Şaşırtan bilimsel sahtekarlıklar

Bilim dünyasında bilimsel sahtekârlıklar ilk kez panel konusu oldu. İTÜ'de yapılan panelde, katılımcılar birbirinden şaşırtıcı bilimsel sahtekarlık örnekleri sundu.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 13.03.2008 05:10 GÜNCELLEME 13.03.2008 05:10 TEKNOLOJİ
Şaşırtan bilimsel sahtekarlıklar
Şaşırtan bilimsel sahtekarlıklar

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'de salı günü 'Bilim ve Etik Paneli: Akademik Yolsuzluklar, Akademide Teknolojinin Kötüye Kullanımı, Bilişim Suçları, Güncel ve Geçmişteki Örnekler' adıyla gerçekleştirilen panelde katılımcılar birbirinden şaşırtıcı bilimsel sahtekarlık örnekleri sundu.


Prof. Dr. Tayfun Akgül şu olayı anlattı: 2006'da öğrencileri Prof. Akgül'e bir internet sitesinde duyurusu yapılan Prag'daki bir konferansa katılmak istediklerini söyledi.


Durumdan kuşkulanan Prof. Akgül, adı bile hiçbir anlama gelmeyen 'S.R. Baueguet, H.O Aggeulo' takma adlı yayını konferansın hakem kuruluna onaya yolladı.


Prof. Akgül, 'Makalede Vivaldi gibi ölmüş bestecilere gönderme yaptık aldıran olmadı' dedi.


Prof. Dr. Hasan Yazıcı, Prof. İhsan Doğramacı'ya ait 'Annenin Kitabı' isimli eserin bir bölümünün Amerikalı bir yazarın kitabından çalıntı olduğunu ortaya çıkardı diye tazminat ödemeye mahkûm edildiğini söyledi.


Panelde 'Makaslayarak Yükselenler' isimli sunumu yapan Prof. Dr. Nurettin Bilici ise kendisinden ilk bilgi aşıran kişinin eski bir DTP müsteşarı olduğunu kaydetti.


Gazeteci Murat Bardakçı da 'Journal of Applied Mechanics' adlı dergide yayınlanan bir makalenin Yıldız Teknik Üniversitesi'nin dergisinde 36 yıl sonra aynen tercüme edilerek imzasıyla çıktığını anlattı.


Sabah

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • engin musaoğlu 18 yıl önce Şikayet Et
    Bilim hırsızlığı. Bilim hırsızlığının gasp ile aynı muamele göresi gerekmektedir. Bu da bir şekilde gasp tır.
    Cevapla
  • ülkü atakul 18 yıl önce Şikayet Et
    . ya ben asıl aya ilk ayak basan insanın fotoğraflarının gerçek dışı olduğunun kanıtlanmasıyla hayrette kaldım.o fotoğraf ayda filan çekilmemiş düşüne biliyormusunuz...ya ıspanaktaki demir oranınında yapılan hataya ne demeli.bilim bilim diye ilahlaştırıp dursun hala birileri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle