Akıllı telefon sektörü için korkutucu rakamlar

Küresel çip kriziyle sarsılan akıllı telefon sektöründe sevkiyatlar yüzde 6 kadar düşüş yaşadı. Yonga seti üreticilerinin yüksek fiyat stratejisi akıllı telefonların fiyatlarına direkt etki etti.

ABONE OL
GİRİŞ 18.10.2021 16:19 GÜNCELLEME 18.10.2021 16:19 TEKNOLOJİ
Akıllı telefon sektörü için korkutucu rakamlar
Akıllı telefon sektörü için korkutucu rakamlar

Küresel akıllı telefon pazarında merakla beklenen bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin rakamlar gelmeye başladı. Çip krizi nedeniyle tehlike çanlarının iyice çalmaya başladığı pazarda 2021 yılının 3. çeyreğinde sevkiyatlar yüzde 6 düştü.

Samsung yüzde 23’lük pazar payı ile liderliğini korurken; Apple, Çinli Xiaomi’den ikincilik koltuğunu geri aldı. Apple’ın 2020’nin 3. çeyreğinde yüzde 12 olan pazar payı bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 15’e çıktı. Aynı dönemde Xiaomi’nin pazar payı ise yüzde 14 ile sabit kaldı. Diğer Çinli üreticiler, Vivo ve OPPO ise yüzde 10'arlık pay ile dördüncü ve beşinci sırada yer aldı.

Marka   2020 - 3Ç Pazar Payı       2021 - 3Ç Pazar Payı

Samsung                             23%                                      23%

Apple                                    12%                                      15%

Xiaomi                                  14%                                      14%

vivo                                       9%                                         10%

OPPO                                    9%                                         10%

2021 yılının 3. çeyreğinde satıcıların bileşen kıtlığı nedeniyle cihaz talebini karşılamakta zorlandığını belirten Canalys Baş Analisti Ben Stanton, "Yonga seti kıtlığı gerçekten geldi" diyerek, yaşanan sıkıntıya dikkat çekti.

Analist, akıllı telefon pazarındaki çip krizini şu sözlerle yorumladı:

“Akıllı telefon endüstrisi, cihaz üretimini elinden gelen en iyi şekilde en üst düzeye çıkarmak için çabalıyor. Arz tarafında, yonga seti üreticileri, talep ve arz arasındaki boşluğu kapatmak amacıyla aşırı siparişi caydırmak için fiyatları artırıyor. Ancak buna rağmen, kıtlıklar 2022'ye kadar azalmayacak. Bunun bir sonucu olarak, küresel nakliyenin yüksek maliyetlerinin yanı sıra akıllı telefon markaları isteksizce cihaz perakende fiyatlarını artırdı.”

KAYNAK : habertürk, Haber7
YORUMLAR 1
  • cakal ali 2 yıl önce Şikayet Et
    mazaret yerine kaliteli kaliteli cep yaparsin bes yil en az gider ve 7 yil kadar gunceleme verirsin herkes durmadan cep almaz her marka yilda sadece bes model cikarma hakki ver bak sorun kalir mi
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR