Rusya ve ABD yetkilileri Çin'in Mars'a inişini tebrik etti

NASA Yöneticisi Thomas Zurbuchen ve ROSCOSMOS Başkanı Dmitry Rogozin, Çin'e ait Tianwen-1 uzay aracının Mars yüzeyine başarılı inişini tebrik etti

ABONE OL
GİRİŞ 17.05.2021 09:53 GÜNCELLEME 17.05.2021 09:57 TEKNOLOJİ
Rusya ve ABD yetkilileri Çin'in Mars'a inişini tebrik etti
Rusya ve ABD yetkilileri Çin'in Mars'a inişini tebrik etti

NASA Yardımcı Yöneticisi Thomas Zurbuchen, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'e ait Tianwen-1 uzay aracının Mars yüzeyine başarılı şekilde inişini tebrik etti.

Zurbuchen tweetinde, "Çin'in ilk Mars keşif gezgini #Zhurong'un başarılı inişi için CNSA'nın #Tianwen1 ekibine tebrikler! Tüm bilim dünyası ile birlikte, bu görevin insanlığın kızıl gezegeni kavrayışına yapacağı önemli katkıları dört gözle bekliyorum" diye belirtti.

15 Mayıs'ın erken saatlerinde, Çin'e ait ilk Mars gezgini Zhurong ile birlikte Tianwen-1 başarılı bir şekilde kızıl gezegene indi. Böylece Çin, Dünya dışında bir gezegene ilk kez bir keşif aracı indirmiş oldu.

15 Mayıs 2021'de çekilen grafik simüle edilmiş görüntü, Çin'in keşif aracının Mars'a inişini gösteriyor. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)

RUSYA'DAN DA TEBRİK GELDİ

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamada, Çin'in uzay aracının Mars yüzeyine inmesinin, Çin'in temel uzay programının "büyük bir başarısı" olduğunu kaydetti.

Açıklamada Rogozin, "Roscosmos, önde gelen uzay güçlerinin Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin keşfine yeniden başlamasından memnuniyet duyuyor" ifadelerini kullandı.

10 AY ÖNCE FIRLATILMIŞTI

Bir yörünge kaşifi, bir iniş aracı ve bir gezginden oluşan Tianwen-1, 23 Temmuz 2020'de Çin'in güneyindeki Hainan ada eyaletinin sahil kısmında bulunan Wenchang Uzay Aracı Fırlatma Alanı'ndan fırlatıldı. Tianwen-1, Şubat ayında Mars'ın park yörüngesine girdi.

Çin Bilimler Akademisi'nden (CAS) akademisyen Ye Peijian, dünyada ilk kez Mars yörüngesine girişin ve inişin tek bir fırlatma görevinde tamamlandığını, Çin'in Mars'ın keşfinde dünya genelinde ön plana çıktığını söyledi.

Antik Çin mitolojisinde Çin ateş tanrısı olan Zhurong'un adını taşıyan gezgin, atmosfer ve manyetik kürede ölçümler yapmak için bir yer radarı, bir lazer ve sensörlere sahip.

Çin'in başkenti Beijing'de bulunan Beijing Havacılık ve Uzay Kontrol Merkezi'ndeki teknik personel kutlama yapıyor, 15 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Rao Aimin/Xinhua)

Çin'in ilk Mars keşif görevinin baş tasarımcı yardımcısı Li Chunlai, Mars'ın keşfinin yalnızca Mars'ta şu an ya da bir zamanlar yaşam olup olmadığını araştırmakla sınırlı olmadığını söyledi. Li, bunun Dünya'nın evrim tarihine ve gelecekteki gelişme eğilimlerine ışık tutmaya yardımcı olacağını, ayrıca insanlar için potansiyel yaşam alanlarının araştırılmasını sağlayacağını söyledi.

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 3
  • mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    amaç ne ..ALLAHIN VARLİĞİNİ Mİ İSPATLAMAK ..AHMAK HERİFLER..oraya ALLAHİN İZNİYLE GİTTİNİZ ZATEN.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepiniz (amerike, rusya,çin) oraya gidin de dünya biraz nefes alsın şeytan sürüsü.
    Cevapla
  • TR - SAKARYA 2 yıl önce Şikayet Et
    çin de yalan , Amerika da yalan , var birazda sen oyalan !!!
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR