Türk mühendisin liderliğindeki Google projesi test edildi

Google tarafından bir Türk mühendisin liderliğinde gerçekleştirilen Project Loon bugün ilk başarılı testini gerçekleştirdi. Yeni teknolojiyle 5 kilometre yükseklikten 700TB veri aktarımı yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2021 16:41 GÜNCELLEME 16.09.2021 16:41 TEKNOLOJİ
Türk mühendisin liderliğindeki Google projesi test edildi
Türk mühendisin liderliğindeki Google projesi test edildi

Google'ın çatı şirketi Alphabet, bir süre önce Project Loon isimli bir girişim üzerinde çalışıyordu. Bu girişim, helyum balonları ile geniş bant internet bağlantısı sunulmasını sağlamayı amaçlıyordu. Ancak şirket, projeden istediği verimi alamadı. Bu nedenle Project Loon, 2021'in başında iptal edildi. Barış Erkmen isimli Türk mühendisin başında olduğu Project Loon için geliştirilen lazer teknolojisi gelecekte büyük önem arz edecek.

5 KM ARALIKLA 700 TB VERİ TRANSFERİ

Alphabet, stratosferik balonları birbirlerine bağlayabilmek için Serbest Uzay Optik İletişimi (FSOC) isimli bir teknoloji geliştirmişti. Bu teknoloji, 20 Gbps civarı geniş bant oluşturan ve veri aktarımı sağlayan kablosuz bir yapıydı.

Kablosuz olsa da fiber optik kablolar gibi performans veren bu teknoloji, belirli bir mesafe arasında birbirine bakan cihazların çok yüksek hızda veri aktarmasını sağlıyordu. Teknolojinin umut verici olması üzerine Project Taara'yı başlatan şirket, bu teknolojinin test aşamasında 5 kilometrelik mesafede tam 700 TB'lik veriyi aktarmayı başardı.

HAVA KOŞULLARI VERİ AKTARIMINI ETKİLEMİYOR

Alphabet'in Project Loon için geliştirdiği teknoloji, son olarak Kongo Cumhuriyeti'nde test edildi. Arasında 5 kilometre mesafe olan iki noktada birbirini görecek şekilde yerleştirilen cihazlar, test edildiği 20 gün boyunca yüzde 99,9 oranında kullanılabilirlik sundu. Projenin başındaki isim olan Barış Erkmen, bu süreçte tam 700 TB'lik veri aktarımının sağlandığını ve herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtiyor. Yani hava koşulları, optik olarak veri aktarımını herhangi bir şekilde etkilememiş.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR