Büyük dava adamı rahmetle anılıyor

Büyük dava adamı mütefekiir Osman Yüksel Serdengeçti, ebediyete intikâlinin 32. yıldönümünde rahmetle anılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.11.2015 13:04 GÜNCELLEME 10.11.2015 13:04 Tarih ve Fikir
Büyük dava adamı rahmetle anılıyor
Büyük dava adamı rahmetle anılıyor

Ömrünü İslâm dâvasının yılmaz savunuculuğuna adayan, tek parti diktatörlüğüne karşı verdiği tavizsiz mücadele ile kendisinden sonra gelen nesiller için örnek şahsiyet olan mütefekkir Osman Yüksel Serdengeçti, ebediyete intikâlinin 32. yıldönümünde rahmetle anılıyor.

Türkiye’de insan hakları ve özgür­lüklerin boğazlandığı tek par­ti diktatörlüğü sürecinde verdiği mücadeleyle tarihe adını altın harfler­le yazdıran mütefekkir Osman Yüksel Serdengeçti, vefatının 32. sene-i devriyesinde rahmet ve minnetle anılıyor. CHP’nin tek parti diktasına karşı ger­çekleri korkusuzca dile getirdiği ve ka­leme aldığı için birçok defa hapse gir­mek zorunda kalan Serdengeçti, bir dö­nem milletvekilliği de yapmıştı.

Serdengeçti’nin üniversite talebeli­ği sırasında, 1944 Mayıs’ında meydana gelen olaylara karıştığı iddiasıyla bir sü­re hapis yatmış, hapisten çıktıktan sonra

öğrenim için aynı fakülteye başvurmuşsa da bu isteği reddedilmişti. Bunun üzerine dönemin CHP’li Milli Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel’e hitaben yazdığı, “Yüksek ma­kamın alçak vekiline” diye başlayan yazı yüzünden CHP diktasının yargıya baskısı üzerine yeniden hapsedildi.

DERGİSİ SÜREKLİ SANSÜRLENDİ

Cezaevinden çıktıktan sonra 1947 yılında “Serdengeçti” dergisiyle fikir dünyasına adım atan dâva adamı Os­man Yüksel Serdengeçti’nin dergisi, 33 sayı yayınlanabildi ve birçok sayısı CHP diktası tarafından toplattırıldı. Serdengeçti, asıl ismi olan ‘Osman Zeki Yük­sel’ imzasıyla dergide kaleme aldığı ya­zılarından dolayı okuyucuları tarafından ‘Serdengeçti’ olarak tanımlanması üzerine bu soyadını aldı.

NÜKTELERİ HÂLÂ HAFIZALARDA

Üstad Necip Fâzıl Kısakürek’in yakın dâvâ arkadaşlarından olan Serdengeçti, hazır cevaplığıyla tanınıyordu. 1965-1969 yılları arasındaki milletvekilliği sırasında Batı menşeili kravatı takmadığı için uya­rı alan Serdengeçti’nin, uyarıları dikkate almayınca, TBMM’ye girişi yasaklanmış­tı. Bunun üzerine kravatını beline bağla­yarak TBMM’ye gelmiş, girişte kravatının bulunmadığına yönelik uyarı üzerine, be­lini göstererek, “İşte kravat burada. Ka­nunda kravat takılacağı yazılmış ama ne­reye takılacağı yazılmamış ben de istedi­ğim yere takarım” demişti.

KAYNAK : Yeni Akit
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • hursit dilaver 8 yıl önce Şikayet Et
    esasında 10 kasım günü vefat ederek, bize nasıl da göz kırpmıştı. allah rahmet etsin.hakkını helal etsin. son günlerinde ankarada hacıbayramda bir kitapçıda otururken görmüştüm. konuşmak nasip olmamıştı.AP mebusu olduğunda meclise soru önergesi vermiş ve DEPREMLERİ NİYE HÜKÜMET BİLDİRMİYOR diye CHPnin bir önergesine nazire yapmıştı.çocukluğum onun sebilürreşatlarıyla geçmişti.60ların sağlam adamlarındandı.tekrar allah rahmet etsin. ilk ülkücülerden sayılır.
    Cevapla
  • metin 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • Sağlamer 9 yıl önce Şikayet Et
    Yiğit insan, büyük dava adamı Osman Yüksel ağabeye Cenab-ı Hakk gani gani rahmet eylesin. Bugün Osman Yüksellere ne kadar da muhtacız. Onun şahsiyetli duruşunu, hiçbir karşılık beklemeden, her türlü çileye katlanarak davasını yürütüşünü kendine örnek alacak nesilleri inşaallah görürüz.
    Cevapla
  • Muhammet Özdemir 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. O karanlık günlerde yaktığı ışık, şimdi dalga dalga dünyamızı aydınlatıyor. Önden gidenlere selam olsun. Rahmet olsun.
    Cevapla
  • ertugrul 9 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim rahmet eylesin. Mekanın cennet olsun inşAllah yiğit adam...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR