Milyonlarca çalışana kötü haber!

Hazine ile Maliye'nin Kamu Haznedarlığı Tebliği'nde yaptığı değişiklik, milyonlarca çalışanın prim yatırdığı İşsizlik Sigortası Fonu ile olası afetler için prim yatıran vatandaşı vurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 23.04.2014 11:25 GÜNCELLEME 23.04.2014 13:57 Sosyal Güvenlik
Milyonlarca çalışana kötü haber!
Milyonlarca çalışana kötü haber!

İşsizlik Sigortası Fonu'nun 7 milyarlık mevduatı ile DASK'ın 2.5 milyar liralık mevduatı artık sadece üç kamu bankasında tutulabilecek. Bu zorunluluk, İşsizlik Sigortası Fonu'nda yıllık 140 milyon, DASK'ta ise 50 milyon liralık kayıp anlamına geliyor.

Kamu Haznedarlığı Tebliği'nde ardından da İşsizlik Sigortası Fonu ve DASK Yönetmeliklerinde Ocak ayında yapılan değişikliklerle iki kurumun mevduatının sadece kamu bankalarında değerlendirilmesi zorunluluğu getirildi. Oysa değişiklik öncesinde İşsizlik Sigortası Fonu'nun 7 milyar liralık, DASK'ın da 2.5 milyarlık mevduatı Türkiye'nin en büyük 10 bankasından en yüksek faizi veren bankada tutuluyordu. Böylece bankalar, bu iki büyük mevduatı kapmak için yarışıyor, piyasa faizinin de üzerinde, çıkılabilecek en yüksek faize çıkarak bu parayı bünyelerine katmaya çalışıyordu.

YILLIK KAYIP 200 MİLYON

Ancak Eylül ayında yapılan Tebliğ değişikliği ve ardından da ilgili yönetmelik değişikliklerinden sonra her iki kurum, vadelerinin süresini takiben, mevduatlarını üç kamu bankasına taşımak zorunda kaldılar. Bankacılık çevreleri, bu zorunluluk sonrasında kamu bankalarının İşsizlik Sigortası Fonu ve DASK'a en düşük faizi vermek üzere anlaştıklarını belirterek, bunun da yıllık 2 puan civarında faiz kaybı anlamına geldiğini belirttiler.

KAYBEDEN VATANDAŞ, KAZANAN KAMU BANKALARI

2 puanlık kayıp, 7 milyarlık İşsizlik Sigortası Fonu mevduatında yıllık 140 milyon liralık kayba tekabül ederken; 2.5 milyarlık DASK'ta bu rakam 50 milyon lira eksik faiz anlamına geliyor. Böylece üç kamu bankası karlılığını artırırken, milyonlarca çalışandan kesilen primlerle büyüyen İşsizlik Sigortası Fonu ile olası afetler için DASK'a prim yatıran milyonlarca vatandaş kaybeden oluyor. Yapılan bu değişikliğin, kamu bankalarının daha fazla kredi verebilmesi ve kritik seviyedeki rasyolarını düzeltmeleri için yapıldığını savunan bankacılar, kaybedenin vatandaş olduğuna dikkat çektiler.

10 BÜYÜK ARASINDA KIYASIYA REKABET

Türkiye Bankalar Birliği'nin 30 Eylül 2013 itibariyle Türkiye'nin ilk 10 büyük bankası, aktif büyüklük sıralamasına göre şöyle: İş Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Ak Bank, Yapı ve Kredi Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Finansbank, Denizbank, Türkiye Ekonomi Bankası.

YORUMLAR 1
  • dudu durdu 10 yıl önce Şikayet Et
    haksız ve tehlikeli faiz rekabetine son vermiş. iyi olmuş. şımarık bankalar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR