Ultra hızlı tren Avrupa ile tanıştı :1300 km/s

Türkiye'ye geldiğini düşünürsek İstanbul – Ankara arası yaklaşık yarım saat!

ABONE OL
GİRİŞ 11.03.2016 17:48 GÜNCELLEME 11.03.2016 17:48 TEKNOLOJİ
Ultra hızlı tren Avrupa ile tanıştı :1300 km/s
Ultra hızlı tren Avrupa ile tanıştı :1300 km/s

Bildiğimiz gibi basınçsız tren ya da basıncı alınmış tüp aksamlı tren olarak da bilinen hız yuvarları, saatte 1300 kilometre hıza ulaşabiliyor. Geleceğin ulaşım aracı olarak görülen hız yuvarı, yaygınlaştığı takdirde ulaşımda kaybedilen zamanı büyük oranda azaltacak. Türkiye'ye geldiğini düşünürsek İstanbul – Ankara arası yaklaşık yarım saat olacak.

Ulaşımda devrim: Hız kapsülleri ile 1300 km/s

Hızyuvar, yani orijinal ismiyle Hyperloop veyahut alengirli teknik ismiyle tanımlayacak olursak üst düzey ray ötesi sistem. Gözümüzde daha iyi canlandıracak şekilde ifade edecek olursak da saatte 1300 kilometrelik mesafe alabilen uçaktan hızlı ulaşım aracı! Sistem, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor. Evet, hızyuvar tam olarak böyle bir şey. İlk tanıtıldığı 2013 senesinde birçok kişi projeyi çok beğenmiş ancak yakın zamanda böyle bir ulaşım aracının imkansız olduğunu savunmuştu. Ama işte Mashable'ın aktardığı gelişmeye göre, Hızyuvar Projesi gerçek olmaya giderek yaklaşıyor. Şöyle ki JumpStartFund'a ait Hyperloop Ulaşım Teknolojileri (HTT) ilk etap için inşaat iznini aldıklarını duyurdu. Şirket çalışmalarına ilk olarak jeoteknik zemin araştırmalarıyla başlayacak. Destek sütunları inşa edilmeden önce toprak örnekleri alınacak ve zeminin sağlamlığı ölçülecek. Buradan gelecek olan verilere göre de sütunların ne kadar derine inşa edileceği kararlaştırılacak. HTT yetkililerine göre şirket, araştırma ve geliştirme üzerine 2,5 sene çalıştıktan sonra çok önemli bir dönüm noktasına geldi. İnşaat sürecinin başlamasıyla dünyanın ilk hızyuvar sistemi de üretilmiş olacak. ABD menşeli şirket aynı zamanda drone'lar ile hızyuvarın kurulacağı güzergahı görüntüleyecek. Bu görüntüleme ile sütunların hizaları ve hangi noktalara inşa edileceği saptanacak. İnşaat sürecinin bu yılın ikinci yarısı itibarı ile başlaması planlanıyor. Her şey yolunda giderse seneye de test sürüşleri başlayacak. 2018'de ise halka açılması öngörülüyor. Pilot güzergah 8 kilometre ile sınırlı olacak, ilk denemelerin başarılı olması halinde önümüzdeki yıllarda hat uzunlukları katlanacak.Son olarak da projenin asıl fikir babasının sıradışı projeleriyle tanıdığımız Amerikanın dahi çocuğu Elon Musk olduğunu söyleyelim. Bununla birlikte elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors ve ilk özel uzay taşımacılığı şirketi olan Space Exploration Technologies firmalarının da sahibi olan Musk, aşırı yoğun takviminden ötürü doğrudan iştirak edemeyeceğini söylemiş fakat gerek maddi gerekse de fikri anlamda yardımcı olabileceğini açıklayarak çekilmişti.

İşte bu proje için ilk fikir, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk tarafından gelmişti. Lakin takvimi müsait olmadığı için bu işe kalkışmayan Musk, JumpStartFund isimli girişimci gruba destek olmuştu. Ardından inşaatın ilk etabı için izin alındığı duyurulmuştu.

Tabii bu gelişmelerin hepsi ABD'de yaşandı. Lakin Avrupalılar bu duruma kayıtsız kalmadı; Viyana, Bratislava ve Budapeşte'yi birbirine bağlayan hız yuvarı üzerinde çalışmalar başladı. Viyana ile Bratislava'nın arası 55-80 kilometre arası. Bu mesafe Bratislava ve Budapeşte arasında ise 160-200 kilometre.

Karada bundan hızlısı yok: Hyperloop 1300 km/s

Geçtiğimiz hafta, gelecek nesillerin (büyük olasılıkla) sıradan bir şekilde kullanacağı ulaşım sistemi olan hız yuvarının (hyperloop) inşası için gerekli izinlerin alındığını ve projeye ABD'de başlanacağını duyurmuştuk.Hız yuvarını kısaca özetlemek gerekirse; indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşan bir sistem. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.Ulaşımda devrim: Hız kapsülleri ile 1300 km/s Bildiğimiz gibi projenin fikir babası SpaceX ve Tesla Motors'un kurucusu ve CEO'su Elon Musk. Güney Afrika asıllı ABD'li girişimci Musk, hız yuvarı projesini yapabileceğini ancak takviminin çok dolu olmasından ötürü böyle bir işe kalkışmayacağını duyurmuş ancak gerek maddi gerekse de fikri anlamda yardımcı olabileceğini belirtmişti. İşte bu doğrultuda SpaceX (daha çok gençlere yönelik) hız yuvarı tasarım yarışması düzenledi. Yarışmaya dünyanın farklı noktalarından 120 takım katıldı. Katılanlardan yalnızca 23 tasarım üst düzey ve gelecek vaat eden tasarım olarak seçildi. Finalistler, sponsorlar tarafından 150 bin dolara kadar teşvik parası alacak. Ayrıca küçük ölçekte üretilen tasarımlar, SpaceX'in genel merkezinde önümüzdeki Haziran ayında test edilecek. Katılanların arasında en çok dikkat çeken tasarım MIT'nin (Massachusetts Teknoloji Enstitüsi) Hyperloop konseptiydi. Takım kaptanı Philippe Kirschen'e göre ön plana çıkmalarının sebebi; tasarladıkları hız yuvarının güvenlik, ölçeklenebilir ve uygulanabilir olması. Massachusetts ekibi, Elon Musk'ın “En basit ve kullanışlı sistemi destekleyeceğim." sözünü dikkate alarak hız yuvarı tasarımını bu doğrultuda geliştirmeye özen gösteriyor. Hız yuvarı fikrinin sahibi ve yarışmayı düzenleyen kişi olan Musk'ın bu konudaki söylemlerini dikkate almamak olmazdı zaten. Diğer katılan yarışmacıların tasarımlarına da bir göz atalım:

Mesafenin uzunluğundan dolayı proje ilk etapta zor gibi görünüyor. Fakat gerçekleştiği takdirde Viyana-Bratislava arası 8 dakikaya, Bratislava-Budapeşte arası ise 10 dakikaya düşecek. Ortak yürütülen proje hayata geçirildiği takdirde diğer şehirlere de uygulanabilecek.

Son olarak bu sistemin nasıl çalıştığına değinelim… Uçaktan bile hızlı ulaşım aracı olan hız yuvarı, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.

KAYNAK : Yenişafak
YORUMLAR 5
  • canliktvizle.com 8 yıl önce Şikayet Et
    sistem yıllardır arge aşamasında takip ediyordur. var halk dilinde açıklamak gerekirse hastanelerde evrak göndemek için kullanılan basınçlı tüplerin çalışma prensibine benzemektedir.
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    sistemin nasıl çalıştığını bir daha anlatırmısınız. böğğğ
    Cevapla
  • olabilir 8 yıl önce Şikayet Et
    olmaz demeyin 50 sene önce deselerdi rize nın bir dağına olan bir kişi edirnenın bir dağına olan kişi ile elinde olan küçük bir alet vasıtası ile görüntülü konuşacak kaç kişi inanırdı
    Cevapla
  • koray derik 8 yıl önce Şikayet Et
    50 sene sonra belki olabilir.
    Cevapla
  • karakartal42 8 yıl önce Şikayet Et
    teknolojiyi biraz takip et
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR