Asgari ücrette kıyasıya zam pazarlığı başladı

Bakan Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu. Çelik, ''Komisyonumuzun, asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini temenni ediyorum'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2012 10:03 GÜNCELLEME 04.12.2012 10:03 Sosyal Güvenlik
Asgari ücrette kıyasıya zam pazarlığı başladı
Asgari ücrette kıyasıya zam pazarlığı başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Komisyonumuzun bu yıl da çalışanlarımızın geçim şartlarını, dünyamızın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak, asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini temenni ediyorum'' dedi.

Çelik, 2013'te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandıklarını belirterek, asgari ücretin özünde bir sosyal koruma ücreti olduğunu, bunun mevzuatla güvence altına alındığını bildirdi.

Asgari ücrete ilişkin ilk düzenlemenin 1936'da gerçekleştirildiğini, ilk asgari ücret tespitinin 1951'de yapıldığını hatırlatan Çelik, 1974'ten itibaren tek asgari ücretin tespit edilmeye başlandığını söyledi.

Bakan Çelik, 1987'ye kadar asgari ücret tespitinin en geç iki yılda bir yapıldığını, bu tarihten sonra ise yıl yıl belirlendiğini ifade ederek, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret miktarının iş gücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegane araç olduğunu bildirdi.

Anayasa'nın 55. maddesine göre asgari ücretin belirlenmesinde çalışanların geçim şartlarıyla ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulmasının zorunluluğuna işaret eden Çelik, hükümetin diğer çalışanlarda ve emeklilerde olduğu gibi asgari ücretle çalışanları da 10 yıllık dönem içinde enflasyona ezdirmediğini kaydetti. Çelik, şunları söyledi:

''Aralık 2002 döneminde brüt 250,9 TL olan asgari ücret bugün itibarıyla brüt 940,5 TL'ye yükseltilmiştir. Bu dönemde nominal artış yüzde 274 olmuştur. Aynı şekilde 2002'de net 184 TL olan asgari ücret 739,7 TL'ye yükselmiştir. Artış oranı ise yüzde 302'dir. Asgari ücret toplu iş sözleşmeleri, genel ücret düzeyi, kayıt dışı istihdam ve rekabet gibi pek çok unsuru etkilemektedir. Özellikle de son dönemlerde asgari ücret çalışanlarımızın geçim şartları dikkate alınarak belirlenmiş, 2012 için beklentilerin üzerine çıkılarak, yüzde 12,37'lik artış sağlanmıştır. Bu artış sosyal tarafların uzlaşmalarıyla gerçekleşmiştir. Komisyonumuzun bu yıl da çalışanlarımızın geçim şartlarını, dünyamızın ve ülkemizin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak, asgari ücreti uzlaşarak belirlemelerini,  belirlenecek asgari ücretin çalışma barışına katkı sağlamasını ve başta çalışanlarımız olmak üzere çalışma hayatımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.''

Bakan Çelik, Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerine yapacakları bir aylık çalışma sürecinde başarı diledi.

"EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA EŞİT OLSUN"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücretin belirlenmesinde en düşük memur maaşının dikkate alınmasını istedi.Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir'in katılımıyla bakanlıkta toplandı.

Toplantının açılışında konuşan Ramazan Ağar, asgari ücretin milyonlarca işçiyi ve ailesini doğrudan ilgilendirdiğini belirterek, 2013 yılı programında asgari ücretin Ocak ve Temmuz'da yüzde 3'er artırılmasının öngörüldüğünü, bunun kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Asgari ücretin, enflasyon hedef alınarak belirlenmesinin ''yoksulluğun sürdürülmesi'' anlamına geleceğini savunan Ağar, ''Aile unsuru dikkate alınmadan insana yaraşır geçim koşullarını sağlamaktan uzak belirlenen asgari ücret, yürürlükte olduğu her ay eksik ödenmektedir. Bu eksik ödeme bekar bir işçi için aylık 270 lira olarak hesaplanmaktadır'' dedi.

Devletin resmi verilerinde ve açıklamalarda ''ekonomik durumun olumlu olduğunun'' söylendiğini ifade eden Ağar, şöyle konuştu:

''Ekonomide yaşanması muhtemel kriz bahane edilerek, başta asgari ücretliler olmak üzere çalışanlar, sorumlu olmadıkları politikaların faturasını ödemek durumunda bırakılmaktadır. Çalışanlar, özellikle geçtiğimiz aylarda doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların tetiklediği fiyat artışlarıyla karşı karşıyadır. Bunun sonucu geçim koşulları daha da bozulmuştur.

Asgari ücretin günün geçim koşullarına intibakı yapılmalıdır. Çoğu mükellefin ödemediği vergi tutarından fazlasını asgari ücretli devlete vergi olarak ödemektedir. Asgari ücretlinin nafakasından keserek işsiz kalma riskine karşı ödediği işsizlik sigortası primi, işverenlere teşvik, hükümet harcamalarına kaynak olarak aktarılmaktadır. Asgari ücretliyi korumak yerine işverene sağlanan teşvik ve muafiyet, refah kaybı ile birlikte gelir eşitsizliğini de ciddi biçimde bozmaktadır. Asgari ücret belirlemelerinde en düşük memur maaşı dikkate alınmalıdır.''

Metin Demir'in konuşması

TİSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir de Türkiye ekonomisi'nin 2013'ü yetersiz bir büyüme ile geçireceğini, bu nedenle şirketlerin istihdam yaratma ve ücret ödeme kapasitesinin zayıf kalacağını ileri sürdü.

Asgari ücretin artırılmasında 2013 hedef enflasyonunun önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Demir, işsizliğin, kayıt dışı istihdamın ve enflasyonun kontrol altında tutulabilmesinin en önemli faktörünün, maliyetlerin ve ücret artışların makul sınırlar içerisinde korunabilmesi olduğunu söyledi.

Ekonominin hassas dengelerini meydana getiren uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek, ücret dengelerini bozacak artışlardan kaçınılmasını isteyen Demir, şöyle devam etti:

''Asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade, asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılarak çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artış sağlanmalıdır. Örneğin çalışanın kendisi için asgari ücretin yarısı ölçüsündeki asgari geçim indirimi oranı yükseltilmelidir.  Sorun asgari ücretin brüt düzeyinde değildir. AB'nin resmi istatistik kurumu Eurosat'a göre Türkiye'de uygulanan asgari ücret 10 Avrupa Birliği üyesi ülkeye kıyasla daha yüksektir.

Yeni belirlenecek asgari ücret, uluslararası riskler karşısında Türkiye için daha zayıf bir pozisyon yaratmamalı, enflasyonu yükseltici rol oynamamalı, işsizliği daha da artırmamalı, işçi ve işvereni kayıt dışına itmemeli, özellikle emek yoğun iş kollarında fabrikaları kapattıran uluslararası yoğun rekabet karşısında sanayimizin gücünü daha da zayıflatmamalı, toplu iş sözleşmesi uygulayan iş yerlerindeki ücret dengelerini altüst etmemelidir.''

Bakan Faruk Çelik, Ağar ve Demir'in açıklamalarının ardından, ''İşçi ve işveren kesiminin değerlendirmeleri toplantının çok çetin geçeceğini gösteriyor'' dedi.

Komisyon, önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek.

YORUMLAR 1
  • muhammet uyar 11 yıl önce Şikayet Et
    vergi kalkacaktı ama. bu asgari ücretten vergi kalkacaktı hani ne oldu unutturdular ama az kaldı bekleyin biz de sizi unutacağız.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR