Baykal verdiği örneğin farkında mı?

"12 Eylül askeri darbesi sorumluları yargılansın" talebini savunan CHP lideri Baykal, 'Kozmik Oda soruşturması' üzerine TSK komuta kademesine Brezilya örneğini vererek istifa yolunu gösterince büyük bir çelişkiye düştü.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 14.01.2010 12:12 GÜNCELLEME 14.01.2010 12:12 SİYASET
Baykal verdiği örneğin farkında mı?
Baykal verdiği örneğin farkında mı?

CHP lideri Deniz Baykal'ın 'Kozmik Oda soruşturması' üzerine TSK komuta kademesine Brezilya örneğini vererek istifa yolunu göstermesi akıllara "Baykal verdiği örneğin farkında mı?" sorusunu getirdi.

Zira "12 Eylül askeri darbesi sorumluları yargılansın" talebini savunan Baykal, Brezilya örneğini vererek büyük bir çelişkiye düşmüş oluyor.

Baykal'ın "Brezilya'da, Silahlı Kuvvetler personeline bir soruşturma girişimi yapılmış, komutanlar 'derhal biz istifa ediyoruz' demiştir ve onun üzerine soruşturma konusu askıya alınmış” sözleriyle bahsettiği soruşturma ülkedeki askeri darbe dönemindeki insan hakları ihlalleri ile cinayetlerin sorumlularını belirlemeye yönelik bir soruşturma. Baykal'ın eleştirdiği soruşturmayı gündeme taşıyansa kendisinin daha önce birçok kez övdüğü, Brezilya'daki merkez solun lideri Devlet Başkanı Lula da Silva.

GENERALLERİN TEPKİSİ DARBENİN SORUŞTURULMASINA

Baykal'ın bahsettiği olay geçen yılın son günlerinde Brezilya'da yaşandı ve ülkede ciddi bir siyasi krize yol açtı. Hükümet, ülkede 1964-1985 yılları arasındaki askeri yönetim döneminde yaşanan insan hakkı ihlallerinin ve faili meçhul cinayetlerin sorumlularını bulmak için bir 'Hakikat Komisyonu' kurulmasına yönelik adım atınca hükümetle ordu arasındaki ipler gerildi.

Brezilya İnsan Hakları Bakanı Paulo Vannuchi tarafından hazırlanan “Ulusal İnsan Hakları Programı” kapsamında bir “Ulusal Hakikat komisyonu” kurulması ve 21 yıllık askeri yönetim döneminde 20 bin kişinin işkence görmesi ve 400 kişinin öldürülmesinden sorumlu olanların ortaya çıkarılması amaçlanıyordu. Bunun için askeri yönetimin yetkililerine dokunulmazlık sağlayan yasada da değişikliğe gidilecekti.

'Cuntayı soruşturma planı' olarak adlandırılabilecek bu plan karşısında Savunma Bakanı Nelson Jobim, Genelkurmay Başkanı ile Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları önerge meclise geldikten bir gün sonra, 22 Aralık'ta istifalarını açıkladı. Devlet Başkanı Lula da Silva ise istifaları onaylamayarak 'konuyu yeniden gözden geçirme ve politik bir çözüm bulma' sözü verdi.

Askere yakın çevreler kurulacak komisyonda dönemin şiddet eylemlerine karışan ve bir bölümü bugün hükümette de yer alan sol grup temsilcilerinin faaliyetlerinin incelenmesini de istedi. Bunun üzerine ise Bakan Vannuchi komisyonun biçiminin ordunun isteği doğrultusunda yeniden düzenlenmesi durumunda istifa edeceğini söyledi. Vanucchi "İşkence yapanlarla görenlerin aynı kefeye konamayacağını" açıkladı. Brezilya'daki kriz nispeten yatışmış olsa da ortadan kalkmış değil. Bazı gözlemcilere krizin büyümesi hükümetin dağılmasına dahi sebep olabilir.

HAKİKAT KOMİSYONLARININ AMACI

Brezilya'da askeri yönetim döneminde yakınlarını kaybeden ailelerse hükümetten komisyonun bir an önce kurulmasını, o dönemki resmi arşivlerin açılmasını ve Arjantin, Uruguay ve Şili örneklerinde olduğu gibi askeri yönetim dönemindeki insan hakkı ihlallerinin ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını istiyor. Birçok Latin Amerika ülkesinde askeri dönemlerin ardından 1990'lı yılarda ve 2000'lerin başında kurulan komisyonlarla askeri yönetim dönemindeki hak ihlalleri belirlenmiş, sorumlular cezalandırılmıştı. Hatta bazı ülkelerde devlet başkanları söz konusu dönemlerde yaşananlardan dolayı yurttaşlarından özür dilemişti.

BAYKAL LULA'YI BİRÇOK KEZ ÖVMÜŞTÜ

Bu arada CHP lideri Baykal'ın daha önce birçok kez Lula yönetimine övgüler yağdırdığını da hatırlatmak gerekiyor. 2007 seçimleri öncesi Baykal, Lula'nın 2003 seçiminde ortaya çıkardığı 'Sıfır Açlık' programını kendilerinin de uygulayacaklarını açıklamıştı. CHP lideri aynı dönem ekonomide sorunların çözümünün Brezilya modeli olduğunu savunmuştu.

KAYNAK : Habertürk
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • orhan uzağ 16 yıl önce Şikayet Et
    baykal... 4 dıyo 9 dıyo topluyo 30 dıyo garıbım napsın...
    Cevapla
  • fahrettin aslan 16 yıl önce Şikayet Et
    sayın baykal tam bir psıkoloji uzmanı. turkiyenin gündeminı degırtırmek orduyu iktıdarla bir birine düşürmek kurumlar arası çatışmaları körüklemek yandaş sendika başkanlarıyla iş birlik yaparak işcilerı meydanlara dökmek gibi karışıkların arkasından önlerıne geçerek gerek gurup toplantısında gerekse basında kendısının ülkede resmen kaos var ülke elden gıdıyor şeklındedi çıkışlarıyla milletinde acaba bunlar gerçekmi diye kendı kendıne endışeye düşürmesıne neden olmaktadır
    Cevapla
  • fahrettin aslan 16 yıl önce Şikayet Et
    darbe yapmadan zeminine bakılmalı. sayın zafer ÖZMEN abi 12 eylul darbesını desteledıgını yazmışsın insanların çeşıtli yerlerde öldürüldü dogru fakat öldürtenler kimlerdi kaos ortamını kimler yaptı sagcısını solcusuna kimler vurdurdu aynı tirden iki farklı guruba kimler silah dagıttı ve bütün bunlar darbe zemini hazırlanması için yapıldı yani sünni gündem ve kaos ortamı hazırlandıktan sonra zemini hazırlayanlar gergınligi siyasal oldugunu ortaya attılar ve kandileri kahraman olduklarını ilan ederek darbe yaptılar pılanlı şekılde
    Cevapla
  • NİYAZİ KARACA 16 yıl önce Şikayet Et
    KOZMİK ODALARDAN BİRİ SENİN Mİ DİYE SORUYORUM. Bu akresif çıkışlarınının asıl sebebi nedir. Seninle ilgili kozmik bir sorun mu var. Millet hayrına çalışmayacaksın belli, bari kozmik yolda taş olma,
    Cevapla
  • halil kurban 16 yıl önce Şikayet Et
    cehape yalpalamaları. chp 2011 de iktidar olacakmış bu koşullar altında imkansızdanda öte nedenmi gerçek bir solu temsil etmeyen statüko yanlısı az olsun benim olsun mantıgı bir ayak tsk nın içinde bir ayak mecliste kendini demokrasiyi içine sindirememiş bir chp iktidar olacakmış bırakın türkiyeyi çin den kominist birey ithali yapılsa bile chp nin bu bireylerden oy alması mümkün degil ne cami ne kilise arasında sıkışmış kalmış ötekileştirici bir parti chp kalıplaşmış oyu dışına çıkması asla mümkün degil biraz gercekci olalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR