Doçent ve profesörlere zam müjdesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın zamanda bazı doçent ve profesörlere maaş zammı gündeme gelebileceğine işaret etti.

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2013 13:31 GÜNCELLEME 07.05.2013 13:31 Sosyal Güvenlik
Doçent ve profesörlere zam müjdesi
Doçent ve profesörlere zam müjdesi

Ak Parti'nin Kızılcahamam kampında milletvekilleri Şimşek'e akademik personel arasındaki maaş dengesizlikleriyle ilgili eleştirileri hatırlattı. Bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmayacağını sordu. Bakan Şimşek bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yakın zamanda bazı doçent ve profesörlerin maaşını arttıracak bir düzenlemenin gündeme gelebileceğini belirtti. Maaş zamanının kime ne kadar olacağına yönelik henüz detaylı bir bilgi söz konusu değil.

AKADEMİSYENLER EN AZ YÜZDE 70 ZAM İSTİYOR

Kamudaki mühendislerden yüzde 35 daha az maaş aldıklarını ifade eden akademisyenler yüzde 15 zam olursa bunu yeterli görmediklerini, en az yüzde 70 zam almaları gerektiğini belirtiyorlar.

BİLİMSEL ÇALIŞMA GİDERLERİ YÜKSEK

1981 yılı itibariyle Araştırma Görevlisi maaşı Mühendis maaşından % 37,5 daha yüksekti.

2013 yılı itibariyle Yardımcı Doçent maaşı 2.800 TL, Araştırma Görevlisi maaşı 2.294 TL. Mühendis maaşı 3.394 TL ve şube müdürü maaşı 3.213 TL. Halen, Yardımcı Doçent maaşı mühendis maaşından %20, Araştırma Görevlisi maaşı ise %45 daha az. Akademisyenler 'eşit işe eşit ücret politikası' kapsamında ücret almak istediklerini açıklamalarında yansıtıyorlar.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 3
  • Osman SÖNMEZ 10 yıl önce Şikayet Et
    Osman. Bilimde bir yerlere gelmek istiyorsak bilim adamlarına gerekli değer verilmelidir ve bu hocalarımızı ikinci iş yapmaya mecbur etmemeliyiz. Üniversitedeki bir Araştırma görevlisinin yard.doçent olması için gereken ortalama süre 6-7 yıl ve doçentlik için ortalama 6-7 yıl ve prof. için ekstra 5 yıl daha. Yani Prof olmak için üniversite mezunu bir kişi yaklaşık 19-20 yıl çalışıp didinmesi gerekiyor. Günümüzde batıda yeni bir Prof. 4250 TL ve doçent 3300 TL alıyor. Yeni mezun ziraat müh. 3200 tl alıyor. Zeki, çalışkan öğrencileri üniversiteye yönlendirmeye çalıştığımızda öğrencilerimiz hocam ne gerek var 14-15 yıl daha çalışmaya KPSS kazanıp Tarım bakanlığına girdiğimizde biz bu parayı zaten alabiliyoruz diyorlar. Çalışkan gençler üniversiteye gelmiyor, geriye kalan vasat öğrenciler alınmak zorunda kalınıyor ve bunlarla bilimin nerelere gittiğide aşikar!!
    Cevapla
  • yusuf 10 yıl önce Şikayet Et
    lafın herkese değil, bazılarına: önce adam gibi derse girsinler araştırma yapsınlar. yar. doç olmuş ama bir şeyden çaktığı yok. kopyala yapıştır tez ile doktor olmuş doçent olmuş. derste hocaya alanıyla ilgili soru soruyorsun bilmiyor. daha ne maaşı istiyorsun. Ancak ŞÖYLE ARAŞTIRMA YAPAN VARDIN ANA VERİRSİN, AMA DERSE GİR SALLA BAŞI AL MAAŞINA VERME ARKADAZ ZAM YAPMA
    Cevapla
  • Fatih Çakmak 10 yıl önce Şikayet Et
    Kutlarım. Doğruya doğru öğretim görevlilerinin maaşı o kadar fazla ki aynen proflar gibi meclise bol miktarda giriyorlar bu gelirleri sayesinde de haklarını gündeme getirmeye bile ihtiyaç duymuyorlar ne de olsa para gani. Şala bir yana ne bu ya dalga geçer gibi bu ülkede üniversitelerin yükünün %70 ini çeken öğretim görevlileri diye bir gerçek var. Allah tüm hükumetlerden razı olsun akademisyenin geliri aşama aşama artırılacak denir prof ve doç dan başlanır ondan sonrası yok tekrar akademisyenlerin durumu iyileştirilecek denir yine prof doç insaf ya ha onlar çok alıyor demiyorum ama lütfen bir kez de sıra öğr.gör. gelsin hep kaset başa sarmasın. Aynı düşük alan memura yüksek zam yapacağız kademe kademe deyip en üstten başlandığı gibi.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR