Whatsapp sesli konuşma özelliği gelecek mi?

Whatsapp görüntülü konuşma özelliği için çalışıyor. Yapılacak büyük bir güncelleme ile Whatsapp ile telefonla konuşmak mümkün olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 01.11.2014 16:02 GÜNCELLEME 01.11.2014 16:02 TEKNOLOJİ
Whatsapp sesli konuşma özelliği gelecek mi?
Whatsapp sesli konuşma özelliği gelecek mi?

Dünyanın en popüler ücretsiz mesajlaşma uygulaması Whatsapp, kullanıcıları için sesli ve görüntülü konuşma özelliği üzerinde çalışıyordu. Ancak gelen haberlere göre Whatsapp'ın yakın zamanda yapması beklenen bu büyük ve önemli güncelleme ileri bir tarihe ertelendi. Whatsapp CEO'su tarafından yapılan açıklamaya göre Whatsapp sesli görüşme özelliğinin ertelenme sebebi ise bazı teknik aksaklıklar.

Whatsapp Facebook tarafından satın alındıktan sonra ne gibi güncellemeler olacağı ve şirketin ne gibi bir yol izleyeceği merak konusu olmuştu ancak görünen o ki whatsapp, yoluna tamamen bağımsız olarak devam ediyor, en azından bir süreliğine. Bu bağımsızlık ile beraber geçtiğimiz aylarda Whatsapp'a görüntülü ve sesli görüşme özelliğinin geleceği söylenmesine rağmen bu güncelleme zaman içerisinde yapılmamış ve merak konusu olmuştu. Whatsapp'ın en yetkili ismi Jan Koum ise sesli görüşme ve görüntülü görüşme özelliklerinin 2015 yılına sarktığını açıkladı.

Whatsapp'a yeni bir özellik daha 

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp yeniliklerine devam ediyor. Facebook tarafından satın alınmasının ardından yapacağı hamleler merakla beklenilen şirket büyük bir bomba patlatmaya hazırlanıyor. Popülerleşmesiyle birlikte özellikle GSM operatörlerinin baş belası olan uygulama getireceği yeniliklerle GSM firmalarının başını daha çok ağrıtacağa benziyor.

Yurtdışından gelen bilgilere göreWhatsapp yeni güncellemesi ile internet üzerinden sesli arama ve bu aramaları kaydetme özellikleri getirecek. Sadece GSM operatörlerinin değil, Viber, Skype, Tango, Hangouts gibi internet üzerinden sesli arama özelliğine sahip uygulamaların kullanıcısı sayısına da darbe vurmaya hazırlanan Whatsapp 'ı rakiplerinden ayıran en büyük özellik ise bu konuşmaları kayıt edebilme seçeneği olacak.

Bu güne kadar 3.parti uygulamalar ile yapılması mümkün olan aramaların kayıt işlemi bu yeni güncelleme ile Whatsapp'da normal bir özellik olarak yer alacak. Ancak bu özelliğin her yerde kullanıma geçmesi imkânsız gibi gözüküyor. Sebebi ise telefon görüşmelerinin kayıt edilmesi birçok ülkenin hukuk sistemine göre yasadışı. Bu ülkelerin başında Amerika geliyor. Amerikan yasalarına göre bir telefon görüşmesini, görüşmeyi yapan iki tarafında rızası olmadan kaydetmek yasalara aykırı. Birçok ülkede bu işlem yasal olmasına rağmen ciddi problemler barındırıyor çünkü bu ülkelerde telefon görüşmeleri yasal kanıt olarak sunulabiliyor.

Bu yeni özelliğin en büyük problemlerinden biri de şüphesiz ki son günlerde teknoloji dünyasına damga vuran bulut sistemi olacaktır. Konuşmaların kayıtlarının telefonda depolanması kullanıcı için hayli zor ve yer kaplayan bir işlem olacağı için, Whatsapp 'ın her zamanki gibi bu işlem için bulut teknolojisini kullanacağını tahmin etmek zor değil. Asıl soru bulutun içinde milyonlarca kişinin özel telefon görüşmeleri güvende olacak mı?

Yaklaşık 600 milyon aktif kullanıcıya sahip Whatsapp'ın bu yenilikleri ne zaman kullanıcılara sunacağı bilinmiyor. Sesli arama özelliğinin birçok kullanıcı tarafından memnuniyet ile karşılanacağına eminim ancak aramaların kayıt edilebiliyor olması ileride şirkete ve kullanıcılara büyük dertler açabilir gibi duruyor.

Whatsapp'tan büyük zarar açıklaması

Facebook 2014 yılının üçüncü çeyreğine ait finansal rakamlarını açıkladı. Böylece 22 milyar dolar harcayarak satın aldığı Whatsapp ile ilgili finansal detaylar ilk kez ortaya çıktı. 2014 yılında 140 milyon dolar zarar eden Whatsapp sadece 13 milyon dolar gelir elde etti. Whatsapp’ın neredeyse üç katı kullanıcıya sahip olanFacebook ise 3,2 milyar dolar gelir elde etti.

Facebook’un Whatsapp’ı karlılığı sebebiyle değil de kullanıcı kitlesi için satın aldığı zaten biliniyordu. Whatsappkullanıcılarından yıllık 1 dolarlık ücret alıyor ve reklam koymayacağına dair söz veriyordu.Whatsapp’ın senede 1 dolar ödemek zorunda olan 500 milyon kullanıcısından daha fazla gelir elde etmesi beklense de şirketin ücretsiz kullanım hakkı verdiği kullanıcıların sayısının çokluğu sebebiyle durum böyle değil.

Açıklanan raporda çıkan rakamların içinde Facebook’un Whatsapp’a ödediği 22 milyar doları ne için ödediği de açıklanmış. Tabloya göre Facebook, Whatsapp’ın kullanıcı kitlesi için 2 milyar dolar, markası için 448 milyon dolar, teknolojisi için 288 milyon dolar ve kendi “iyi niyetinden” dolayı da ekstra 15,3 milyar dolar ödemiş.

Son olarak not düşmek gerekirse Whatsapp’ın operasyon giderleri yıllık 13 milyar dolarcivarında. Bu yıldaki 140 milyon dolarlık büyük faturanın sebebi ise eski çalışanlara yapılan hisse senetleri ödemeleri olarak açıklanıyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR