BTK'dan dolandırıcılığı durduracak adım

Dolandırıcılar tarafından sıkça kullanılan ‘arayan hat bilgisi manipülasyonu’ hala tehlike saçıyor. BTK tarafından 4 yıl önce yüksek güvenlik açığı gerekçesiyle bir düzenlemeyle GSM şirketlerinin önlemleri alması istenmişti. Şirketler bu adımları atmadığı için BTK, GSM operatörlerine yeni uyarılar göndermeye başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.08.2020 11:21 GÜNCELLEME 13.08.2020 11:21 TEKNOLOJİ
BTK'dan dolandırıcılığı durduracak adım
BTK'dan dolandırıcılığı durduracak adım

Türkiye’de tüketicilerin en çok şikayetçi olduğu dolandırıcılık yöntemlerinin başında iletişim yolu ile yapılan dolandırıcılıklar geliyor. Bunlardan biri de numara kopyalama yöntemi olan yani CLI (arayan hat bilgisi) manipülasyonu. Dolandırıcılar bu yöntemle size bir çağrı gönderiyor ve ekranda çıkan numarada istedikleri ismin kayıtlı olmasını sağlıyor. Yani kullancıyı tuzağa düşürmeye çalışıyor. Bundan tam 4 yıl önce Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından büyük güvenlik açığı oluşturduğu gerekçesiyle konuyla ilgili bir adım atılarak ilgili yönetmelikte değişikliğe gidilmiş ve GSM operatörlerinden 3 ay içerisinde sorunu çözmeleri istenmişti. Ancak gelinen noktada bu konuda operatörler tarafından tüketicileri korumak adına henüz istenilen adımlar atılmış değil.

 

YENİ UYARI YAPILDI

Hürriyet'in haberine göre, internet programlarını kullanan bu şüphelilerin yurtdışı kaynaklı transit arama yaparak eylemlerini gerçekleştirdikleri belirlenirken, hat sağlayıcı GSM şirketlerinin gerekli tedbiri alması için 19.02.2019 tarihinde BTK’ya bir talep yazısı gönderildiği aktarıldı. BTK ise son olarak 19.06.2019 tarihinde GSM şirketlerine bir yazı daha göndererek gerekli önlemleri almazlar ise kendilerine idari para cezası uygulanacağını bildirdi. Yazıda GSM şirketleri tarafından sunulan Arayan Hat Bilgisi (CLI) hizmetinin yanlış ve yanıltıcı bir şekilde oluşturulmasının engellenmesi, kullanıcı şahıs ve firmalar tarafından değiştirilmesinin önlenmesi, mevzuata uygun olmayacak şekilde oluşturulmuş yurdışı kaynaklı çağrıların engellenmesi hususlarına azami dikkat gösterilmesi gerektiği belirtildi. Biz de gelinen noktada BTK’ya bu konudaki durum ile ilgili son gelişmeleri sorduk ancak bir cevap alamadık.

 

NASIL ÇALIŞIYOR?

Arayan Hat Bilgisi (CLI) manipülasyonu sırasında telefonunuz çalıyor ve ekranda daha önceden tanıdığınız bir ismin sizi aradığını görüyorsunuz. Dolandırıcılar siz telefonu açtığınızda sizi manipüle ederek çeşitli istekleri yerine getirmenizi istiyor ya da sizi farklı bahanelerle tuzağa düşürüyor.

KAYNAK : hürriyet
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR