçlar-Hakimler İmparatorluğu". Maalesef Yüksek Yargı, kendilerine verilmeyen hak ve yetkileri gasp ederek iktidarını daha da kuvvetlendirmek istiyor. Sayın Birden'in Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada dile getirdiği talepler bunun açık örneği. 10. C.Başkanı Sezer döneminde hiç dile gelmeyen, şikayet edilmeyen C.Başkanı'nın yettkileri nedense şimdi tartışmaya açılıyor. Bu, çifte standart değil de nedir? Ayrıca artık bir ihtiyaç olan Anayasa değişikliği istenmiyor, ya da bunu mevcut meclisin yapmasına müsade edilmiyor.Beğen