Emekli memura AYM ikrâmiyesi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 30 yıldan fazla çalışan memurlar için ikramiye almasını sağlayan düzenlemesi diğer emeklileri de kapsadı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2015 12:48 GÜNCELLEME 10.10.2015 12:48 Sosyal Güvenlik
Emekli memura AYM ikrâmiyesi
Emekli memura AYM ikrâmiyesi

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 30 yıldan fazla çalışan memurlar için ikramiye almasını sağlayan düzenlemesi, bu karar öncesi emekli olan memurların da ek emekli ikrâmiyesi almasını sağladı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 30 yıldan fazla çalışan memurlar için ikramiye almasını sağlayan düzenlemesi, bu karar öncesi emekli olan memurların da ek emekli ikrâmiyesi almasına olanak sağladı. Sabah'ın haberine göre 48 yıl hizmet süresi olmasına rağmen 4 yıl önce emekli olurken 30 yıl üzerinden ikramiye alan eski Emniyet Müdürü Gülay Özkal, açtığı davayı kazanarak 37 bin lira daha aldı. 

DAVA AÇILMASI GEREKİYOR 

AYM, 25 Aralık 2014'te aldığı kararla, Emekli Sandığı Kanunu'nda yer alan "Emekli ikrâmiyesinin hesaplanmasında 30 yılı aşan süreler dikkate alınmaz" ibaresini, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Karar, 7 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu düzenlemeyle 30 yılı aşan hizmet süresi için ikrâmiye alamayan memurlar, tüm hizmet süresi hesaplanarak tazminat alma hakkı kazandı. Avukat Zafer Ay, Anayasa Mahkemesi kararından önce emekli olan memurların, 30 yılı aşan kısımda emekli ikrâmiyesi alabilmesi için dava açmak zorunda olduklarını söyledi.

AYM kararı öncesinde hizmet süresi 30 yıldan fazla olan emekli memurların aşan kısım için talepte bulunamadığını belirten Ay, "Örneğin bir memur 42 yıl hizmet süresi de olsa ancak 30 yıl üzerinden ikrâmiye alabiliyordu. Hak kaybına neden olan bu durum AYM'nin kararıyla iptal edildi" dedi. 

YORUMLAR 2
  • ahmet abi 8 yıl önce Şikayet Et
    memur ve işçiler bir değil işçi ikramiye alıyor memur almıyor işçi emekli olduğu zaman şimdi ne alıyorsa aynısını alıyor ama memur emekli olduğu zaman maaşı düşüyor buna da bir düzenleme getirin hepsini eşit yaparsanız memnun oluruz saygılar hükümetimiz bunuda yaparsa türkiye deki tüm memurlar sevinecek
    Cevapla
  • zeynel yetgin 8 yıl önce Şikayet Et
    doğrusu buydu.şimdi sıra kıdem yılında.buda 25. yılda son buluyor.bu haksızlığında giderilmesi gerekiyor.illa müracaat mı gerekiyor.anayasa mahkemesi veya alt kurullar bu tür haksızlıkları tespit edebilir ve gereğini yapabilir.örnek,memurların yıllık iznine cumartesi ve pazarların sayılması.saygılarımla.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR