Daha güçlü bir hafıza için biraz egzersiz yeterli

Araştırmacılar, çok hafif egzersizlerin bile, bellek oluşumu ve depolanmasından sorumlu beyin bölgeleri arasındaki bağlantıyı arttırabildiğini keşfetti. İşte spora başlamak için bir sebep daha!

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2018 11:15 GÜNCELLEME 27.09.2018 11:15 TEKNOLOJİ
Daha güçlü bir hafıza için biraz egzersiz yeterli
Daha güçlü bir hafıza için biraz egzersiz yeterli


Bazı insanlar az da olsa hareketli bir yaşam benimserler. Birazcık yoga, tai chi veya hafif koşu ve yürüyüş yaparlar. O insanların, anahtarları nereye koyduklarını hatırlama olasılığı, hareketsiz bir yaşam sürenlerden oldukça fazla gibi görünüyor. Nitekim Kaliforniya Üniversitesi ve Japonya'daki Tsukaba Üniversitesi araştırmacıları, çok hafif egzersizlerin bile beynimize iyi geldiğini buldu. Özellikle de hafıza oluşumu ve depolanmasıyla ilgili kısımlarına. 
 
Bilim insanları, 36 sağlıklı genç yetişkin üzerinde bir çalışma yürüttü. Buna göre, sadece on dakikalık hafif bir egzersizin bile hatırı sayılır düzeyde bilişsel fayda sağlayabileceği görüldü. Yüksek çözünürlüklü bir MR (manyetik rezonans) görüntülemesi kullanan ekip, egzersiz seanslarından kısa bir süre sonra deneklerin beynini inceledi. Bunun sonucunda beyindeki detaylı hafıza işlemeden sorumlu alanlar arasındaki bağlantının daha iyi bir seviyeye geldiği fark edildi.

Çalışmanın lideri Profesör Michael Yassa şöyle konuştu: "Beyindeki hipokampusun, yeni anıların oluşturulmasındaki rolü oldukça önemlidir. Bu bölge, beynimiz yaşlandıkça işlevleri azalan ilk yerlerden biri ve Alzheimer hastalığında durum daha da kötüleşiyor. Hipokampusun işlevini geliştirmek, günlük hayatta belleği geliştirmek anlamına gelebilir."

 


Çalışmanın sonuçları, daha fazla insanı fiziksel aktiviteye teşvik edecek gibi duruyor. Araştırmacılar, yaşa bağlı zihinsel bozukluk riski çok daha yüksek olan yaşlı yetişkinleri de test ederek, düzenli, kısa ve hafif düzeydeki egzersizlerin etkilerini görmek için de çalışacak ve araştırmanın kapsamını genişletecek.

 

KAYNAK : Donanımhaber
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR