İlk arabalı vapuru biz yaptık

Günümüzde deniz ulaşımının vazgeçilmezi olan arabalı vapurun diğer ismiyle feribotun Türkler tarafından bulunduğunu ve ilk olarak Osmanlı döneminde kullanıldığını biliyor muydunuz!

ABONE OL
GİRİŞ 16.12.2013 03:32 GÜNCELLEME 16.12.2013 03:44 Tarih ve Fikir
İlk arabalı vapuru biz yaptık
İlk arabalı vapuru biz yaptık

M.Ö 4000'li yıllarda Mısır'da karmaşık sistemli tekneler yapılıyordu bu yüzden Mısır dünya genelinde gemiciliğin ana vatanı olarak görülüyor.

Tekneler ilk zamanlarda sadece insan gücüyle hareket ettirilebiliyordu ancak gün geçtikçe kürek ve yelken gücüyle hareket ettrilmeye başlandı.

1800'lü yıllara gelindiğinde buharlı makineye sahip tekneler, 1900'lü yıllara gelindiğinde ise dizel motorlu tekneler deznilerde boy göstermeye başladı.

TÜRKLER İLK TEKNELERİNİ GELİŞTİRDİ

1400'lü yıllarda Ege adalarına yayılan ve o yıllarda denizcilikte oldukça yeni olan Türkler kısa zamanda kendine özgün teknelerini geliştirdi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun altın çağında dünyanın en güçlü donanmasına sahip olan Türkler, 'Karevela'dan 'Boğaziçi Olta Sandalı'na kadar bir çok deniz taşıtı tasarladı.

1800'lü yıllarda Boğaz'ın iki yakasında taşımacılık, yelken ve kürek karışımı hareket etme gücüne sahip basit kayıklarla yapılıyordu.

1840'lı yıllarda ise Tersane-i Amire'nin ufak tefek vapurları Boğaz'da taşımacılık hizmeti vermeye başladı.

1850'de ise 'Şirket'i Hayriyye' kurularak daha büyük vapurlarla İstanbul halkına deniz taşımacılığı hizmetine başlandı. 'Halkın faydasına olan' anlamına gelen şirket, kısa zamanda 10 vapurluk bir filoya kavuştu.

İLK ARABALI VAPURUN DOĞUŞU

1860'lı yıllarda Şirket'i Hayriyye'nin başına, Hüseyin Haki Efendi geldi. Boğazda özellikle araçların taşınmasını kolaylaştıracak bir çözüm üzerine uzun yıllar düşünen yenilikçi yönetici Hüseyin Haki en sonunda bulduğu bir fikri şirketin mimarı Mehmet Usta'ya açtı ve geliştirmesini istedi.

İkisinin birlikte 1 yıl boyunca çalışması sonucu; hem ileri hem de geri gidebilen, güvertesi düz, üstünde insan taşımaya uygun alan bulunan, her iki uçta da kapakları olan bir vapur tasarımı ortaya çıktı ve çizilen bu tasarımı İngiltere'deki tersaneye gönderdiler.

İNGİLİZLER ŞAŞTI KALDI

İngilizler bu tasarıma hayran kaldı ve şaşkınlıklarını gizleyemedi. Altı düz, safrası olmayan ve boşken su üzerinde oldukça dengesiz kalan bu vapur İngiltere'den Boğaz'a getirildiğinde uzun yolculukta azda olsa batma tehlikesi geçirdi.

VE İŞTE TÜRK TASARIMI DÜNYANIN İLK ARABALI VAPURU 'SUHULET'

Yapımı yaklaşık 2 yıl süren, 1871 yılında tamamlanan, 1872 yılında da '26' baca numarası verilen dünyanın ilk arabalı vapuruna Türkler, kolaylık anlamına gelen, 'Suhulet' adını verdi ve Suhulet dünya tarihine altında Türklerin imzası ile birlikte altın harflerle kazındı.

Suhulet'in özellikleri;

* Teknesi saçla kaplı
* 555 gros ton
* Uzunluğu 45.7 metre
* Genişliği 8.5 metre
* Su kesimi 3.1 metre
* 450 beygir
* Tek silindirli compound buhar makinesi ile saatte 7 mil hız

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA BÜYÜK ROL OYNADI

Dünyanın ilk arabalı vapuru olan Suhulet, Kurtuluş Savaşı boyunca ağır top arabaları ve askeri mühimmatları taşıyarak şanlı Türk ordusuna büyük faydalar sağladı ve Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, 'Gazi Suhulet' ünvanını aldı.

89 YIL HİZMET VERDİ

Tam 89 yıl boyunca Boğaz'ın iki yakasını birleştiren emektar vapur 1961 yılında emekliye ayrıldı. Bugün dünyanın denize kıyı bütün ülkelerinde dolaşan feribotların dizaynının, dünyanın ilk arabalı vapuru Suhulet'in dizyanından farksız olduğunu görüyoruz.

2007 yılında Türk tersanalerinde yapılan dünyanın en modern feribotunda Suhulet'in adı ve hatırası hala yaşatılıyor.

 

KAYNAK : Haber7 - TRT Belgesel
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • SelimEmin Şit 8 yıl önce Şikayet Et
    Abi kim icat etti başlıkta:ilk arabalı vapuru biz yaptık yazıyo ama biz kim işte biz kim!
    Cevapla
  • ert 4 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı
    Cevapla
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    Beyler, çoğumuz sanıyorki her icat ve teknoloji Batı'nın kutsal ineğidir ve herkes bu ineğe ve buğazısına tapıyor. Ama gerçek hiçte öyle değildir.. Oradada teknoloji bazıları tarafından hayranlıkla, bazen şaşkınlıkla, bazende düşmanlıkla karşılanmış, nice buluşlara karşı toplum veya kilise, yada şahıs olarak insanlar karşı çıkmış, ona karşı mücadele etmiş, zamanlada kabul görmüştür. Ama Batı'dada TV'den, arabadan, İnternet'ten, facebook'tan nefret eden var. Hele Amerika'da hala elektrik kullanmayan, motorlu taşıtlara binmeyen, evinde tv, telefon vs. bulundurmayan topluluklar var ve demir tekerlekli payton ile hayatlarını sürdürüyorlar (Armish People). Osmanlı ve halkıda endüstriyel kalkınmayı ve teknolojik gelişmeleri Avrupadan farklı karşılamamış, karşı çıkanlar olduğu gibi, hayranı olanlar olmuştur. Ama farkımız, biz Osmanlıyı yıktık, onlar kral ve kraliçelerini hala besliyorlar ve teknolojik devamlılık kesintisiz süregeldi. Bizse Osmanlıyıda, teknolojik gelişmeyide rafa kaldırdık, Tek Adam'la oyalandık.
    Cevapla
  • mubinkoçal 11 yıl önce Şikayet Et
    bilgi. tarihi okuyanlar osmanlının niçin yıkıldığını anlar ama anlamak isterse osmanli ne zaman islamdan uzaklaşıp batılılaşmaya başladıysa yıkılma donemi başlamıştır mesela lale devri ,islamdan uzaklaşan toplum yıkılmaya mahkumdur,
    Cevapla
  • mubinkoçal 11 yıl önce Şikayet Et
    yorum. yıllarca okullarda osmanlı aleyhine eğitim verılmış gerçekler gizlenıp batı on pilana çıkarılmış halbuki gerçek tam tersi osmanlı birşey yapmamış ilk arabalı vapuru kim yapmış,ilk top u kim yapmış,haydarpaşa tren garını ve aynısı olan medinedeki garı kim ve niçin yapmış daha niceleri yapılmış ama saklanmış ,osmanlı kendi yasasıyla yonetiliyordu biz hala yahudilerin bize empoze ettiği yasayla yonetiliyoruz kendimiz bir yasa yapamadık ,acı değilmi musluman halk yahudilerın yasasıyla yonetiliyor
    Cevapla
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    Bu ve benzeri haberlerin ARAŞTIRMALARIN önemi, bize 100 yıldır(hatta daha uzun zamanda denebilir) yutturulan " ONLAR YAPAR, biz YAPAMAYIZ, biz ADAM OLMAYIZ, biz BECEREMEYİZ " EZİKLİĞİNİN aslı olmadığını FARK ETMEK, . CANLI ÖRNEKLERLE ANLAMAKTIR..Yoksa BOŞ BOŞ ÖVÜNMEK değil. O örneklerden aldığımız ilhamla, ÇOK DAHA ÜSTÜN yeni TASARIM ve ÇÖZÜMLER üretmek.. işte HEDEFİMİZ BU.. YOKSA TÜRK 'Ü TÜRK 'e ÖVÜP, sonrada EVLERE dağılmakla bir cacık olmaz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR