AMD enerji verimliliğini 30 kat artırmayı hedefliyor
AMD, Yapay Zeka Eğitimi ve Yüksek Performanslı Bilgi İşlem Uygulamalarını çalıştıran işlemcilerin enerji verimliliğini bugüne kadar görülmemiş bir şekilde 2025'e kadar 30 kat artırmaya yönelik iddialı hedefini açıkladı.
ABONE OLAMD, 2014-2020 hedeflerine yönelik performansını gösteren, bir önceki yıla göre elde edilen başarılarını vurgulayan ve 2025- 2030 için yeni hedefleri ortaya koyan Kurumsal Sorumluluk Raporunu yayınladı. Bu yılki raporda dijital etki, çevresel yönetim, tedarik zinciri sorumluluğu ve çeşitlilik olmak üzere dört temel çevresel, sosyal ve yönetişimsel odak alanı yer alıyor.
AMD geçen yıl üniversitelere ve kurumlara COVID-19 ve diğer hastalıklarla ilgili tıbbi araştırmaları hızlandırmak amacıyla bilgi işlem kaynakları sağlamak için COVID-19 Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC) Fonu'nu kurdu. Şirket ayrıca yakın zamanda Singapur'da öğrencilerin ve öğretmenlerin dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmeleri için yeni bir öğrenme laboratuvarı da açtı ve böylece dünya genelinde topluluk sayfaları üzerinden AMD laboratuvarlarını büyütmeyi sürdürdü.
ÇEVRE YÖNETİMİNİ GELİŞTİRMEK
AMD, iş stratejisinde çevre yönetimine öncelik vermeye devam ediyor. Şirketin 25x20 Enerji Verimliliği Girişimi, mobil cihazlara yönelik işlemcilerinde watt başına performansta 31,7 kat artış sağladı. AMD ayrıca ileriye dönük dijital etki konusundaki kararlılığını göstermek için 2025’e kadar Yapay Zeka (AI) eğitimi ve Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC) uygulamalarında AMD EPYC işlemcileri ve AMD Instinct hızlandırıcılarının enerji verimliliğinini 30 kat artırmayı hedefliyor. Şirketin, bu iddialı hedef için bir işlem düğümünün enerji verimliliğini son beş yılda sektör genelinde yapılan toplam iyileştirmeden 2,5 kat daha hızlı artırmasını gerektirecek.
Hızlandırılmış bilgi işlem düğümleri, bilimsel araştırmalar ve büyük ölçekli süper bilgisayar simülasyonları için kullanılan dünyadaki en güçlü ve gelişmiş bilgi işlem sistemleridir. Bilim adamları tarafından malzeme bilimleri, iklim tahminleri, genomik, ilaç keşfi ve alternatif enerji dahil olmak üzere birçok alanda atılımlar gerçekleştirmek için kullanılan bilgi işlem kabiliyetini sağlar. 30 katı hedefi, 2025'te milyarlarca kilovat saat elektrik tasarrufu sağlayacağı gibi bu sistemlerin tek bir hesaplamayı tamamlaması için gereken gücü beş yılda yüzde 97 azaltmış olacak.
AMD SEKTÖRÜN ENERJİ VERİMLİLİĞİ PERFORMANSINI YÜZDE 150 AŞIYOR
AMD Başkan Yardımcısı ve CTO'su Mark Papermaster, “İşlemci enerji verimliliğinde kazanımlar elde etmek, AMD için uzun vadeli bir tasarım önceliğidir. Artık Yapay Zeka eğitimine ve yüksek performanslı bilgi işlem dağıtımlarına uygulandığında yüksek performanslı işlemcilerimizi ve hızlandırıcılarımızı kullanarak modern bilgi işlem düğümleri için yeni bir hedef belirliyoruz. Bu çok önemli segmentlere ve önde gelen şirketlerin çevre yönetimini geliştirmelerine yönelik değerlere odaklanan AMD'nin 30 kat hedefi, önceki beş yıllık süreye kıyasla bu alanlarda endüstrinin enerji verimliliği performansını yüzde 150 aşıyor" şeklinde konuştu.
Hızlandırılmış bilgi işlem uygulamaları için artan enerji verimliliği, şirketin operasyonlarını, tedarik zincirini ve ürünlerini kapsayan Çevresel, Sosyal, Yönetim (ESG) alanındaki yeni hedeflerinin bir parçası haline geldi. AMD, 25 yıldan fazla bir süredir çevre yönetimi ve performansı hakkında şeffaf bir şekilde rapor veriyor ve firma ürün enerji verimliliğindeki son başarıları nedeniyle 2021'de Fortune'un düzenlediği, şirketlerin toplumun karşılanmayan ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olağanüstü çabalarını takdir eden “Dünyayı Değiştir” listesine seçildi.
AMD, ek olarak operasyonlarından (kapsam 1 ve 2) kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonlarını daha önce belirlenen yüzde 20 hedefinin de ötesinde 2014'ten 2020'ye kadar yüzde 38 azalttı. Şirket ileriye dönük olarak 2020'den 2030'a kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 50'lik bir azalmayı içeren bilim temelli yeni bir hedef de belirledi.