Google ve Apple akıllı telefonlara AB'den yaptırımlar geliyor

Avrupa Birliği, akıllı telefonlardaki ön yüklü uygulamalar için Google’a kestiği ceza sonrasında politikalarını da değiştirdi. Hem iOS hem de Android platformları için gerçekleşen değişiklik sonrası Google ve Apple’ın ön yüklü uygulama yasağıyla karşı karşıya kalması muhtemel.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2020 10:22 GÜNCELLEME 02.10.2020 10:22 TEKNOLOJİ
Google ve Apple akıllı telefonlara AB'den yaptırımlar geliyor
Google ve Apple akıllı telefonlara AB'den yaptırımlar geliyor

AB, büyük teknoloji şirketlerinin tekelleşmesini önlemek için yeni kurallar getirmeye devam ediyor. Google’a kesilen 5 milyar dolar ceza sonrası şimdi de bu uygulama yasa haline gelecek. Dijital Hizmet Yasası olarak adlandıran yasa ile birlikte Avrupa ülkelerinde ilk defa dijital hizmetler için için büyük bir düzenleme yapılmış olacak.

 

Apple iOS 11 ile birlikte ön yüklü gelen iOS uygulamalarını silebilme imkanı sağlamıştı. Yine iOS 14 ile birlikte artık varsayılan uygulamaları da değiştirmek mümkün hale geldi.Google ise akıllı telefon firmalarının istediği uygulama için ayrı lisans alabilmesi imkanı getirmişti.

Bu yasa taslağına göre AB, tüketicilerin akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerde hangi uygulamaların ön yüklü olarak geleceğini seçebileceği bir platform kurulması isteniyor.

 

Ancak yasa taslağına göre sadece akıllı telefonlar değil aynı zamanda bilgisayarlar için de ön yüklü uygulamalar yasağı geleceği ortaya çıktı. Yasa taslağına göre aynı şekilde Microsoft’ta bilgisayarlara ön yüklü olarak Edge tarayıcı ekleyemeyebilir.

Ayrıca taslağa göre Google ve Apple gibi teknoloji devleri platformlarında elde ettikleri  verileri ticari amaçla kullanamayacak. Tabii ki bu verileri aynı alanda iş yapan firmalar için erişilebilir hale getirdiklerinde, bu yasak da kalkmış oluyor.

Euronews’e göre Dijital Hizmet Yasası yıl sonuna kadar yürürlüğe girecek. Peki siz ne düşünüyorsunuz, Android ve iOS ön yüklü uygulama değişiklikleri bu yasa için yeterli olacak mı? Türkiye’de de tüketicilere böyle bir imkan tanınmalı mı? Yorumlarınızı bekliyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR