Fenerbahçe ve Beşiktaş'a UEFA'dan şok!

Türk futbolu, 3 Temmuz'dan sonraki en büyük depremle sarsıldı. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüplerini Disiplin Kurulu'na sevk etti.

ABONE OL
GİRİŞ 10.06.2013 17:05 GÜNCELLEME 11.06.2013 09:40 SÜPER LİG
Fenerbahçe ve Beşiktaş'a UEFA'dan şok!
Fenerbahçe ve Beşiktaş'a UEFA'dan şok!

Şikeden Disiplin Kurulu'na sevk edilen Beşiktaş'ın duruşması 21, F.Bahçe'nin duruşması 22 Haziran'da Nyon'da yapılacak. UEFA Disiplin Kurulu'nun vereceği şike kararları, 24 Haziran'ı takiben 1 hafta içinde açıklanacak. Tahkim ve CAS yolu açık.

UEFA, F.BAHÇE VE BEŞİKTAŞ'A BEŞ YIL ERTELEMELİ İKİ YIL MEN CEZASI VERECEK

UEFA, 3 Temmuz 2011'deki şike depreminden 708 gün sonra F.Bahçe ve Beşiktaş hakkında şike konusunda  Disiplin Kurulu nezdinde işlemler başlattı. İşte UEFA'nın resmi internet sitesinden yaptığı o kritik açıklamanın tam metni:

FB'Lİ YÖNETİCİ: CEZA VEREMEZLER

STEAUA DA DİSİPLİN'DE

"UEFA, Steaua Bükreş ve Beşiktaş'a karşı disiplin sürecini başlatmıştır. UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu, son kararı vermeden önce iki davayı da görüşecektir. UEFA turnuvalarına katılımda kriterlere uyulmadığı gerekçesiyle Steaua Bükreş'e karşı soruşturma başlatılmıştır. 2011 Türkiye Kupası'nda şike yapıldığı şüphesiyle Beşiktaş ve 2 yöneticisi hakkında soruşturma başlatılmıştır. İki dava da UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu tarafından 21 Haziran 2013 günü, İsveçre'nin Nyon kentindeki merkezde görüşülecektir.

MÜFETTİŞ RAPORUNU BİTİRDİ

Buna ek olarak, F.Bahçe Spor Kulübü'nün içinde bulunduğu iddia edilen maç sonuçlarına etki etme faaliyetleri hakkında yapılan inceleme sonrasında, UEFA Disiplin Müfettişi topladığı belgeleri UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu'na iletmiştir. İddialar doğrulanırsa kulüp ve 5 yönetici hakkında ceza verilmesi gündeme gelecektir. Davayla ilgili duruşma İsviçre'nin Nyon kentindeki merkezde, UEFA Kontrol ve Displin Kurulu önünde 22 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecektir." tüm cezalar ertelenecek   UEFA açıklamasında Nyon'daki merkezinde yapılacak duruşmanın basına kapalı yapılacağını ve bu sırada UEFA merkezine dışarıdan girişin yasak olacağını da duyurdu. UEFA Kontrol ve Disiplin Kurulu'nun vereceği kararlar, 24 Haziran'ı takiben 1 hafta içinde açıklanacak. F.Bahçe ve Beşiktaş suçlu bulunursa UEFA Tahkim Kurulu ve CAS'a itiraz edebilecek. Süreç Avrupa kupaları nedeniyle 15 Temmuz'da bitecek. UEFA'nın F.Bahçe ve Beşiktaş'ı 2 yıl Avrupa'dan men edip, bu cezayı 5 yıl ertelemesi bekleniyor.

STEAUA'YI BECALI YAKTI

2007-2008 sezonunda "U.Cluj", "CFR Cluj"u yense Steaua şampiyon olacaktı. Steaua Başkanı Gigi Becali, U.Cluj oyuncularına 1.7 milyon euro teşvik primi verdi. CFR Cluj maçı 1-0 kazanıp, şampiyon oldu. Rumen a, Becali'ye 3 yıl ceza verdi. Teşvik primi verirken Becali'nin yanında olan; ancak yetkilileri durumdan haberdar etmeyen milli takım teknik direktörü Piturca da ertelemeli 1 yıllık hapis cezası aldı.

NE DELİL VAR NE SAVUNMA

UEFA'nın disipline sevk kararının ardından F.Bahçe, KAP'a saat 17.04'te dosyanın ayrıntılarını bildirdi.   Dosyada delil ve savunmanın olmadığına vurgu yapan Sarı-Lacivertliler, müfettiş Miguel Palacios'un hazırladığı raporu sadece iddialar üzerine kurduğunu savundu. İşte F.Bahçe yönetiminin KAP'a yaptığı açıklama:   sadece futboldan men "UEFA Disiplin Müfettişinin 2011 yılında açılan dosyaya ilişkin hiçbir savunma ve delilin yer almadığı, çeşitli kaynaklardan alınmış iddia dayanakları ile tanzim edilmiş raporu tarafımıza ulaşmış olup sonuç kısmında, 1 BAŞKANIMIZ Sayın Aziz Yıldırım ve Yöneticilerimiz Sayın Alaeddin Yıldırım, Sayın Mehmet Şekip Mosturoğlu, Sayın İlhan Yüksel Ekşioğlu (Kulüp YK Üyesi) ve Sayın Cemil Turhan'ın disiplin ihlali işledikleri (Disiplin Düzenlemesi Madde 5) iddia edilmekte, 2 ANILAN yöneticilerimiz için futbol faaliyetleri konusunda hak mahrumiyeti talep edilmekte, 3 KULÜBÜMÜZÜN doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki edecek eylemde bulunduğu iddia edilmekte, 4 ANILAN sebeplerle Kulübümüzün gelecek 2 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesi talep edilmektedir.   savunma 20 Haziran'da   Aynı yazıda konuya ilişkin savunmamızın 20.06.2013 tarihine kadar sunulması istenerek, UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulu'nun 22.06.2013 tarihli toplantısında konuyu değerlendireceği ifade edilmektedir.

BELGELERİ TALEP ETTİLER

UEFA Müfettişinin söz konusu iddia ve taleplerine karşılık Kulübümüzce ek belge ve ek süre talebinde bulunulmakta olup ayrıca UEFA Disiplin ve Kontrol Kurulunda duruşma talep edilmektedir."

UEFA 24 MAYIS KARARLARINI UYGULADI

UEFA, F.Bahçe ve Beşiktaş'ı disipline 24 Mayıs'ta Londra'da aldığı kararlar doğrultusunda sevk etti. UEFA şikede zaman aşımını ve Avrupa kupası olma kriterini kaldırdı. Federasyonlar gerekli işlemi yapmazsa UEFA soruşturmaya el koyabiliyor.

FENER'İN ZARARI 200 MİLYON

F.Bahçe'nin 2 yıl Avrupa kupalarından men edilmesi yıllık 25 milyon eurodan (yaklaşık 62.6 milyon TL) 50 milyon euro Şampiyonlar Ligi gelirinden mahrum kalmak anlamı taşıyor. Kombine ve forma satışı gelirleriyle birlikte zarar 200 milyona kadar çıkar.

KARTAL'A EN AZ 1 YIL

F.Bahçe'nin saat 17.04'teki açıklamasının ardından Beşiktaş da 17.28'de KAP'a UEFA kararıyla ilgili bildirimde bulundu. Beşiktaş İstanbul Büyükşehir ile oynadığı kupa maçı için suçlu bulunursa bu sezon Avrupa Ligi'ne katılamayacak. Disiplin Kurulu, Beşiktaş'a ayrıca bu sezon dışında ekstra men cezası verebilecek. Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun da ömür boyu futboldan men edilme ihtimali var. İşte Beşiktaş'ın açıklaması:

Gerekçeleri kupa finali "10 Haziran 2013 tarihinde UEFA tarafından Şirketimize yapılan yazılı bildirime göre; 11 Mayıs 2011 tarihinde Beşiktaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Spor takımları arasında Kayseri'de oynanan 49'uncu Türkiye Ziraat Kupası final maçının sonucuna etki etmek gerekçesiyle eski asbaşkanımız Serdal Adalı ve eski antrenörümüz Tayfur Havutçu ile birlikte Şirketimiz aleyhine  03 Temmuz 2011 tarihinde  başlatılan soruşturma ve takip eden gelişmeler çerçevesinde UEFA Avrupa Ligi 2013-2014 Sezonu talimatı idari kriterlere ayıkırılık iddiasıyla Şirketimiz ile yukarında adı geçenler Disiplin Kurulu'na sevk edilmiş bulunmaktadır.

Bu sezon kesin cezalı Müfettişin sunmuş olduğu raporda 3 adet iddiası bulunmaktadır. 1 BEŞİKTAŞ'I 2013-2014 için Avrupa Ligi maçlarından men etmek 2 DİSİPLİN Talimatının ihlalinin ciddiyetine bağlı olarak Disiplin Kurulu tarafından kararlaştırılacak bir süre boyunca gelecekteki UEFA müsabakalarından men etme yönünde Beşiktaş'a karşı ilave yaptırım uygulanmasını değerlendirmek 3 SERDAL Adalı ve Tayfur Havutçu hakkında futbolla ilgili her türlü faaliyete katılmalarını kılacak şekilde ömür boyu men cezası uygulamak. 19 Haziran 2013'e kadar gerekli beyanlarda bulunma hakkımız var. Karar 21 Haziran 2013 tarihi itibariyle verilecek."

SERDAL ADALI ADAYLIKTAN ÇEKİLMİYOR

Serdal Adalı, "Ben bu davadan hem Beşiktaş camiasını hem de Serdal Adalı ismini aklayarak çıkacağım. Seçimden çekilmeyi düşünmediğim gibi bu olay beni daha da hırslandırmıştır" dedi. Fikret Orman da "Suçsuz olduklarına inanıyorum" diye konuştu.

FEDERASYON GERİ ADIM ATMIYOR

UEFA ne karar alırsa alsın TFF'nin önceki kararlarının arkasında duracağı bildirildi. F.Bahçe ve Beşiktaş suçlu bulunursa kesinlikle küme düşürülmeyecek. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, "Gerekirse Avrupa'ya gitmeyiz" diye açıklama yapmıştı.

YORUMLAR 51 TÜMÜ
  • kazımm 11 yıl önce Şikayet Et
    tahkim yolu açıkmış :). amaaaan boşver nasılsa taksim yolu açık çarşıya.. çarşı şimdi kesin uefa'ya da karşıdır. geçmiş olsun (eski beşiktaşlı)
    Cevapla
  • Cenk ERENOĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    Bu ceza değil. FB şikeyi Türkiye liginde yaptı ve TS nin hakkını gasp etti. Fenerin ligden düşürülmesi dışındaki hiç bir ceza, ceza değil, ödüldür.
    Cevapla
  • suphi urfalı 11 yıl önce Şikayet Et
    FENEVLİ... Ben bir fenerbahçe taraftarıyım.Ve şunu hazmedemiyorum.Hukuk şike yapılmıştır diyor.UEFA yapılmış.Bütün ülke yapılmış diyor.Bizim tüpçü tutturmuş kararımızın arkasındayım diyor.Bizim Milli Takım men edilirse görürüz o zaman gaz kaç para edeceğini..
    Cevapla
  • muammer akgün 11 yıl önce Şikayet Et
    6S lobisi. 6S lobisi rakipleri fenerbahçe ve Beşiktaşın ipini çekti. Artık 6S 5 sene üstüste şampiyon
    Cevapla
  • necmettin polat 11 yıl önce Şikayet Et
    TAKSİM Mİ DEDİN?. Ey büyük ALLAHIMsen her şeye kadirsin,sen memleketi anarşiye dönüştürenlerle beraber hareket et,hadi bakalım avukatlığınızı taksimdekiler yapsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR