Facebook’tan Android ve iOS uygulamaları için araştırma

Facebook tarafından Apple ve Google işletim sistemlerinde yerleşik olarak bulunan uygulamalar hakkında bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda cihazlarla gelen Android ve iOS uygulamaları üçüncü parti geliştiricileri zora sokuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2021 09:49 GÜNCELLEME 09.07.2021 09:49 TEKNOLOJİ
Facebook’tan Android ve iOS uygulamaları için araştırma
Facebook’tan Android ve iOS uygulamaları için araştırma

Apple’ın üçüncü parti geliştiricler ile başı ağrımaya devam ediyor. Apple v Epic davası ve Facebook tarafından desteklenen kişiselleştirilmiş reklam engellemenin rekabeti azaltması araştırmasının ardından yeni bir araştırma daha çıktı. Bu araştırma, Facebook tarafından kiralanan Comscore tarafından yürütülmüş.

Facebook şifresi çalan 9 Android uygulamasıFacebook şifresi çalan 9 Android uygulaması

2021’de en çok bu uygulamaları indirdik2021’de en çok bu uygulamaları indirdik

ANDROID VE IOS'UN EN ÇOK KULLANILANLARI

Araştırmaya göre, en çok kullanılan 20 iPhone uygulamasından 15’i Apple’a ait. Ayrıca, en çok kullanılan 20 Android uygulamasından 12’si Google’a ait. Comscore sözcüsü Joe Osborne, The Verge’e araştırma işletim sistemine gömülü gelen uygulamaların rekabetçi uygulama ekosistemine olan etkilerini gösterdiğini söyledi.

APPLE ARAŞTIRMAYI ELEŞTİRDİ

Araştırmanın güvenilirliği konusunda ise şüpheler mevcut. Apple’ın sözcüsünün dediğine göre "araştırma birkaç açıdan ciddi yönde kusurlu. Facebook tarafından ödenen bu araştırma App Store’da rekabetin minimal olduğunu göstermeye çalışmak içindir, ancak App Store’daki üçünü parti uygulamalar her kategoride rekabet ediyor ve başarıya ulaşabiliyor.” Araştırma, Aralık 2020’de Apple ve Google’un uygulamalarının kullanım oranında istatistik yayınlamaması yüzünden 4000 insana uygulama kullanımları hakkında sorular sorularak yapılmış. Ancak araştırmanın transparan olmadığını söyleyebiliriz çünkü 4000 kullanıcının kaçının iPhone, kaçının Android kullandığı veya hangi ülkeden oldukları konusunda da bilgi yayınlanmamış.

ÜÇÜNCÜ PARTİ GELİŞTİRİCİLER GOOGLE VE APPLE'I SIKIŞTIRIYOR

Google ve özellikle Apple’ın son yıllarda üçünü parti geliştiricilerden başı çok ağrıyor. Sürekli dava açılan firmalar, gelecekte market politikalarını değiştirmek durumunda kalabilir. Önümüzdeki aylarda da Apple v Epic davasının kararını öğrenmemizle uygulama marketlerinde kullanıcı ve geliştiricileri düşünen kurallarla karşılaşabiliriz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR