"Arı kenesi"ne karşı yerli ilaç üretilecek

EMRAH GÖKMEN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Veterinerlik Fakültesi tarafından hazırlanan proje kapsamında, bal üretiminde düşüşe neden olan ve halk arasında "arı kenesi", "arı biti" gibi isimlerle anılan "varroa" parazitine karşı yerli ilaç üretilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2015 13:51 GÜNCELLEME 12.11.2015 14:54 EKONOMİ
"Arı kenesi"ne karşı yerli ilaç üretilecek
"Arı kenesi"ne karşı yerli ilaç üretilecek

NKÜ Veterinerlik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve proje sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Muz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal arılarının üstünde iğne ucu büyüklüğünde "keneler"in olduğunu ve bunların üretime ciddi anlamda zarar verdiğini belirtti.

Hastalıktan korunmak için her yıl Bulgaristan gibi ülkelerden ilaç ithalatı yapıldığını anlatan Muz, hem kullanılan ilacın içeriğinin tam bilinmediğini hem de ilaca yüksek paralar ödendiğini kaydetti.

TAGEM ile "Kalıntı ve Hastalıklardan Ari Bal Arısı Kolonilerinin Üretilmesi Projesi" başladıklarını aktaran Muz, yapılan çalışmalarla tamamen yerli olacak şekilde bir ilaç üreteceklerinin altını çizdi.

Türkiye'nin arıcılık konusunda çok önemli bir konuma sahip olduğunu anlatan Muz, "Yürütülen Ar-Ge çalışması sonucu hedefimiz, Türkiye'nin ilk yerli ilacını üretmek. Çalışmalarımız çok güzel devam ediyor, iyi sonuçlar alıyoruz. Türkiye'de yaklaşık 70 bin aile, toplam 6,3 milyon adet kovanla arıcılık yapıyor. Bu anlamda dünya ikincisiyiz. Arıcılarımız sorunlarının başında ise 'arı kenesi' geliyor. Bu hastalık, üreticilerimizi her yıl arı ve bal verimi kaybına uğratıyor. Ortaya çıkaracağımız ilaçla arıcılarımız artık tamamen yerli ve kalıntı sorunu olmayan bir ürünü gönül rahatlığıyla kullanacak ve daha kaliteli ürün elde edecek" diye konuştu.

Daha önce de bal arısı hastalıkları hakkında biyoteknolojik ve modern çalışmalar yaptığını dile getiren Muz, projenin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak ürünle hem bal veriminin daha yükseğe çıkacağını hem de "arı kenesi" ile mücadele için yıllık ödenen 50 milyon lira gibi bir rakamın ülkede kalacağını vurguladı.

- "İlacı ihraç eden ülke olabiliriz"

"Arı kenesi"nin zararlarının tüm üreticileri etkilediğini aktaran Muz, bu hastalığın dünyanın sorunu olduğunu kaydetti.

Üretilecek ilaç sonrası ekonomik anlamda çiftçi ve ülkenin daha karlı konumda olacağına değinen Muz, "Her yıl 'arı kenesi' için 50 milyon liralık ilaç alımı yapıyoruz. Yerli ilacımızı ürettikten sonra hem kendi ürünümüzü kullanacağız hem de ekonomik olarak çiftçimiz rahatlayacak. Projemizle Türkiye'deki bal arısı üreticilerinin dışında dünyada üretim yapan arıcılar için de daha fazla gelir ve yüksek bal hasadının önü açılacak. Yıllardır ithal ettiğimiz ilacı biz ülke olarak ihraç edebiliriz. Çalışmalarımızda çok şükür bir sıkıntıyla karşılaşmadık. İnşallah yakın zamanda ilacımızın denemelerini yapmaya başlayacağız. En fazla bir yıl içinde sonuca ulaşmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR