Dünyanın en zengin iki insanı Dünya’yı paylaşamıyor

Jeff Bezos ve Elon Musk dünyanın en zengin iki ismi ve uzay yarışı konusunda da birbirleriyle yarışıyorlar. SpaceX ve Blue Origin isimli uzay şirketleri üzerinden Musk ve Bezos dünyanın yörüngesini paylaşamıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.01.2021 13:49 GÜNCELLEME 27.01.2021 13:51 TEKNOLOJİ
Dünyanın en zengin iki insanı Dünya’yı paylaşamıyor
Dünyanın en zengin iki insanı Dünya’yı paylaşamıyor

Elon Musk’ın SpaceX’i ve Jeff Bezos’un Blue Origin isimli şirketleri uzay yarışında birbirlerini rekabeti engellemeye çalışmakla suçluyor. Forbes’un en zenginler listesinin zirvesinde yer alan Musk ve Bezos’un servetleri sırasıyla 190.3 milyar dolar ve 193.3 milyar dolar olarak belirtiliyor.

İki şirket arasındaki gerginlik SpaceX’in Starlink uydularında değişiklik yapmak istemesiyle başladı. Musk’ın uzay interneti projesi olan Starlink ile dünyanın her noktasına hızlı internet ulaştırabilmek için uzaya binlerce uydu gönderiliyor. Şimdiden 1.000’in üstünde uydu gönderen SpaceX şirketinin uzaydaki ağına Starlink Uydu Takımyıldızı ismi verildi.

Starlink takımyıldızıSpaceX, uzaya binlerce uydu daha gönderebilmek için ABD Federal İletişim Komisyonu’ndan izinler almıştı. Fakat şirket komisyona tekrar başvuruda bulunarak üç bin uyduyu daha önceden planlanandan daha alçak bir irtifada konumlandırmak istediğini açıkladı.

Bezos’un şirketi itiraz etti

Jeff Bezos’un kurduğu uzay şirketinin Kuiper Projesi, Starlink benzeri bir uydu takımyıldızı oluşturmak istiyor. Ancak SpaceX’in yeni talebi bu projeyi riske sokabilecek bir irtifaya konumlandırılmak isteniyor. Bu nedenle Bezos’un şirketi tarafından Musk’ın şirketinin talebine itiraz edildi.

Jeff Bezos’un uzay girişimi henüz uydularını fırlatmamış olsa da gerekli izinleri aldı. Ayrıca izin belgelerinde Kuiper takımyıldızındaki uyduların en az yarısının fırlatılmış olması öngörülüyor.

Kuiper takımyıldızı projesini uzaya taşıyacak Blue Origin roketi

Amazon, uydularını Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) 590 kilometre yükseklikte konumlandırmayı planlıyor.

CNN'in haberine göre SpaceX ise komisyona yaptığı tadilat başvurusunda 3.000 uydusunu 540-570 kilometre bir yükseklikte konumlandırmak istediğini bildirdi.

Amazon bunun kendi uydularına "tehlikeli bir şekilde yakın olacağını", Kuiper projesi ve diğer uydu ağlarıyla sinyal sorunları yaşanabileceğini savundu.

Şirket, Starlink uydularının yörüngede izin verilen yüksekliğin 30 kilometre altında ya da üstünde olabileceğini söylüyor.

Elon Musk, “Starlink’i baltalamak halkın çıkarına değil”

SpaceX'in uydu politikaları direktörü David Goldman, 22 Ocak'ta FCC'ye gönderdiği mektupta Amazon'un "istediği bilgileri seçerek" kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını öne sürdü.

Musk da Twitter mesajında "Amazon'un en iyimser tahminle birkaç yıl sonra faaliyete geçecek uydu sistemi için Starlink'i baltalaması halkın çıkarına değil" dedi.

Amazon buna bir açıklamayla karşılık verdi ve bu değişikliklerin uyduların çarpışma riskini artıracağı ve sinyal sorunlarına yol açacağı savunuldu.

Açıklamada, "Gerçekler çok açık. Biz Kuiper Sistemini Starlink'le sorun yaşamayacak şekilde geliştirdik. Ama SpaceX şimdi sistemini değiştirmek istiyor. SpaceX rekabeti daha beşikte boğmaya çalışıyor" denildi.

KAYNAK : bbcturkce, Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR