BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak veriyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak vermiş ve tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerini düzenleme sürecine dahil etmiştir“ dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2021 17:22 GÜNCELLEME 16.06.2021 17:22 TEKNOLOJİ
BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak veriyor
BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak veriyor

BTK binasında düzenlenen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri Derneği (MOBİSAD) Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan BTK Başkanı Karagözoğlu, dünyada artık ürünlerin, cihazların birbirine bağlı olduğu bir dönemin içinde olunduğunu aktararak, “Tüketici talepleriyle birlikte mobil iletişimde kullanılan cihaz sayısındaki artış, teknolojik çeşitlilik ve bununla birlikte dijital dönüşüm daha hızlı iletişim ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Her zaman her yerde bağlantılı olma ihtiyacı güçlü mobil teknolojileri öne çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

BTK bünyesinde faaliyet gösteren Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) kayıtlarına göre 2020 yılında 22 milyonu aşkın elektronik kimlik bilgisine haiz cihaz kaydedildiğini ifade eden Karagözoğlu, “Kaydedilen cihazlar büyük oranda ithalat yolu ile ülkemize girmiş olmakla birlikte ülkemizde imal edilerek kayıt altına alınan cihaz sayısı da yıldan yıla artıyor. Bir önceki yıl ülkemizde imal edilerek kayıt altına alınan cihaz sayısı yaklaşık 900 bin seviyelerindeyken, 2020 yılı sonunda bu sayı 1,1 milyonu aşmıştır” dedi.

Yerli imalat bağlamında BTK’nın bugüne kadar 100’e yakın firmaya imalatçı takip kodu verdiğine işaret eden Karagözoğlu, “Takip kodları verilen firmalardan aktif olanlarının 6 tanesi mobil cihaz imalatı yapıyor. Aksam parçalara uygulanan ithalat izni ve firmalara uygulanan ilave teşvikler gibi hayati dokunuşlarla yerli imalatın arttığını görüyoruz. Ayrıca uluslararası cihaz üreticilerinin ülkemizde yerli üretime yönelmiş olduğunu görmek ekonomiye katkı, istihdama olanak sağlaması ve ülkemizdeki Ar-Ge ve yerlilik oranlarına katkı sağlaması bakımından son derece sevindiricidir” açıklamasında bulundu.

BTK olarak düzenleme ve denetleme noktasında pek çok adım attık

Bilgi ve iletişim sektöründe tüketicilerin talep tarafındaki eylemlerinin döngüsel ekonominin aktif tarafını oluşturduğuna dikkati çeken Karagözoğlu, “BTK olarak düzenleme ve denetleme noktasında tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sunulan hizmetlerden adil şeffaf ve ayrımcı olmayan şekilde yararlanmalarını teminen pek çok adım attık, atıyoruz” ifadelerini kullandı.

BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak veriyor

İçinde bulunulan zamanda pek çok ülkenin odağında veriye dayalı düzenleme yapmanın (data driven regulation) bulunduğunun altını çizen Karagözoğlu şunları söyledi:
“Bu kapsamda özellikle Avrupa Birliği düzenleyici kurumlarında en çok konuşulan konular arasında tüketicilerin talep ve şikayetlerinin düzenleme yapılırken ‘veri’ olarak ele alınması. Aslında ülkemizde elektronik haberleşme sektörü açısından biz tüketicilerin talep ve şikayetlerini düzenleme yaparken esaslı unsurlar olarak hep aldık. Bir başka ifade ile BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak vermiş ve tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerini düzenleme sürecine dahil etmiştir. BTK bünyesinde bulunan Tüketici Şikayet Sistemi ile vatandaşların şikayet ve taleplerini alıyor, yoğunlaşan şikayet konularında gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.”

Konuşmanın ardından MOBİSAD Başkanı Turnacı, BTK Başkanı Karagözoğlu’na MOBİSAD Genel Kurulu’na katılımında dolayı plaket takdim etti. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı katıldı.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR