Kalın: Türkye'de hayaller gerçek oldu

Başbakan Başmüşaviri Doç. Dr. İbrahim Kalın, Türkiye'nin bugün hiçbir komşusuyla sınır problemi yaşamadığını ve çok sayıda alanda hayallerin gerçek olduğunu söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.05.2011 23:10 GÜNCELLEME 21.05.2011 23:10 SİYASET
Kalın: Türkye'de hayaller gerçek oldu
Kalın: Türkye'de hayaller gerçek oldu

Kalın, 90 ülkeyle vizelerin kaldırıldığını belirterek, ''Bugün Türkiye, aktif, dinamik, vizyoner, güçlü ve ileriye bakan bir dış politikaya sahip. 2023 vizyonu bu bakış açısını ve hedefleri daha da güçlendirecek. Dış politikayla ilgili birçok şey daha düne kadar hayal kabul edilirken gerçek oldu'' dedi.

AK Parti Eyüp İlçe Teşkilatınca, Eyüp Sultancenter'da düzenlenen ''Türkiye'nin Aktif Dış Politikası'' konulu panelde konuşan Kalın, Türkiye'nin önemli bir tarihi dönüşümden geçtiğini, Türk milletinin tarihe yön veren bir millet olma yolunda ilerlediğini ve birilerinin bundan çok rahatsız olduğunu söyledi.

Kalın, Türkiye'nin dış politikasının bazı çevrelerce çok eleştirildiğini ifade ederek, Türkiye'nin, çevresinde olan gelişmelere duyarsız kalamayacağını, görmezden gelemeyeceğini, uzun yıllardır Türkiye'ye dikte edilen Avrupa merkezci tarih perspektifinin anlamını yitirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin AK Parti hükümetiyle önemli bir değişim yaşadığını dile getiren Kalın, şöyle konuştu:

''Soğuk savaş dönemi sona erdiğinde yeni bir restorasyon dönemi başladı. Yarım asırdır devam eden iki kutuplu sistemden Amerika'nın öncülüğünü yaptığı tek kutuplu bir anlayış ortaya çıktı. İşte bu sırada yaşanan değişim bize çok önemli fırsatlar sundu. Ancak Türkiye'nin yaşadığı ekonomik ve siyasi sorunlar nedeniyle bu fırsatlardan yeterince faydalanılamadı.

Türkiye'nin 90'lı yılları bu ülke için kayıp yıllar oldu. Türkiye dört tarafının düşmanlarla çevrili olduğuna inandırıldı. Bunun hayal olduğunu 2000'li yıllarda gördük. Bunu sadece görmedik, gösterdik. Türkiye bugün hiçbir komşusuyla sınır problemi yaşamıyor, 90 ülkeyle karşılıklı olarak vizeleri kaldırdık. Bugün Türkiye, aktif, dinamik, vizyoner, güçlü ve ileriye bakan bir dış politikaya sahip. 2023 vizyonu bu bakış açısını ve hedefleri daha da güçlendirecek. Dış politikayla ilgili birçok şey daha düne kadar hayal kabul edilirken gerçek oldu.''

Kalın, Türk dış politikasının başarısının arkasındaki sırrın iç politikada gösterilen başarılarda yattığını vurgulayarak, iç politikada başarılı olunamazsa, dış politikada da olunamayacağını söyledi.

Başbakan Başmüşaviri Doç. Dr. İbrahim Kalın, Türkiye'nin bugün yardıma muhtaç ülkelere iktisadi ve teknik kalkınma yardımı yapan ve bunu yılda 1 milyar doların üzerine çıkaran bir ülke haline geldiğine dikkati çekti.

-''TARİH VE COĞRAFYA TASAVVURU NORMALLEŞMEYE BAŞLADI''-

Kalın, Türkiye'nin iç ve dış politikada gösterdiği başarıları nedeniyle Arap dünyası tarafından örnek alındığını dile getirerek, ekonomik büyümenin, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği en önemli başarı olduğunu söyledi.

Türkiye'yi bölgesinde ve dünya politikasında öne çıkaran ilk iki faktörün demokratikleşme ve ekonomik başarı olduğunu vurgulayan Kalın, ''Üçüncü önemli gelişme de Türkiye'nin dış politikasındaki paradigmanın değişmesidir. Yani bütün felsefenin değişmesidir. Eski korkuları bir kenara bıraktık. Türkiye'nin artık 'ben' tasavvuru değişiyor. Tarihe seyirci gibi bakan bir grup olmaktan çıkıp, aklıyla, vizyonuyla dünya tarihine yön vermeye, en azından kendi kaderini belirleyeme çalışan bir millet ortaya çıkıyor. Tarih ve coğrafya tasavvuru normalleşmeye başladı'' diye konuştu.

Kalın, Türkiye'nin bugün kendi coğrafyasında, Balkanlar'da, Ortadoğu'da aktif bir dış politika izlediğini, gittiği her platformda saygı duyulan bir ülke haline geldiğini kaydetti.

Arap dünyasının çok hızla değiştiğini ve yeni bir dönemin başladığını anlatan Kalın,''Arap Baharı olarak ifade edilen değişim sürecini tetikleyen etkenlerin başında Türkiye geliyor. Türkiye sadece dizileriyle Arap dünyasında takip edilmiyor. Bizim Ortadoğu politikamızın bu devrim sürecinden dolayı battığı iddia edildi. 'Türkiye statükocularla işbirliği yaptı, şimdi onların işbirliği yaptığı liderler gidiyor. Bu nedenle Ortadoğu politikası iflas etti' denildi. Oysa yeni oluşacak Arap dünyası, aslında Türkiye'nin daha çok işbirliği yapacak bir ortam yaratacak'' şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR 2
  • KainaN 13 yıl önce Şikayet Et
    Hayaldi Gerçek Oldular. Benzin 4 olacak dıyorlardı.Hayaldı Gerçek oldu. OYSM cemaat dadanacak dıyolardı.Hayaldı gerçek oldu. Kadınlar ortalıklarda devletin korumamasından dolayı ölücek diyorlardı.İşssizlik intihara götürecek diyorlardı.Cemaatler ihaleleri kapacak diyorlardı.Sınavlarda abiler ablalar sınava girmeden atanacak diyorlardı.Bakanlar Başbakan Cemaat liderleri Cumhurbaşkanı ve onların sayesinde birileri Trilyoner olacak diyorlardı.İSlamı ve Kur'an-ı kendi çıkarları için kullanacaklar diyorlardı.Kenan Evren ve Darbeci Cuntacıları yargılanacak diyorlardı.(Çıplaklar kampında muhterem kızların portrelerini çiziyor şimdilerde)Hırsızlar mahkemeye çıkmayacak diyorlardı,Öğretmenler yılalrca atama bekleyecekler diyorlardı.Badem Bıyıklılar eş dost cemaat ahbap,kardeş oğul,kız ne kadar kurum varsa sınavsız girecek diyorlardı,Yuksek Lisans ve Doktora için Tez yazmaya gerek yok cemaattensen yeterli olacak diyorlardı.Evet bunlar ve daha niceleri hayaldi gerçek oldu:):)
    Cevapla
  • Mehmet Çelik 13 yıl önce Şikayet Et
    Alkışlar. Gerçekten Türkiye dış politikasında inanılmaz tarihi günler yaşıyor! Alkışlar hükümetimize! :D
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR