Tarihi Müslüman mezarları hakkında ilginç keşif

Bilim insanları Sudan’ın Kassala eyaletinde yer alan 10 binden fazla Müslüman mezarlığını inceledi. Araştırmacılar İslam tarihi açısından önemli bir keşfi ortaya çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2021 12:40 GÜNCELLEME 09.07.2021 12:40 TEKNOLOJİ
Tarihi Müslüman mezarları hakkında ilginç keşif
Tarihi Müslüman mezarları hakkında ilginç keşif

İtalya Napoli Üniversitesi'nden Stefano Costanzo'nun, açık erişim dergisi PLOS ONE'da yakın zamanda yayınlanan bir araştırmasına göre Sudan'daki Müslüman mezarları büyük ölçekli çevresel faktörlere ve küçük ölçekli sosyal faktörlere göre dağılıyor.

Beynimiz kaç gb veri depolayabilir?Beynimiz kaç gb veri depolayabilir?

Antarktika'da yeni bir bitki türü keşfedildiAntarktika'da yeni bir bitki türü keşfedildi

Doğu Sudan'daki Kassala Bölgesi, modern Beja halkının mezarlarından binlerce yıllık antik mezar höyüklerine kadar çok çeşitli mezar anıtlarına ev sahipliği yapıyor. Arkeologlara göre 4000 kilometrekareye yayılmış bu mezarlıklar rastgele yayılmadı. Bu yüzden de araştırmacılar burada bir kalıp veya bir düzen arayışına koyuldu. Jeolojik veya sosyal faktörler genelde böyle durumlarda önde gelir ancak arkeologlar burada farklı bir düzen keşfetti.

YILDIZ KÜMELERİ GİBİ DİZİLMİŞLER

Cosntanzo ve meslektaşları 4000 kilometrekarelik alandaki 10.000'den fazla mezar anıtını uydu görüntüleri kullanarak analiz etti. Daha sonra, başlangıçta yıldızların ve galaksilerin uzamsal modellerini incelemek için geliştirilmiş bir Neyman-Scott Kümesi modeli kullanarak bu bölgelerin düzeniyle eşleştirmeye çalıştılar. Bu model uyarınca Kassala'daki mezarların, muhtemelen daha eski mezarları temsil eden yüzlerce ana noktada kümelendiği ortaya çıktı. Yani mezarlar, tıpkı yıldızların daha yüksek yerçekimi merkezlerinin etrafında kümelenmesi gibi daha erken zamanda (ya da daha yaşlı) gömülmüş mezarların etrafında kümeleniyorlar.

Daha küçük ölçekli mezar dağılımına göreyse mezarlar, muhtemelen yakın tarihli aile mezarları veya geleneksel öneme sahip daha eski mezarlar da dahil olmak üzere, genellikle daha eski yapıların yakınında inşa edilmişe benziyor. 

KAYNAK : Donanımhaber, Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR