HAK-İŞ'ten Yargıtay kararına 'kuşkulu' yorum

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Yargıtay'ın taşeron işçilerin sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu yöndeki kararını değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.07.2014 00:23 GÜNCELLEME 08.07.2014 00:23 Sosyal Güvenlik
HAK-İŞ'ten Yargıtay kararına 'kuşkulu' yorum
HAK-İŞ'ten Yargıtay kararına 'kuşkulu' yorum

Mahmut Arslan “Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplu sözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin” dedi. 

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Ankara Rixos Otel’de basın mensupları için iftar programı düzenledi. İftardan sonra basın mensuplarının sorularına cevap veren Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Yargıtay’ın taşeron işçilerin sendikalı işçilerle aynı statüde olduğu ve sendikaya üye olmak istemesinin kanunlara aykırı olmadığı yönündeki kararıyla ilgili, “Bunlar, yeni kararlar değil. Daha önce benzer biçimde verilmiş kararlar vardı. Bu karar asıl işverenin iş yerindeki toplu sözleşmeden yararlanma hakkını sağlamasına rağmen, çalışanların kadrolarında bir değişiklik getirmiyor. Bizim arzu ettiğimiz, hem asıl işverenin işçisi sayılsın, hem de bunlar asıl işverenin kadrosuna geçirilsin. Fakat, yargı bu yönde karar vermiyor. Türkiye'nin 1961 yılında imzaladığı, 1988'de de yürürlüğe giren 94 sayılı İLO Sözleşmesi var. İLO Sözleşmesi tam da taşeron işçilerin ücretlerini düzenliyor. Dolayısıyla Yargıtay’ın verdiği bu karar, İLO Sözleşmesi’ne paralel bir karar ama bu işçilere toplu sözleşme hakkını veriyor, asıl işverenin işçilerin haklarının ödenmesini söylüyor. Ama bu işçiler yine taşerona çalışmaya devam ediyor. Dolayısıyla çalışanların arzu ettikleri düzenleme Yargıtay kararıyla gerçek olmuyor” ifadelerini kullandı.
Arslan, kararın sorunlarını çözmediğini belirtti. TBMM’de görüşülen taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin karara yakın düzenleme getirmesine rağmen, tam olarak ihtiyacı karşılamadığını vurgulayan Arslan, yeni düzenlemenin alt işverenin işçilerine ayrı bir sendikal örgütlenme ve ayrı bir toplu sözleşme imkanı getirdiğini, düzenlemenin Yargıtay’ın kararından geri bir düzenleme olduğunu söyledi. Ayrıca taşeron düzenlemesinde bazı asıl işlerin yardımcı işler olarak belirlenme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Arslan, “Yetkinin Bakanlar Kuruluna verilmesi, bizde kuşkular uyandırdı. Acaba Bakanlar Kurulu, bazı asıl işleri de yardımcı iş olarak kabul ederse… Yargıya gitme hakkı var ama yine de bu düzenlemeyi bizi sıkıntıya sokacak bir düzenleme olarak görüyoruz" diye konuştu. 

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR