Zerzevan Kalesi, henüz açıklanmadı ama dünyayı şaşırtacak sembollerle dolu

Sırlı Mithras Tapınağı’nın bulunduğu Zerzevan Kalesi, asırlar evvel anlaşılamayan astronomik gözlemlere ev sahipliği yapıyordu. Kaleden henüz açıklanmayan ama dünyayı şaşırtacak sembollerle dolu eserler çıkıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.09.2021 05:49 GÜNCELLEME 06.09.2021 09:04 TEKNOLOJİ
Zerzevan Kalesi, henüz açıklanmadı ama dünyayı şaşırtacak sembollerle dolu
Zerzevan Kalesi, henüz açıklanmadı ama dünyayı şaşırtacak sembollerle dolu

Diyarbakır’da “Güneşin doğuşu Nemrut’ta, batışı ise Zerzevan’da izlenir” deniliyor ama asıl mesele güneş battıktan sonra görülenlerde saklı… Geçtiğimiz günlerde Zerzevan Kalesi’nde “2021 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği”nde bulunduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı gibi kurumlarca desteklenen faaliyet; yüzleri fezaya çevirdiği gibi saklı arkeolojik mirasa da dikkatleri çekti. Zira üç bin yıllık Roma yapısı kalede, asırlar boyunca yıldızlara “dokunulmuştu”...

Bugünlerde Rothschild ve Rockefeller gibi ailelerin son kuşak temsilcilerinin ziyaret ettiği iddialarıyla gündeme gelen kale, Mithras Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor.

KÜLT YAPILARI ETKİLEDİ
Antik kaynaklarda bile hakkında bilgi olmayan Zerzevan Kalesini ve burada bulunan dünyanın en iyi korunmuş Mithras Tapınağı’nı beraber gezdiğimiz Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, sahada güneş sistemini anlatan şekiller ve gezegen simgelerinin yanında çoğu anlaşılamayan semboller bulduklarını ifade ederek “Kaledeki askerlerin bu kadar gökyüzü merakı olamaz. Bütün bunlar muhtemelen Mithras kültü ile alakalı” diyerek sırlı yapıya vurgu yapıyor. Günümüzdeki kült teşkilatlara da ilham veren Mithra inancında, gök cisimlerine ayrı bir önem veriliyor. Dinin yedi olgunlaşma ritüelinin ismi, ayrı bir gezegen adıyla ifade ediliyor. Zerzevan da, bu sebeple tarih boyunca astronomik gözlemlerin merkezi oluyor.

UZAYLA ALAKALI ÖZEL BULUNTULAR ÇIKTI
Coşkun “Mithra kültürünün burada olması tesadüf değil. Zerzevan’da gözlemler de yapılmış” diyor. Ancak buna dair bir gözlem aleti bulamadıklarını söylüyor. Yine de “Uzayla alakalı özel buluntular var” ifadesini kullanıyor. Ama detayları açıklamaktan ısrarla kaçınıyor.
Mithra dininin Roma İmparatorluğundan çok evvel var olduğunu fakat o dönemde yasaklanınca ezoterik bir hâle dönüştüğünü ve Hristiyanlığı da etkilediğini kaydeden Coşkun, “Dünyada bilinen 22 tane Mithras tapınağı var. En doğudaki burası, en batıdaki ise Londra’da... Genelde aristokratlar, zengin tüccarlar, generaller ve bazı Roma imparatorlukları buna bağlı. Bütün ayinleri gizli. Dünya üzerinde bir Mithrasçı yok ki içeride ne yapıldığını açıklasın” diyor ama sırlı dinin bugünün kült yapılarına ilham verdiğini de söylemeyi ihmal etmiyor:

“Günümüzdekiler de dâhil bütün ezoterik yapılanmaların ilham kaynağı Mithras’tır.”

ÇÖZÜLEMEYEN SEMBOLLER ÇIKIYOR
Zerzevan’da bulunan eserler arasında hayat ağaçlı Asur mühründen ok uçlarına, kolyelerden ameliyat aletlerine kadar yüzlerce nesnenin yanında çok sayıda sembol görülüyor. Fakat enteresan bir şekilde kalede yazılı tek bir eser çıkmıyor. Doç. Dr. Aytaç Coşkun “Zezevan’ı yedi yıldır kazıyoruz. Her yerden semboller çıkıyor ama yazıt yok”DÜNYA dedikten sonra, kalede bulunan yer altı şehrini şu sözlerle anlatıyor: Yer üstü şehri görünüyor ama bir de devasa yer altı galerileri mevcut. Varlığını biliyoruz ama henüz ulaşamadık. Belki de inanç maksadıyla yapılmış gizli ibadethaneler olabilir.

MÜZESİ GELİYOR
639’da Hazreti Ömer’in ordularınca fethedilen Zerzevan Kalesi’nde, o günden sonra âdeta hayat durmuş. Kısa aralıklar hariç yaklaşık 1400 sene kimsenin yaşamadığı kalede, kalıntılar korunmuş. 2014’te  Zerzevan’da ilk kazılara başlayan da her şey yerli yerinde bulunmuş. Öyle ki 1500 yıllık çatı kiremitlerinin bile öylece kaldığı görülmüş. Yedi senedir devam eden kazılarda yaklaşık 1.200 eser bulundu. Bu eserlerle iki üç sene içerisinde kale civarında bir “Zerzevan Müzesi” kurulması planlanıyor.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Adali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamlar bedava gelmez buralara
    Cevapla
  • Semih 3 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki İslam dini Anadolu ya M.S.639 da HZ.Ömer zamanında gelmiş , tarih kitaplarımızda neden Türklerle geldi deniliyor???
    Cevapla
  • Süleyman Kürüm 3 yıl önce Şikayet Et
    Orta Asya'dan kavimler göçü ile İslâmiyet ten evvel dünyanın her tarafına göçler gerçekleşmiş.Anadolu ve Ortadoğudan geçenlerin Afrika'ya gittiği biliniyor.
    Cevapla
  • Draksoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Hangi kitap mesela
    Cevapla
  • öylesini birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    anadolunun tamamı fethedilemediği için 751 talas savaşı beklendi
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Köyümüz bu kaleden daha büyük kale içinde. Aynı büyüklükte taşlarla yapılmış. Mardin'den kuzey tarafa yani Asya kıtasına giderken yol çatallaşıyor. Bir yol Savur'dan Silvan'a doğru gidiyor, bir yol da Mardin'den Diyarbakır'a, buralardan da Asya kıtasına açılıyor. Bu Kalelerin asıl amaçları; o zaman ki Roma Devletinin İpek Yolu üzerinden kıtalar arası ticaret yapan tüccarlardan vergi almaktı. Yani bu kaleler vergi alan Karakol vazifesini görmüşler.
    Cevapla
  • Kulfani 3 yıl önce Şikayet Et
    Mevla ibret almayı nasip etsin
    Cevapla
  • Yufan Hun 3 yıl önce Şikayet Et
    Adem A.s dan önce yaşâyanların mabedi olmasın o . iluminy cilerin de meraki bundandir.
    Cevapla
  • Kayahan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Rabbimiz farklı türler yaratmış . Mesela cehennem bekçilerinin boynuzları var diye geçer ayette. Yecuc ve mecuc var ve onlar şira yıldızında yaşıyorlar. Melekler var , cinler var, Hızır var
    Cevapla
  • Kulfani 3 yıl önce Şikayet Et
    Adem aleyhisselamdan önce derken melek ve cinlerimi kastettin. Kastettiğin insan ise ilk insan(adem) kim sence?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR