Yahoo iflasın eşiğine geldi

İnternet dünyasının en köklü şirketlerinden Yahoo, iflasın eşiğine geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.04.2016 12:38 GÜNCELLEME 12.04.2016 12:38 TEKNOLOJİ
Yahoo iflasın eşiğine geldi
Yahoo iflasın eşiğine geldi

Temmuz 2012’de Yahoo CEO koltuğuna oturan Marissa Mayer, vizyoner söylemleriyle iki yılda şirket hisselerini yüzde 234 yükseltti. Ancak söylemler projelere dönüşmeyince şirket yeniden iflasın eşiğine geldi

İnternet dünyasının en köklü şirketlerinden Yahoo’yu satın almak için sıraya girenlerin sayısı hızla artıyor. Geçtiğimiz haftalarda ABD’li mobil iletişim devi Verizon, Time Warner ve Google’ın şirket için teklif verecekleri gündeme geldi. Dün yapılan açıklamada ise dünyanın en büyük tabloid gazetelerinden İngiliz Daily Mail’in ana hissedarı Daily Mail & General Trust’ın da satın alma yarışında yer alacakları duyuruldu. DailyMail.com ve MailOnline adlı siteleri aracılığıyla günde 14 milyon ziyaretçi alan grubun Yahoo’yu satın alması halinde ABD pazarına girerek online reklam pastasını büyüteceği belirtiliyor. Gelen bilgilere göre DailyMail’in, Yahoo’nun internet, mail ve eposta servisleri için 8 milyar dolar seviyesinde bir ödeme yapmayı göze aldığı belirtildi. Böylece DailyMail’in teklifi ile birlikte Yahoo için yapılan satın alma tekliflerinin sayısı 40’a ulaştı. Yahoo’nun kime satılacağı konusunun tekliflerin resmileşmesiyle 18 Nisan’da karara bağlanabileceği belirtiliyor. 

PARÇALA VE SAT 

Şirketin satın alımına yönelik izlenecek stratejilerin ise oldukça çeşitli olduğu görülüyor. Yahoo’nun faaliyet alanı halen internet ve Tumblr gibi alanların içinde bulunduğu online bölümü, Japonya’da faaliyet gösteren iştiraki ve Çinli e-ticaret şirketi Alibaba’nın payının bulunduğu toplam üç parçadan oluşuyor. Yahoo’yu satın almak için sıraya girenler genellikle şirketin online bölümüyle ilgileniyor. Satın alma yarışında en iddialı olan yatırım şirketleri ise Yahoo çalışanlarının korkulu rüyası. Aralarında Bain Capital, TPG ve Blackrock gibi dev yatırımcılar şirketin tamamını alıp sert bir tasarruf programından geçirdikten sonra parçalayarak satmayı planlıyor. Google’ın Yahoo’yu alma senaryosu ise en mükemmel seçenek olarak görülüyor. Eski bir Google yöneticisi olan Yahoo CEO’su Marissa Mayer’in böyle bir operasyon sonucu koltuğunu koruyacağı gibi geçiş sürecini de kolaylaştıracağı belirtiliyor. 

GOOGLE'IN YANINDA HİÇ KALDI

İnternetin parlamaya başladığı 2000’li yılların başında Yahoo teknoloji dünyasının en gözde şirketiydi. O dönemlerde 127 milyar dolarlık piyasa değeriyle yatırımcının gözdesi olan şirket şu sıralar 34 milyar dolarlık piyasa değeriyle yok olmanın eşiğine geldi. Bu erimede ise Google’ın büyük etkisi oldu. 512 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük ikinci şirketi olan Google, Yahoo’yu arama motoru piyasasından silince şirketin tutunacağı dalı kalmadı. 

Marissa Mayer Yahoo’nun CEO’su olduktan sonra şirketi gündemde tutmak için Vouge Dergisi’ne top model gibi poz vererek uzun süre kendinden söz ettirdi. Ancak tüm bunlar Yahoo’yu kurtarmaya yetmedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR