Memurun yıllık izin günü artıyor!

Hükümetin bir süredir üzerinde çalıştığı yeni memur yasanın detayları da belli olmaya başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2015 06:45 GÜNCELLEME 16.11.2015 07:22 Sosyal Güvenlik
Memurun yıllık izin günü artıyor!
Memurun yıllık izin günü artıyor!

50 yıllık 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu artık tarih olacak. Bunun yerine yeni yasa gelecek ve memurluk sistemi baştan sona değişecek. Bu konuda bir süredir devam eden çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda detaylar da belli olmaya başladı.

Yeniliklerden bazıları şöyle: 

İZİN SÜRELERİ ARTACAK


Yeni kanun ile artık hafta sonları yıllık izin süresinden sayılmayacak. Böylece izin hesabında iş günü esası getirilecek. Kamu çalışanlarının yıllık izin süresi, SGK'ya prim ödemek suretiyle geçen hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (on yıl dahil) 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak.

HEMŞİRE MESLEK ÇALIŞANI

Kamu çalışanları için hizmet grupları yeniden belirleniyor. Teknik hizmetler sınıfı, sağlık hizmetleri sınıfı, din hizmetleri sınıfı gibi kavramlar tarihe karışıyor. Bunlar meslek çalışanı adı altında toplanacak. Örneğin hemşire artık meslek çalışanı olacak. Bunların ücretleri iş riski ve görev tanımına göre eşit işe eşit ücret şeklinde yeniden belirlenecek. Memurluk kavramı yerine kamu çalışanı statüsü gelecek. Halen memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni gibi kadrolarda görev yapanlar "büro çalışanı" adı altında toplanacak. Yardımcı hizmetlerde çalışanlar ise "destek hizmetleri çalışanı" diye ayrıma tabi tutulacak.   

ENGELLİ ÇALIŞAN SAYISI ARTIYOR

Kamuda engelli çalışma oranı % 3'den % 4'e çıkarılacak . Kamu kuruluşlarında çalışan sayısının yüzde 4'ü engelli olacak. Bu oranın farklı uygulanacağı meslek ve görevler ile kuruluşlar Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılacak.

PERFORMANS ÖDEMESİ

Performansı yüksek memur daha fazla maaş alabilecek. Halen çalışan memurlardan emsallerine göre fazla çalışan personel diğer emselinden fazla maaş alabilecek. Memurun yıllık performans değerlendirme sonuçlarına göre ücreti Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek belli bir performans ödeneğinden karşılanacak. Bu ödeme yıl sonunda yapılacak.

ESNEK ÇALIŞMA

Hamileler, engelliler ve Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek iş ve hizmetlerdeki memurlar kurum amirinin izni ile esnek çalışabilecek. Çocuğu olan memur istemesi halinde 1 yaşına kadar esnek çalışabilecek.

ÖRGÜTE DESTEK VEREN GİDECEK

Terör örgütlerine destek veren memurlar, kolaylıkla disiplin cezasıyla işten atılacak. Bunun dışında devlet memurları ile ilgili ağırlaştırıcı düzenleme olmayacak. Disiplin cezaları yeniden tanımlanacak.

KADRO VE GÖSTERGE GELİYOR

2016 yılında gerçekleşecek bazı yenilikler de şöyle: 1) Kamuda 4/C kavramı bitecek. Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre 4/C'liler 4/B'li olacak. 2) Öğretmenin, polisin, uzman erbaşların, astsubayların, genel müdür yardımcılarının, üniversite genel sekreterlerinin ve şube müdürlerinin ek göstergelerinde iyileştirme yapılacak. 3) Üniversite mezunu işçiler öğrenim durumlarına uygun kadrolara geçirilecek. 4) 2016 ve 2017 yılını kapsayan toplu sözleşmede tutanak altına alınan memurların özlük hakları ile ilgili değişiklikler yerine getirilecek. (Takvim)

YORUMLAR 108 TÜMÜ
  • osman 9 yıl önce Şikayet Et
    MAMUR bilip bilmeden konuşma ek göstergeden bahsediyor,maaş göstergesinden değil yani emekli ek göstergesi müdürün emekli ek gsr.gesi 2200 emrinde çalıştıtdığı mühendisin 3600 bu hak mı
    Cevapla
  • mühendis aliii 9 yıl önce Şikayet Et
    o makam o müdürün babasının malımı emrinde çalıştırdığıymış. müdür olmak için çok tahsile gerrek yok. yeter o ona :))
    Cevapla
  • Hayrettin 9 yıl önce Şikayet Et
    İşgüvencesi olmayan memur kredi çekmez para biriktirip almaya çalışır o da çok zor.Buda iş piyasasına çok zarar verir.Beyin göçüde hızlanır.Batıda işten atılma var ama devlet kendisi iş buluyor.Aylarca adama yetecek işsizlik maaşı var.Sonra adam kayırma yok.Üniversiteler okul notuna göre adam alıyor.Bizde olur mu.
    Cevapla
  • akif 9 yıl önce Şikayet Et
    olacaklar şu gelecek bir yazıyla görevinize son veriecek ayrıca mahkeme yolu da kapalı bu yasada. Ceket ilikleme dönemi başlıyacak çünkü mesleğin bir kişinin dudakları arasında olacak. yalakalık yandaşlık güvensizlik. bu yasa değişirse memurlar mahvolacak. bu yasayı geçirmek için ağzınıza biraz bal çalacaklar sonra gör nasıl oluyor sakalmış serbest kıyafetmiş sendikaymış. bitti bir yazıyla işine son verecekler kardeşim. buna evet diyemeyiz
    Cevapla
  • Erkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıllardır getirilmek isteniyor.Şimdi paralelcileri atacağız bahanesiye tekrar gündeme geldi ama kabul etmiyoruz.Bu kapı açıldı mı? Çok gariban ve idealist memurun canı yanar.Yukarlarda tanıdığı olanlar gıcık olduğu memuru anında attırırlar.Ayrıca Osmanlı yeniçeri ocağını lav etti bir daha savaş kazanamadı.Memurları işçi düzenine sokarsan devletin tüm işleri aksar.O işten sevilmediği için atılan memurların ahı tutar.Dualarla gelen hükümet beddularla gider.Diğer düzenlemeler neyse memur kolayca atılmamalı.
    Cevapla
  • Serkan 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede adam kayırma fazla olduğundan çok tehlikeli.Ayrıca diyelim ki bir polis memuru bir kodamanın arabasına ceza kestiğinde işten attırılır.Veya büyük şirketlerin hukuka aykırı işlerini yapmayan memur işten atılır.Müdürler kral olur yolsuzluk yapma ihtimalleri artar çünkü memur müdürün istediğini yapmayınca aforoz edileceğini bilir .Zeki ve becerikli işten atılma korkusuyla devlette çalışanlar nasıl olsa iş garantisi yok deyip özel sektöre yönelir.Çünkü devlette 25 yıllık işinin kurdu olmuş memurla çömez memur arasında enfazla 600 700 tl fark var O adamın devlette kalmasının tek sebebi iş garantisi onuda elinden alırsan durmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR